TERRA_VITA_LEMNOS_IMAGES__7_

Όπως έγινε γνωστό στους Κυθήριους παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Terra Kytheria” υπό την εποπτεία του MedINA η διαδικασία πιστοποίησής τους έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Φορέα Πιστοποίησης Qcheck, και αναμένεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η πιστοποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική και θα αποτελέσει μια πρώτη επιτυχία για όλους τους συμμετέχοντες!

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι είναι πλέον ενεργός στον κυβερνοχώρο ο ιστότοπος του Terra Vita, με το σήμα ποιότητας προϊόντων πιστοποιημένων με το Σχήμα Πιστοποίησης «Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα».

Το όνομα είναι εμπνευσμένο από τη Γη (Terra) και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των ονομάτων Terra Kytheria και Terra Lemnia, των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε Κύθηρα και Λήμνο.

Το σήμα Terra Vita μπορεί να συνοδεύει τα πιστοποιημένα προϊόντα και θα αποδίδεται στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και σε σημεία διάθεσης προϊόντων (καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόρια, ξενοδοχεία).

Αποτελεί βασικό εργαλείο του προγράμματος ‘Terra Kytheria’, το οποίο έχει σκοπό την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιολάδου, την ενδυνάμωση των παραγωγών και εν γένει την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα των Κυθήρων.

Στη Λήμνο διατίθενται ήδη τα πρώτα πιστοποιημένα προϊόντα: μελίχλωρο/μελίπαστο τυρί, καλαθάκι, αλεύρι, παξιμάδια, ζυμαρικά και όσπρια με βάση τοπικές ποικιλίες.

Πιστοποίηση Terra Vita για τη διατήρηση παράδοσης και βιοποικιλότητας

Η Terra Vita είναι η νέα πιστοποίηση που απευθύνεται σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και παραγωγούς τοπικών τροφίμων και στόχο έχει τη διατήρηση της αγροτικής παράδοσης και της βιοποικιλότητας ενός τόπου στο πέρασμα των χρόνων.

Αφορά σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, προάγοντας παράλληλα τη μοναδική ταυτότητα των επιμέρους τόπων, εδραιώνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Η πιστοποίηση Terra Vita δημιουργήθηκε από το MedINA, περιβαλλοντική οργάνωση που έχει ως στόχο να συμβάλει στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων μέσω της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων και μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την αγωνία της όλο και αποδοτικότερης αγροτικής παραγωγής, η χρήση επιβαρυντικών για το περιβάλλον στοιχείων και η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής αλλοιώνει την ποιότητα των τοπικών τροφίμων και τη μακρά παράδοση που αυτά περικλείουν. Αποτέλεσμα αυτών είναι η σταδιακή αλλαγή του γευστικού χάρτη, των προϊόντων που έχουμε συνδέσει με επιμέρους γραφικές τοποθεσίες της χώρας μας, καθώς και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του τοπίου.

Η πιστοποίηση Terra Vita απαντάει στην ανάγκη για διατήρηση της περιβαλλοντικής, αγροτικής και γευστικής ταυτότητας του κάθε τόπου, καθώς αυτό θα έχει μόνο θετική επίδραση μακροπρόθεσμα στην επιχειρηματική βιωσιμότητα των γεωργών, κτηνοτρόφων και παραγωγών, αλλά και, ευρύτερα, των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα πρώτα μέρη όπου εφαρμόζεται η πιστοποίηση Terra Vita είναι η Λήμνος και τα Κύθηρα. Σταρένιο αλεύρι, παξιμάδια, φλωμάρια, μελίχλωρο τυρί και καλαθάκι, είναι μερικά μόνο από τα παραδοσιακά πιστοποιημένα προϊόντα της Λήμνου που μπορεί κανείς να γευτεί, αναζητώντας τα στα ράφια των καταστημάτων του νησιού – και σύντομα σε όλη την Ελλάδα! Ακολουθεί το αγνό παρθένο ελαιόλαδο Κυθήρων, ένα ακόμη προϊόν μοναδικής γευστικής ταυτότητας.

Πρεσβευτής της πιστοποίησης Terra Vita είναι ο αγαπημένος σεφ & συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο οποίος έχει εδραιωμένες σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αγαστής συνεργασίας με τους εκπροσώπους της πρωτογενούς και της δευτερογενούς παραγωγής της Λήμνου, ο οποίος αγκάλιασε από την αρχή όλο το εγχείρημα.

Η επίσημη παρουσίαση της Terra Vita έγινε το Σάββατο 16 Απριλίου στη Λήμνο, σε μία εκδήλωση όπου παρέστησαν παραγωγοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου και φορείς του νησιού. Η ομάδα του MedINA και ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μίλησαν για τη σημασία του να φροντίσει ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, την τοπική αγροτική παράδοση και το περιβάλλον του νησιού.

Η προστιθέμενη αξία της Terra Vita για τα προϊόντα και τον γευστικό χάρτη της κάθε περιοχής αποτελεί παρακαταθήκη για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την παράδοση και τον άνθρωπο! .

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + 19 =