Κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα του Netflix πριν από μερικές ημέρες και ήδη βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις προτιμήσεις των συνδρομητών. Κι αυτό λόγω της πραγματικής ιστορίας που ενέπνευσε τους σεναριογράφους για τη δημιουργία της ταινίας.

Το φιλμ του Netflix «Οι Κολυμβήτριες» («The Swimmers») εστιάζει στα αληθινά γεγονότα που έζησαν δυό Σύριες αδερφές οι οποίες εγκατέλειψαν την – κατεστραμμένη από τον πόλεμο – χώρα τους και έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Οι αδερφές Μαρντίνι, Γιούσρα και Σάρα (στην ταινία τις υποδύονται οι Νάταλι και Μανάλ Ίσα), έγιναν γνωστές για την γεμάτη εμπόδια ιστορία επιβίωσης και τον ηρωισμό τους, έχοντας ξεφύγει από τον εμφύλιο της Συρίας ένα χρόνο νωρίτερα.

Το φιλμ που «φωτίζει» τις τρομακτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, δεν είναι απλά μια ακόμα αθλητική ιστορία που μεταφέρεται στην οθόνη αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Πάλευαν με τα παγωμένα κύματα του Αιγαίου

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι αδερφές έφτασαν στην Τουρκία με αεροπλάνο ελπίζοντας να κατευθυνθούν στη Γερμανία με σκάφος μέσω της Ελλάδας. Πάλευαν με τα παγωμένα κύματα του Αιγαίου, όταν ξαφνικά έσβησε η μηχανή της υπερφορτωμένης λέμβου που μετέφερε άλλους 18 επιβάτες, άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο. Οι αδερφές Μαρντίνι πήδηξαν χωρίς δισταγμό στο νερό, άρπαξαν τα σχοινιά μαζί με άλλους δύο επιβάτες και αξιοποίησαν τις ικανότητες τους στην κολύμβηση με στόχο να σωθούν όλοι. Εκείνη την ημέρα, η 45λεπτη διαδρομή με το σκάφος μετατράπηκε σε τρεισήμισι ώρες κολύμπι.

Όταν τελικά έφτασαν στη Γερμανία, η Γιούσρα ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει να κυνηγάει το όνειρό της. Με τη βοήθεια του προπονητή κολύμβησης Σβεν Σπάνεκρεμπς, κατόρθωσε να εκπροσωπεί την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2020.

Στο μεταξύ, η Σάρα, αποφάσισε να αλλάξει εστίαση και, αφήνοντας πίσω τις φιλοδοξίες της όσον αφορά το κολύμπι, άρχισε να προσφέρει εθελοντική εργασία στην Ελλάδα για να βοηθήσει πρόσφυγες – όπως η ίδια – να περάσουν με ασφάλεια από τη θάλασσα μέχρι να καταλήξουν στον προορισμό τους.

Η δημιουργία του «The Swimmers»

Σε γενικές γραμμές, το σενάριο της ταινίας βρίσκεται πολύ κοντά στην αληθινή ιστορία, με τις αδερφές Μαρντίνι να έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή, παρόλο που αρχικά τη Γιούσρα δεν την ενδιέφερε η ιδέα δημιουργίας μιας ταινίας.

Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης του κινηματογραφικού πρότζεκτ, ο σεναριογράφος Τζακ Θορν συναντήθηκε με τη Γιούσρα και τον προπονητή της Σβεν, για να του διηγηθούν την ιστορία τους. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι η ταινία έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο στη σχέση μεταξύ των δύο αδερφών Μαρντίνι, και έτσι ζήτησε να του συστήσουν και τη Σάρα.

«Καθίσαμε στο δωμάτιο και άρχισαν να μου μιλούν για τα όσα έζησαν. Όμως η οπτική μου φάνηκε ότι ήταν λάθος, μιας και αυτή είναι η ιστορία της Γιούσρα και του Σβεν», είπε ο Θορν στον ιστότοπο Radio Times. «Δεν γνώριζα πολλά για τη Συρία, ή για το πως είναι να είσαι πρόσφυγας, αλλά ξέρω τι σημαίνει να είσαι αδερφός». Και συμπλήρωσε: «Έτσι λοιπόν είπα: “Ποια είναι η Σάρα και πότε μπορώ να τη γνωρίσω;” Ήθελα να αμφισβητήσω την ιδέα του πως μοιάζει και τι έχει να πει ένας πρόσφυγας».

Η ταινία ξεκινά με μια σύντομη περιγραφή της ζωής των Γιούσρα και Σάρα πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος. Στη συνέχεια, προχωρά τέσσερα χρόνια μπροστά για να δείξει την καταστροφή ως μέρος πλέον της καθημερινότητάς τους. Σε αυτή περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι γλύτωσαν για λίγο από μια βόμβα. Αυτό το γεγονός τις οδήγησε να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι για βρουν μια σχετική ασφάλεια στην Ευρώπη, ένα ταξίδι στο οποίο επρόκειτο να αντιμετωπίσουν κάθε είδους δύσκολες συνθήκες.

Ο υπεύθυνος παραγωγής Τίλι Γκούλσον εξήγησε ότι «οι συντελεστές πραγματοποίησαν μερικά ταξίδια για να συναντηθούν με τις δύο αδερφές αδερφές» για να διασφαλίσει ότι αυτά τα κομμάτια της ταινίας θα φαίνονταν αυθεντικά, εξηγώντας ότι «η έρευνα ήταν πραγματικά ενδελεχής, επομένως ήταν μεγάλη βοήθεια για τον Τζακ όταν ξεκινούσε ο πρώτος σχεδιασμός του φιλμ».

Ο ηρωισμός των αδερφών Μαρντίνι

Όταν η Σάλι Ελ-Χοσάινι – που είχε συναντήσει πριν μόνο περιπτωσιακά τις αδερφές Μαρντίνι – ανέλαβε τη σκηνοθεσία, ενθουσιάστηκε αμέσως με την ιδέα να εξερευνήσει «τους τύπους των νέων γυναικών που ζουν στη Μέση Ανατολή αλλά οι ιστορίες τους δεν φτάνουν ποτέ στις οθόνες μας». Το φιλμ, που περιέχει και στοιχεία μυθοπλασίας αφορά μια ηρωίδα που γίνεται Ολυμπιονίκης, «αλλά και μια αφανή ηρωίδα, μια αδερφή στη σκιά, που δεν καταφέρνει το ίδιο και όμως συνεχίζει να κάνει κάτι εξίσου ηρωικό».

Η σκηνοθέτις ανέφερε: «Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι το γεγονός ότι βλέπουμε τις δύσκολες πτυχές στη σχέση τους: τη ζήλια, τον μεταξύ τους μεταξύ τους και τα σκληρά συναισθήματα που έχουν».

Για να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη αυθεντικότητα στην ταινία, η Ελ – Χοσάινι επικοινώνησε μέσω προσωπικού μηνύματος στο Twitter με τον βραβευμένο με BAFTA Σύρο σκηνοθέτη Χασάν Ακάντ. «Έπρεπε να βγει ένα πρωτότυπο, γνήσιο και αληθινό αποτέλεσμα και η Σάλι μου έδωσε την ελευθερία να εντάξω λέξεις που χρησιμοποιούν οι Σύριες στις συνομιλίες τους», εξήγησε ο Χασάν.

Με πληροφορίες από το Radio Times, το Netflix 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − 9 =