pomegranate
Photo by Priyanka Singh on Unsplash

«Δεδομένου ότι το ρόδι έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στη λειτουργικότητα των ασθενών (ύπνος, διάθεση, κόπωση, δυσκοιλιότητα, φλεγμονή) σε χρόνιες παθήσεις, όπως οι αρθρίτιδες, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, η ιδέα της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδρασή του και σε ασθενείς εξαρτημένους από ψυχοδραστικές ουσίες». Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Αριστείδης Βεσκούκης, επίκουρος καθηγητής στην Οξειδοαναγωγική Βιολογία της Διατροφής και της Άσκησης, Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα με αφορμή σχετική μελέτη που εκπονήθηκε για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από οπιοειδή.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε, μελετήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης χυμού από ρόδι από εξαρτημένους ασθενείς, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή τους, σε βιοχημικές και κλινικοκοινωνικές παραμέτρους με στόχο τη βελτίωση της πορείας τους προς την απεξάρτηση. Η κλινική μελέτη (αριθμός αδειοδότησης: NCT05861544, clinicaltrials.gov) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) υπό την ευθύνη του Χριστόνικου Λεβεντέλη, τοξικολόγου, μεταδιδακτορικού ερευνητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνου της μελέτης και του Αριστείδη Βεσκούκη, επίκουρου καθηγητή στην Οξειδοαναγωγική Βιολογία της Διατροφής και της Άσκησης του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ρόδι, τονίζουν οι παραπάνω επιστήμονες, επιλέχθηκε ως διατροφική παρέμβαση λόγω των πολύ ισχυρών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Συγκεκριμένα, οι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχει, με έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους την πουνικαλαγίνη, προστατεύουν τα δομικά συστατικά των κυττάρων (πρωτεΐνες, λιπίδια, DNA) από τις δυσμενείς επιδράσεις που ασκούν τα οπιοειδή, αφού δεν επιτρέπουν να επηρεαστεί η φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων των ασθενών και βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη ψυχική τους υγεία και τη γενική κλινική τους κατάσταση υποστηρίζοντας κύριες οργανικές και ψυχοδιανοητικές λειτουργίες. Υπό αυτό το πρίσμα, ένα ποτήρι (250 ml) χυμού από ρόδι, που ήταν ευγενική χορηγία της εταιρίας POMSTAR ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ, καταναλώθηκε για τέσσερις μήνες καθημερινά από ασθενείς-εθελοντές του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία απεξάρτησης. Στόχος ήταν να βελτιωθούν βιοχημικές και κλινικές παράμετροι της υγείας τους, όπως η έντονη επιθυμία για χρήση ουσιών, το οξειδωτικό στρες σχετιζόμενο με φλεγμονή, η κόπωση, η αφόδευση, η διάθεση, ο ύπνος και η ποιότητα ζωής

Το κυριότερο εύρημα της μελέτης, διαπιστώθηκε, είναι το γεγονός ότι ο χυμός από ρόδι περιόρισε την επιθυμία των ασθενών για επιπλέον χρήση άλλων ψυχοδραστικών ουσιών, στοιχείο που αποτελεί έναν προβλεπτικό παράγοντα της πορείας της ψυχοκοινωνικής επανένταξης αφού η έντονη επιθυμία συνοδεύεται από υποτροπές και διαταραχή του θεραπευτικού προγράμματος. Οι ίδιοι οι ασθενείς, απαντώντας σε σχετικό διεθνώς αποδεκτό ερωτηματολόγιο, ανέφεραν ότι λόγω του χυμού από ρόδι, δεν ένιωσαν την ανάγκη να επιστρέψουν ξανά στην ηρωίνη ή σε άλλα οπιοειδή αλλά επιθυμούσαν τη συνέχιση του προγράμματος στο οποίο ήταν ενταγμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν τη νοσολογική τους κατάσταση. Επιπλέον, σε μετρήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών με διευθυντή τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζώων – Τοξικολογίας, Δημήτριο Κουρέτα στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, βρέθηκε ότι ο χυμός από ρόδι αύξησε τα αντιοξειδωτικά του αίματος των ασθενών. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα καθώς, τονίζουν οι ερευνητές, όπως έχει βρεθεί από προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η ηρωίνη αλλά και τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς από τον ΟΚΑΝΑ για την απεξάρτησή τους, προκαλούν το φαινόμενο που λέγεται οξειδωτικό στρες και σχετίζεται με τη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων και του οργανισμού συνολικά και με διάφορες παθήσεις. Τέλος, η ανάλυση των αποτελεσμάτων από άλλα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι ασθενείς, κατέδειξε ότι η ποιότητα του ύπνου τους και η διάθεσή τους ήταν πολύ βελτιωμένες μετά την κατανάλωση του χυμού σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν από αυτή, ενώ βελτιώθηκε και η δυσκοιλιότητα από την οποία υποφέρουν ως χρήστες οπιοειδών. Συνολικά, τα ευρήματα που προέκυψαν από αυτή τη μελέτη και που βρίσκονται στη διαδικασία δημοσίευσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν έναν πληθυσμό ασθενών, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικά παραμελημένος και αποκλεισμένος. Η υποβοήθηση της απεξάρτησης με μία διατροφική παρέμβαση εύκολα εφαρμόσιμη και χωρίς παρενέργειες, μπορεί να προσφέρει θετικές υπηρεσίες στους εξαρτημένους ασθενείς, τις οικογένειές τους και στην ίδια την κοινωνία, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν οι ασθενείς να αποτελέσουν ξανά άξια σεβασμού ενεργά μέλη της κοινωνίας με ίση αντιμετώπιση από όλους.

Η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες με κυριότερη κατηγορία τους τα οπιοειδή (π.χ. ηρωίνη) είναι ένα μείζον χρόνιο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο με τάση αύξησης ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η κύρια πρακτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η εισαγωγή των ασθενών σε μονάδες απεξάρτησης, όπου λαμβάνουν κατά κύριο λόγο δύο φάρμακα, τη μεθαδόνη και τη βουπρενορφίνη. Ωστόσο, το ποσοστό των ασθενών που κατορθώνουν να απεξαρτητοποιηθούν είναι ιδιαίτερα μικρό, καταλήγουν τονίζοντας οι δυο ερευνητές.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × one =