sleep

Εάν πολλές ημέρες νυστάζετε και εύχεστε να είχατε προλάβει λίγο περισσότερο χρόνο ύπνου σκεφτείτε το εξής: νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί και να κοιμάστε ήδη περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία σας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, το οχτάωρο, το οποίο θεωρείται κατά πολλούς ιδανικός χρόνος ύπνου, στην πραγματικότητα δεν είναι κατάλληλο για τους άνω των 38 ετών.

Εξετάζοντας τις συνήθειες του ύπνου σε 500.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών, η ιδανική διάρκεια ύπνου είναι πιο κοντά στις 7 ώρες.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα εξετάσθηκαν ως προς τις νοητικές τους δυνατότητες και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους, τη σωματική και πνευματική τους υγεία. Μάλιστα, ορισμένοι έδωσαν και γενετικά χαρακτηριστικά και άλλου είδους βιομετρικά δεδομένα.

Η έρευνα καταλήγει ότι είτε κοιμάται κανείς λιγότερο είτε περισσότερο απ’ όσο πρέπει, έχει τις ίδιες ακριβώς επιπτώσεις. Παρότι δηλαδή παραδοσιακά λέγεται ότι πρέπει να συμπληρώνουμε οκτώ ώρες ύπνου, οι ερευνητές δείχνουν ότι το οκτάωρο (ή περισσότερο), αλλά και ο ύπνος λιγότερο από επτά ώρες, επιδρούν αρνητικά στο σώμα όσο μεγαλώνουμε. Ενδεικτικά, σε βάθος χρόνου η λάθος διάρκεια ύπνου προκαλεί προβλήματα στην ψυχική υγεία και «χειρότερη νοητική απόδοση».

Ραντεβού με τον ύπνο

Επίσης, η έρευνα καταλήγει ότι κλειδί στον σωστό ύπνο είναι η συνέπεια. Εάν δηλαδή κοιμηθεί κανείς έξι ώρες τη μία ημέρα και εννιά την επόμενη, τότε και πάλι θα αισθάνεται θολούρα και κούραση. Κατά τους ερευνητές μάλιστα, εάν διακόπτεται ο βαθύς ύπνος κατά την διάρκεια του βραδιού, τότε μπορεί να έχει κανείς αυτή την πρωινή «θολούρα», καθώς ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετό χρόνο να απομακρύνει τις τοξίνες.

Προκύπτει επιπλέον, ότι η σωστή διάρκεια ύπνου έχει οφέλη για τη γενικότερη ευεξία, αλλά και για τη μνήμη. Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου, που λειτουργεί ως «κέντρο» των αναμνήσεων, επηρεάζεται από την έλλειψη ή τον υπερβολικό ύπνο. Τέλος, στα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο σωστός ύπνος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.

Η Καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία είναι μία εκ των συντακτών της έρευνας δήλωσε στην βρετανική Telegraph: «Το να κοιμάται κανείς καλά είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά ιδίως όσο μεγαλώνουμε. Ο εντοπισμός τρόπων ύπνου για μεγαλύτερους ανθρώπους μπορεί να είναι θεμελιώδης για να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία και ευεξία και να αποφύγουν τον περιορισμό των νοητικών τους δυνατοτήτων, ιδίως σε ασθενείς με ψυχιατρικές αναταραχές και άνοια».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + 12 =