Οι εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ξένο συγκρότημα να χορεύει ντίσκο, αποτελούν ντροπή για τον παγκόσμιο πολιτισμό και σπίλωση της Ορθοδοξίας. Το όλον θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την έκπληξή του για το ό,τι δόθηκε η σχετική άδεια με δεδομένο ότι η Μονή ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους. Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών σε βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών. «Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία προβαίνει σε σπίλωση και αλλοίωση του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων».

Την ίδια ώρα, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, κατέθετε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή «την παροχή άδειας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς της Τουρκίας για τη διοργάνωση ντίσκο πάρτι, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά». Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ότι «με τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, για άλλη μια φορά, όπως έκανε και με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, προβαίνει σε σπίλωση και αλλοίωση του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, παραβιάζοντας κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν τα παραπάνω μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμιά, έρχεται να προστεθεί και η χορήγηση άδειας για διοργάνωση ντίσκο πάρτι στην Παναγία Σουμελά, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η βεβήλωση ορθοδόξων ιερών προσκυνημάτων αποτελεί πάγια τακτική στην Τουρκία», σημειώνει. Προσθέτει, δε, ότι «η Παναγιά Σουμελά, που αποτελεί τo κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ιερό προσκύνημα των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών, βρίσκεται ήδη στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της να συμπεριληφθεί στην οριστική λίστα».

Καταλήγοντας στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής υπογραμμίζει: «Επειδή η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει συστηματικά σε ενέργειες σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, παραβιάζοντας κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ερωτάται η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Παναγιά η Σουμελά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen + 7 =