Νικόλαος Λουράντος

Ο Νικόλαος Λουράντος γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1890 στα Καλησπεριάνικα Κυθήρων, σε μια πολύτεκνη οικογένεια με έντεκα αδέλφια. Οι γονείς του, Παναγιώτης Λουράντος και Αγγελική Μαρσέλου, φρόντισαν να του προσφέρουν καλή εκπαίδευση, την οποία ολοκλήρωσε στο Δημοτικό Σχολείο Καρβουνάδων και στο Σχολαρχείο της Χώρας. Από μικρός εργαζόταν τα καλοκαίρια στην Αθήνα σε βιοτεχνία αεριούχων ποτών συγγενικού του προσώπου, ενώ τους χειμώνες δούλευε στο λιοτρίβι του χωριού του.

Το 1908, σε ηλικία 18 ετών, μετανάστευσε μαζί με τον αδελφό του Γιώργο στην Αυστραλία, όπου δούλεψε σκληρά και γρήγορα έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας, ασχολούμενος με διάφορους κερδοφόρους τομείς της οικονομίας. Παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη, ωστόσο η καρδιά του παρέμενε πάντα συνδεδεμένη με την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Κύθηρα.

Ο Λουράντος αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγάλους ευεργέτες των Κυθήρων, χρηματοδοτώντας έργα που άφησαν το στίγμα τους. Η σημαντικότερη προσφορά του ήταν τα λιμενικά έργα στο Καψάλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσής του στην πρόοδο του νησιού είναι η οικονομική του υποστήριξη για το λιμάνι του Καψαλίου. Ο Λουράντος προσέφερε το σεβαστό ποσό των 96.710 δραχμών και 1.000 λίρες από την Αυστραλία. Όταν προέκυψαν επιπλέον ανάγκες, ανταποκρίθηκε άμεσα, προσφέροντας ακόμη περισσότερα χρήματα για να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του έργου. Η γενναιοδωρία του επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως η ανέγερση της νέας αίθουσας του Κυθηραϊκού Συνδέσμου.

Η δράση του Λουράντου δεν περιορίστηκε στα Κύθηρα. Στην Αυστραλία υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, η οποία φέρει το όνομά του, και δημιούργησε το γηροκομείο «Lourantos Village» για τη φροντίδα ηλικιωμένων Ελλήνων της διασποράς.

Για την ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει το κύρος και την αναγνώριση του έργου του σε διεθνές επίπεδο. Ο Νικόλαος Λουράντος απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1980, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά. Οι δωρεές του και τα έργα του έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ζωής τόσο των Κυθήρων όσο και της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Το όνομά του έχει συνδεθεί ανεξίτηλα με το νησί του, και η προσφορά του τιμάται ακόμη και σήμερα. Στον λιμενοβραχίονα του Καψαλίου υπάρχει μια πλακέτα που φέρει το όνομά του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου. Ο Νικόλαος Λουράντος θα παραμείνει στη μνήμη όλων ως ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες των Κυθήρων, που με το όραμά του και τη γενναιοδωρία του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και ευημερία του νησιού και της διασποράς.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × five =