Το ο Καψάλι με Γαρμπή όπως φαίνεται από το δρόμο πρός το σπήλαιο

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Νίκου Γιαννόπουλου για το News247 σχετικά με την σφράγιση επιχειρήσεων στα Κύθηρα τον Δεκαπενταύγουστο από την ΑΑΔΕ.

Κύθηρα: Σφράγισαν καταστήματα τον Δεκαπενταύγουστο για παραβάσεις που έγιναν τον… Ιούνιο – Οι ιδιοκτήτες μιλούν για επικοινωνιακά τρικ

Πολλάκις κατά το φετινό καλοκαίρι η κρατική μηχανή συνελήφθη κοιμώμενη. Από τις φωτιές στη Ρόδο και αλλού μέχρι το κίνημα της πετσέτας στην Πάρο, στη Νάξο και άλλα νησιά αποδείχθηκε ότι το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος δουλεύει στους δικούς του ράθυμους ρυθμούς με συχνά οδυνηρά αποτελέσματα.

Τι κάνει όμως το επιτελικό κράτος όταν συλλαμβάνεται κοιμώμενο; Ενεργοποιεί τους πάμπολλους επικοινωνιακούς μηχανισμούς του για να δείξει ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο ακόμα και κάτω από δύσκολες περιστάσεις.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στα Κύθηρα τις προηγούμενες δύο ημέρες κατανόησαν πολύ καλά τι σημαίνει κυβερνητικός επικοινωνιακός αντιπερισπασμός.

Πέντε μεγάλα τέτοια καταστήματα στο όμορφο νησί σφραγίστηκαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου για για φορολογικές παραβάσεις οι οποίες όμως είχαν εντοπιστεί σε ελέγχους του…Ιουνίου. Τυχαία η επιλογή του Δεκαπενταύγουστου για την επιβολή των κυρώσεων;

Οι επιχειρηματίες, που μίλησαν στο NEWS 24/7, υποστηρίζουν πως όχι.

“Ήθελαν να δημιουργήσουν θόρυβο”

Η πρώτη αγανακτισμένη ιδιοκτήτρια δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το κατάστημά της έμεινε σφραγισμένο από τις 16 έως τις 18 Αυγούστου, τρεις από τις καλύτερες ημέρες της σεζόν. “Μας ενημέρωσαν στις 14 Αυγούστου ότι εντοπίστηκε παράβαση σε έλεγχο του Ιουνίου. Πράγματι, δεν μπορώ να το αρνηθώ, υπήρχε ένα πρόβλημα αλλά γιατί να έρθει το σφράγισμα τώρα” τονίζει χαρακτηριστικά.

“Κάναμε ένσταση αλλά δεν κοίταξαν καν τα στοιχεία που τους δώσαμε. Και στις 16 Αυγούστου το βράδυ, γύρω στις 11, και με το μαγαζί γεμάτο κόσμο, ήρθε το σώμα της εφορίας και μάς σφράγισε για δύο 24ώρα. Τους ρώτησα χίλιες φορές γιατί τώρα και όχι τον Ιούνιο” και μ’ένα στόμα απαντούσαν γιατί τώρα μπόρεσε να δώσει εντολή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων” συνεχίζει.

Η αγανακτισμένη ιδιοκτήτρια καταλήγει: “Το μοναδικό πράγμα που ήθελαν να κάνουν ήταν θόρυβο επικοινωνιακό. Μας τιμώρησαν ετεροχρονισμένα για να επιδείξουν έργο μέσα στον Αύγουστο. Ακόμα και ο κόσμος-και τουρίστες-μάς συμπαραστάθηκαν, έτσι και αλλιώς από την κίνηση αυτή δημιουργήθηκε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο νησί. Ήταν που ήταν κακή η εφετινή σεζόν για τα Κύθηρα, έγινε και αυτό. Τον Ιούνιο, που υποτίθεται ότι μας έλεγξαν, δεν είχαμε καθόλου δουλειά”.

“Μάς κορόιδεψαν και μάς εξαπάτησαν”

Ο δεύτερος ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης με τον οποίο συνομίλησε το NEWS 24/7 ήταν επίσης οργισμένος: “Πρόκειται για αίσχος. Η παράβαση υποτίθεται ότι έγινε τον Ιούνιο. Επικοινώνησαν μαζί μας στις 13 Αυγούστου και μάς είπαν ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα δεν συμβαδίζουν με τους αριθμούς του POS. Βρήκαμε τι φταίει, για κάποια τιμολόγια που εισπράχθηκαν με κάρτα δεν έκανα τη σχετική γραπτή ενημέρωση. Δεν το ήξερα τους λέω παιδιά, θα το κάνω τώρα”.

“Μού άφησαν, όπως μού είπαν, 10 ημέρες προθεσμία για να συμμορφωθώ. Άμεσα επικοινώνησα με το δικηγόρο μου και αρχίσαμε ενέργειες έτσι ώστε το πρόβλημα να λυθεί. Δεν πέρασε παρά μονάχα μία ημέρα όταν με πήραν τηλέφωνο από το ΣΔΟΕ για να μου πουν ότι έρχονται να σφραγίσουν το μαγαζί” τονίζει γεμάτος θυμό ο επιχειρηματίας.

Τελικά με έκλεισαν στις 16 του μήνα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε, το νησί κατέρρευσε. Αφήστε που με την ταινία που βάζουν μπροστά από το μαγαζί μάς διαπομπεύουν κιόλας. Τι να πω στους πελάτες; Ότι με έκλεισαν τον Αύγουστο για παράβαση του Ιουνίου για την οποία όμως με ενημέρωσαν στις 13 Αυγούστου; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα” υπογραμμίζει απογοητευμένος.

Τον ρωτάμε αν φαντάζετε το λόγο για τον οποίο το μαγαζί του σφραγίστηκε δύο μήνες μετά την υποτιθέμενη παράβαση. Μάς λέει: Ήθελαν να δείξουν ότι παράγεται έργο το καλοκαίρι στα νησιά. Έπιασαν τους μεγάλους φοροφυγάδες και μπορούν να πανηγυρίσουν. Τους παρακάλεσα, τους είπα ότι αυτές τις ημέρες έχουμε δουλειά. Μου είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Μα δεν μου έδωσαν καν έγγραφα, ήρθαν και σφράγισαν το μαγαζί και δεν πήρα κάτι στα χέρια μου”.

“Η σεζόν” ολοκληρώνει “δεν ήταν καλή. Αν κλείσουμε με 15-20% κάτω σε σχέση με πέρυσι, θα είμαστε ευχαριστημένοι. Εγινε πολύ φανερό εφέτος το καλοκαίρι ότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αλλά και των ευρωπαίων πελατών μας δεν είναι καθόλου καλή. Με την ακρίβεια που υπάρχει στις πρώτες ύλες θα έπρεπε να βάλω το μουσακά 20 ευρώ. Ε, δεν μπορώ να το κάνω στον κόσμο αυτό. Δουλεύει όλη η οικογένειά μου στο μαγαζί ουσιαστικά για να μπαίνουμε μέσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε”.

Συμπέρασμα; Οι πολίτες έχουν πάψει προ πολλού να πιστεύουν ότι οι κρατικές αρχές κάνουν αμερόληπτα τη δουλειά τους. Αντίθετα, όπως φάνηκε και από τις δύο προηγούμενες τοποθετήσεις και τα όσα έγιναν στα Κύθηρα τις τελευταίες δύο ημέρες, η παγιωμένη πεποίθηση είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει στους ρυθμούς τους οποίους υπαγορεύει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν λάβετε υπόψιν ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποθεώσει την επικοινωνία με πρώτο θύμα την ουσία, καταλαβαίνετε ότι κινήσεις σαν και αυτές των φορολογικών αρχών στα Κύθηρα δεν μπορούν να πείσουν για τις “αγαθές” τους προθέσεις. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × one =