Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση των νέων δρομολογίων του πλοίου Aqua Jewel προς Κύθηρα και Αντικύθηρα εξέφρασε ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα δρομολόγια αφορούν το διάστημα από 7 Ιουλίου έως 7 Σεπτεμβρίου 2025 και χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο ως «θετική κίνηση» για τη στήριξη της τουριστικής περιόδου στα νησιά.
Ο κ. Χαρχαλάκης ανέφερε ότι υπήρξε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία προκειμένου τα νέα δρομολόγια να μην συμπίπτουν με εκείνα του τοπικού πλοίου Πορφυρούσα, τονίζοντας ότι οι αρχικοί πίνακες δρομολογίων τροποποιήθηκαν τέσσερις φορές για την αποφυγή προβλημάτων. Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της πρωινής ώρας αναχώρησης από Πειραιά (06:35), παραπέμποντας σε πρακτικές άλλων γραμμών του Αιγαίου, όπως το Blue Star (07:15).
Ωστόσο, η ανακοίνωση των δρομολογίων —παρά την πρόθεση βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης— προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί, οι οποίοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τον χρόνο ανακοίνωσης και τις επιπτώσεις στις κρατήσεις.
Η έμπειρη επαγγελματίας Τζούλια Τζανίδου Ζούμπερερ σημείωσε ότι οι νέες ώρες προσέγγισης δημιούργησαν ένα “μωσαϊκό από κενά” στο πλάνο των κρατήσεων, αφού οι επισκέπτες δεν μπορούν να βρουν διαμονή μία ημέρα πριν ή μετά το ταξίδι τους, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν τα πακέτα τους. «Τα “καλά” δρομολόγια δεν είναι απλώς τα πολλά — είναι τα σταθερά», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι αλλαγές λίγο πριν την έναρξη της σεζόν βλάπτουν την εικόνα του προορισμού.
Παρόμοια ήταν και η αντίδραση της ιδοκτήτριας καταλυμάτων Αναστασίας Καλοπέδη, η οποία σχολίασε ότι τέτοιες αλλαγές στα τέλη Μαΐου είναι “ό,τι πιο άκυρο” για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Από την πλευρά του, ο ξενοδόχος Μανώλης Βενάρδος υποστήριξε ότι, παρότι οι περισσότερες προσεγγίσεις είναι ευπρόσδεκτες, η ανακοίνωση των αλλαγών τόσο αργά προκαλεί σοβαρή αναστάτωση, με πλήθος ακυρώσεων και τηλεφωνημάτων από πελάτες και γκρουπ.
Ο κ. Γιώργος Καλλίνικος μίλησε για «ντόμινο ακυρώσεων» που προκάλεσε πανικό στους επαγγελματίες, ενώ ο κ. Γιάννης Φατσέας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι αλλαγές έγιναν καθυστερημένα, θέτοντας σε κίνδυνο ήδη προγραμματισμένες κρατήσεις.
Η συζήτηση αποτυπώνει το διαχρονικό ζήτημα της ακτοπλοϊκής κάλυψης και της ανάγκης για προβλεψιμότητα και σταθερότητα στον τουρισμό. Ενώ η Δημοτική Αρχή επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι επιχειρηματίες ζητούν ουσιαστικότερη συνεννόηση και προγραμματισμό με βάση τις ανάγκες της αγοράς.
Το αν τελικά τα κενά που άφησαν οι ακυρώσεις θα καλυφθούν, μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στα Κύθηρα εξακολουθεί να προκαλεί δονήσεις — τόσο στο κατάστρωμα, όσο και στην τοπική κοινωνία.
Τα κρίσιμα ερωτήματα πίσω από τα νέα δρομολόγια του Aqua Jewel
Παρά την αναφορά του Δημάρχου περί παρέμβασης στην διαμόρφωση δρομολογίων (έχει προηγηθεί η ψήφιση των συγκεκριμένων γραμμών στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών άλλωστε), η αίσθηση πολλών επαγγελματιών του τουρισμού είναι ότι ο σχεδιασμός έγινε εκτός χρόνου και χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τον Τουριστικό Κλάδο. Παράλληλα, η επιλογή του Aqua Jewel, ενός πλοίου που στο παρελθόν έχει κριθεί ως ευάλωτο στις απαιτητικές θάλασσες του Κρητικού Πελάγους (στα 6 μποφόρ ψάχνει λιμάνι να δέσει), προκαλεί εύλογες ανησυχίες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει σειρά ερωτημάτων που απαιτούν σαφείς απαντήσεις — όχι μόνο για την παρούσα σεζόν, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη ακτοπλοϊκή στρατηγική των Κυθήρων.
Γιατί δεν τέθηκε έγκαιρα δημόσια διαβούλευση με τους επαγγελματίες του τουρισμού;
Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζονται και να ανακοινώνονται δρομολόγια στα τέλη Μαΐου, χωρίς συνεννόηση με τον τουριστικό κλάδο που σχεδιάζει μήνες νωρίτερα;
Γιατί δεν ασκήθηκε πίεση ώστε να επιλεγεί πλοίο με μεγαλύτερη αξιοπλοΐα;
Το Aqua Jewel έχει ιστορικό ακυρώσεων και καθυστερήσεων. Υπήρξε άραγε εναλλακτική πρόταση πλοίου που απορρίφθηκε;
Τι προβλέπεται σε περίπτωση ακύρωσης δρομολογίων λόγω καιρού;
Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή κάλυψη για τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις του νησιού;
Γιατί δεν τηρήθηκε σταθερότητα στο ωρολόγιο και ημερήσιο πρόγραμμα;
Οι συχνές αλλαγές δημιουργούν ανασφάλεια σε τουριστικούς πράκτορες και επισκέπτες.
Υπάρχει συνολικό σχέδιο ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα;
Ή η κάθε σεζόν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και πρόχειρα;
Πότε επιτέλους θα τεθεί το πλαίσιο για μόνιμα, προβλέψιμα, σταθερά και ποιοτικά δρομολόγια;
Ποια είναι η ευθύνη της Πολιτείας απέναντι στις απομονωμένες νησιωτικές κοινότητες;
Αυτά τα ερωτήματα δεν στοχεύουν μόνο σε απόδοση ευθυνών, αλλά και σε άνοιγμα δημόσιου διαλόγου για μια ακτοπλοϊκή πολιτική που θα σέβεται τη νησιωτικότητα και τις ανάγκες του τουρισμού με σοβαρότητα, συνέπεια και διαφάνεια. Οι συνεννοήσεις πλοιοκτητών με την ηγεσία του Υπουργείου ή ακόμη και με τον Δήμαρχο, όταν δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών δίνει την εντύπωση ότι ο εφοπλιστής κάνει ότι θέλει και οι έκαστοτε αρμόδιοι λειτουργούν ως «καμαρότοι» του. Και για του λόγου το αληθές; Διαβάστε στο τέλος την επικαιρότητα του Μαϊου 2021.
Πάνος Λασκαρίδης: «Η ναυτιλία έχει χε..ένο τον πρωθυπουργό» (ΒΙΝΤΕΟ)
Πάνος Λασκαρίδης: «Η ναυτιλία έχει χε..ένο τον πρωθυπουργό» (ΒΙΝΤΕΟ)
Απειλεί τους δημοσιογράφους ο Λασκαρίδης. Αφωνία στο Μαξίμου
Απειλεί τους δημοσιογράφους ο Λασκαρίδης. Αφωνία στο Μαξίμου
Και εν τέλει… Παραιτήθηκε από την Ένωση Εφοπλιστών ο Πάνος Λασκαρίδης
https://archive.vn/UECLM











