Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τον μεγάλο αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, με το Λιμενικό να εκτιμά τους αγνοούμενους πλέον στους 568, ανεβάζοντας, μέχρι και την τελική επιβεβαίωση, τους νεκρούς στους 650 και τους επιβαίνοντες στους 750. Στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας το βράδυ οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που έχουν συλληφθεί ως διακινητές. Οι εννέα συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας. Οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας είναι από 20-40 ετών.

Σοκαριστικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το ναυάγιο στην Πύλο καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 568 με τις έρευνες από το Λιμενικό για τον ακριβή αριθμό να συνεχίζονται.

Η τρομακτική αυτή εκτίμηση για το ναυάγιο στην Πύλο βασίζεται σε αναφορές επιζώντων, από τις αναζητήσεις οικείων αλλά και από τις πρώτες πληροφορίες από τους συλληφθέντες.

Αν ο αριθμός των αγνοουμένων επιβεβαιωθεί ότι είναι 568, τότε αυτό θα σημαίνει πως στο μοιραίο σκάφος επέβαιναν συνολικά 750 άνθρωποι.

Άλλωστε τον ίδιο αριθμό έδωσε χθες η Alarm Phone και επιβεβαίωνε μήνυμα επιζώντα που δημοσίευσε η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Έφτασαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο που συνέβη ανοικτά της Πύλου. Τα μισθωμένα από τον Δήμο Καλαμάτας λεωφορεία που τους μετέφεραν, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτή την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Αναζητούν διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες – Στον Εισαγγελέα Καλαμάτας οι εννιά συλληφθέντες

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η  Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα (9) άνδρες εκ των ανωτέρω διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Κατά συνέπεια, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Η προανάκριση έγινε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

six + fifteen =