Σάβ, 31 Ιαν 2026
16.5 C
Cythera

Moderna: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο σε παιδιά 6-11 ετών

Μόλις τρεις μέρες από παρόμοια ανακοίνωση της Pfizer, και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, Moderna, έκανε γνωστό ότι το mRNA εμβόλιό της κατά της Covid-19 – σε μικρότερες δόσεις από ό,τι για ενήλικες – φαίνεται να είναι καλά ανεκτό και να πυροδοτεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα παιδιά 6 έως 11 ετών.

Η ανακοίνωση βασίστηκε στα έως τώρα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) και «τυφλής» κλινικής δοκιμής φάσης 2/3, με την ονομασία KidCOVE, του εμβολίου της σε 4.753 παιδιά, μερικά από τα οποία έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου με χρονική απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους. Κάθε δόση ήταν περίπου η μισή (50 μικρογραμμάρια) σε σχέση με αυτή που χορηγείται στους μεγάλους.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα περίπου μιάμιση φορά υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στους νεαρούς ενήλικες που είχαν κάνει την πλήρη δόση. Η εταιρεία ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν στα παιδιά ορισμένες «ήπιες έως μέτριες» παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, πυρετός και κάποιος πόνος στο σημείο της ένεσης, δηλαδή παρόμοια συμπτώματα με αυτά σε ορισμένους εφήβους και ενήλικες. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ώστε να αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η Pfizer ανακοίνωσε προ ημερών ότι το δικό της εμβόλιο Covid-19 – επίσης σε μικρότερη δοσολογία – είχε στις δοκιμές του αποτελεσματικότητα σχεδόν 91% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης στα παιδιά πέντε έως 11 ετών. Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, κάτι που πρόκειται να κάνει και η Moderna τόσο στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Moderna έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην FDA για επείγουσα άδεια στο εμβόλιο της για εφήβους 12-17 ετών. Μέχρι στιγμής η FDA έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ της Pfizer σε άνω 12 ετών.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

«Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» για ψήφισμα μειωμένου ΦΠΑ: Θετικό βήμα, η ευθύνη πλέον στην κυβέρνηση

Η παράταξη «Όλοι Μαζί, Κύθηρα – Αντικύθηρα» χαρακτηρίζει ως...

AQUA JEWEL: Τροποποιήσεις Δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Νέες τροποποιήσεις δρομολογίων

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

AQUA JEWEL: Ακύρωση δρομολογίου από Κύθηρα προς Κίσσαμο

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι σήμερα, Τρίτη 27/1, το...

Βάσω Μπόγρη: Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει παράνομες πρακτικές στον Δήμο Σαλαμίνας

Σοβαρά ευρήματα για τη λειτουργία του Δήμου Σαλαμίνας αποκαλύπτει,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img