ηλεκτρονικό παιχνίδι

Παρά το γεγονός πως το Minecraft δεν είναι ένα παιχνίδι αποκλειστικά φτιαγμένο για παιδιά, εκατομμύρια το έχουν αγαπήσει με το πάθος και τον φανατισμό που συχνά χαρακτηρίζει τις ηλικίες αυτές. Το παιχνίδι αυτό συναντάται πλέον παντού, ενώ η αφοσίωση των παιδιών αρχίζει και προκαλεί ερωτήματα και ενοχλήσεις σε πολλούς γονείς.

Πώς παίζεται

Το Minecraft συχνά αποκαλείται και online Lego. Πρόκειται για ένα παιχνίδι δημιουργικό που χρησιμοποιεί εικονικά τουβλάκια. Ο παίκτης πρέπει να αναζητήσει πρώτες ύλες όπως δέντρα, πέτρες, άμμο και κάρβουνο και να τα μετατρέψει σε πιο εκλεπτυσμένα υλικά, όπως πάγκους, γυαλί και εργαλεία. Η περιπέτεια ξεκινά μέσα σε ζούγκλες, ωκεανούς και ερήμους, όπου διάφορα τέρατα κυνηγούν τον παίκτη. Και όταν το παιδί βαρεθεί τον κόσμο που έφτιαξε, τον ανατινάζει και ξεκινάει από την αρχή.

Τα θετικά του παιχνιδιού

Τα παιδιά προσελκύονται από το Minecraft, μιας και έχουν την ευκαιρία να γίνουν δημιουργικά σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον, με λίγους και απλούς κανόνες. Η οπτική πρώτου προσώπου, τα τοποθετεί σε έναν κόσμο δικής τους δημιουργίας, στον οποίο έχουν τον πλήρη έλεγχο και αποφασίζουν πού θα ζήσουν, πότε θα φάνε και τι θα κάνουν. Χτίζουν τους δικούς τους ασφαλείς χώρους, γεγονός το οποίο τα ενθαρρύνει να περιηγηθούν στον “έξω” κόσμο και να ρισκάρουν. Βιώνουν την εμπειρία της περιπέτειας και την ελευθερία της ανακάλυψης. Τέλος, αποφασίζουν πότε θα καταστρέψουν αυτό που δημιούργησαν.

Τι το καθιστά τόσο επικίνδυνο

Εξαιρετικά εθιστικό: Παρόλο που πρόκειται για ένα δημιουργικό παιχνίδι που εγείρει την φαντασία του παιδιού και οξύνει την σκέψη του, η επικινδυνότητά του έγκειται στο ότι είναι εξαιρετικά εθιστικό. Όταν ένα παιδί ξεκινά να παίζει δύσκολα σταματά. Κι όταν, επιτέλους, σταματήσει, το σκέφτεται όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Τους στερεί άλλα ενδιαφέροντα: Δυστυχώς, είναι πολλά τα παιδιά που, ακόμα κι όταν δεν παίζουν Minecraft, συζητούν γι΄αυτό ασταμάτητα. Λες και το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει την μαγική ιδιότητα να εκμηδενίζει όλα τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα των παιδιών και να κατακτά την πρώτη θέση στο μυαλό και την καρδιά τους.

Αυξάνει τις ώρες που περνούν μπροστά στην οθόνη: Το αποτέλεσμα είναι πως τα παιδιά μας περνούν περισσότερες ώρες μπροστά από μία οθόνη, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό: αντικοινωνικές συμπεριφορές, απομόνωση, αποφυγή της πραγματικότητας, επιθετικότητα, κτλ.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Καταρχάς, ο εξαρχής καθορισμός χρονικών ορίων είναι απαραίτητος. Σκεφτείτε τη λύση του να ζητήσετε από το παιδί να ολοκληρώσει πρώτα τις εργασίες και τα μαθήματά του πριν αρχίσει να παίζει, και επιμείνετε στην τήρηση των ορίων αυτών.

  • Επίσης, καθορίστε το μέγιστο χρονικό διάστημα παιχνιδιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα παιδιά πρέπει να περιορίζονται σε 2-3 ώρες ενασχόλησης με ψηφιακά μέσα, τα οποία δεν πρέπει να βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα των παιδιών.
  • Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως εφόσον τα παιδιά παίζουν online, πιθανώς να συναντήσουν άλλους παίκτες που θα επιχειρήσουν επαφή μαζί τους. Θα πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για την πιθανότητα αυτή, εξηγώντας τους πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το πραγματικό τους όνομα ή να παράσχουν οιαδήποτε προσωπική πληροφορία, όπως διεύθυνση, σχολείο ή εργασία.
  • Τέλος, οι γονείς πρέπει κάποια στιγμή, να καθίσουν μαζί με το παιδί, να δουν τι ακριβώς κάνει και να κατανοήσουν πώς ακριβώς δουλεύει το παιχνίδι.

Κάποια σημάδια στη συμπεριφορά που υποδεικνύουν πως η ενασχόληση του παιδιού με το Minecraft καθίσταται προβληματική είναι τα εξής:

  • Ο χρόνος που αναλώνει στο παιχνίδι, έχει επίπτωση στην υγεία και στην οικογενειακή ζωή.
  • Ψεύδεται σε εσάς σχετικά με το πόσο παίζει.
  • Παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης όταν δεν παίζει: εκνευρισμό, ανησυχία, αϋπνία, πονοκεφάλους, κατάθλιψη.
  • Απώλεια ελέγχου συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Έντονες μεταπτώσεις στη συμπεριφορά.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three + one =