monadiki-texniki

Σε μια εποχή που κινείται σε διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς, προκύπτει η ανάγκη να απολαμβάνουμε με μεγαλύτερη ηρεμία την ώρα του φαγητού. Πρόκειται για αυτό που σήμερα αποκαλούμε με τον όρο «συνειδητή διατροφή». Στην ουσία γίνεται λόγος για μια αρχαία πρακτική, που θα μας επιτρέψει να προσλαμβάνουμε τα γεύματά μας πιο ευχάριστα και υγιεινά.

Η συνειδητή διατροφή, συνίσταται στην αφιέρωση όλης μας της προσοχής, όταν ευχαριστιόμαστε το γεύμα μας. Τρώγοντας συνειδητά, είμαστε σε θέση να καλύψουμε τόσο τις σωματικές, όσο και τις ψυχικές μας ανάγκες.

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή;

Συχνά, ενώ γευματίζουμε, εξωγενείς παράγοντες αποσπούν την προσοχή μας, όπως η έκθεση σε ψηφιακές συσκευές ή η έλλειψη ποιοτικού χρόνου και αφοσίωσης. Όλα αυτά, αποσυνδέουν το σώμα μας από τις αισθήσεις, ενισχύοντας τον κίνδυνο μιας αυτοματοποιημένης διατροφικής συμπεριφοράς. Η συνειδητή διατροφή συγκαταλέγεται στις μεθόδους εξάλειψης φαινομένων αυτού του είδους.

Πώς θα κατακτήσουμε την τεχνική της ενσυνείδητης διατροφής;

Έχει μεγάλη σημασία μα νιώθουμε και να αντιλαμβανόμαστε τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές του πιάτου μας. Μέσα από αυτό τον τρόπο, δεσμεύουμε τις πέντε μας αισθήσεις σε όλο τους το μεγαλείο.

Επιβραδύνουμε καθώς τρώμε, προκειμένου να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση και σύνδεση με το σώμα μας.

Σταδιακά θα αποκτήσουμε επίγνωση των ενδείξεων της σωματικής πείνας, του κορεσμού και της ικανοποίησης. Έτσι, θα αποφασίζουμε συνειδητά τί, πότε και πόσο θα φάμε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα περιορίσουμε τις φορές που τρώμε για λόγους που δεν σχετίζονται με τη σωματική πείνα.

H συνειδητή διατροφή ενάντια στις διατροφικές διαταραχές και υπέρ της απώλειας βάρους

Τα οφέλη της συνειδητής διατροφής έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην κλινική ρύθμιση ανθυγιεινών ή διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών. Η εφαρμογή ορισμένων ενσυνείδητων διατροφικών προγραμμάτων, έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν εξαιτίας της συναισθηματικής πείνας, δηλαδή της ψυχοσχωματικής κατάστασης, όπου καταναλώνουμε φαγητό λαίμαργα, προκειμένου να ικανοποιήσουμε περισσότερο τις συναισθηματικές και όχι τόσο τις φυσικές μας ανάγκες.

Ανάμεσα στους κλινικούς τομείς, όπου έχει συνεισφέρει η συνειδητή διατροφή, συγκαταλέγεται και αυτός των καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της συνειδητής διατροφής ως στρατηγικής για την καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας.

Το 2019, το περιοδικό Obesity Reviews δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση δοκιμών με εκπληκτικά αποτελέσματα. Υπό αυτή την έννοια, η παχυσαρκία είναι πιθανώς ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς, όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο της συνειδητής διατροφής, για την ανακατεύθυνση μιας επιβλαβούς διατροφικής συμπεριφοράς προς μια νέα, πιο υγιεινή συνήθεια. Συμπερασματικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνειδητή διατροφή αποτελεί μια ευκαιρία που οφείλουμε να αρπάξουμε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − 13 =