menoume-edo

Συγχαρητήρια στο Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και στο Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), ως εμπνευστές του προγράματος Terra Kytheria, αποστέλλει, μέσω ανακοίνωσης, η δημοτική παράταξη “Κύθηρα-Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ”.

Ιδιαίτερη αναφορά από την παράταξη, γίνεται στην πρόσφατη μνεία από πλευράς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στο πρόγραμμα αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης των Κυθήρων, κατά την ομιλία της στο συνέδριο Rural Pact, με αφορμή την συμμετοχή του νησιού στη δράση Smart Rural 21 ως έξυπνο χωριό.

Στην ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη να στηριχθούν τόσο ο πρωτογενής όσο και ο δευτερογενής τομέας της τοπικής παραγωγής και να επιχειρηθεί μια περισσότερο πολύπλευρη αναπτυξιακή προσέγγιση για τα Κύθηρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

“Θερμά συγχαρητήρια για το Terra Kytheria.
Να αποτελέσει πρόκριμα για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου”

Όταν ένας θεσμικός παράγοντας αναφέρεται στον τόπο σου εγκωμιαστικά, είναι λογικό να φουσκώνεις από υπερηφάνεια. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο παράγοντας είναι το κορυφαίο θεσμικά πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου Rural Pact, όπου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σημείωσε την αξία που έχει η υποστήριξη καινοτόμων και έξυπνων δράσεων (γεωργία ακριβείας και πιστοποίηση) οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Επέλεξε μάλιστα, από όλη την Ευρώπη, να αναφερθεί στο πρόγραμμα Terra Kytheria που πραγματοποιείται στο νησί μας!

Η δημοτική παράταξη “Κύθηρα-Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ” θέλει να συγχαρεί το ΚΙΠΑ και το Medina που είναι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στους αγρότες που συμμετέχουν και κάνουν το πρόγραμμα πραγματικότητα! Είμαστε σίγουροι θα το δούμε στη βελτίωση της αξίας των προϊόντων μας προς όφελος όλου του νησιού.

Ταυτοχρόνως, η συγκεκριμένη δράση (πλέον και η διεθνής της αναγνώριση) μας υποχρεώνει να επανέλθουμε στις προτάσεις που επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί από πολλές πλευρές (και από εμάς) για μια άλλη αναπτυξιακή προσέγγιση για τα Κύθηρα. Μια ανάπτυξη η οποία να μην είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στον φθηνό τουρισμό, αλλά να περιλαμβάνει και άλλες δράσεις προς όφελος των Κυθηρίων και όχι των εργολάβων…
Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της τοπικής οικονομίας (αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και μεταποίηση) μπορεί και πρέπει να στηριχθούν προκειμένου τα Κυθηραϊκά προϊόντα να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα, αλλά και να μπορούν να πωλούνται σε αξιοπρεπείς τιμές. Και για μία ακόμα φορά θα επαναλάβουμε την ανάγκη δημιουργίας και στήριξης του (προβλεπόμενου από το νόμο) “Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης” που, κατάλληλα στελεχωμένο, θα στηρίζει όλη αυτή την παραγωγική διαδικασία.
Αυτά προϋποθέτουν διαβούλευση (και όχι “Λουδοβίκειες συμπεριφορές”), προϋποθέτουν αξιοποίηση όλων των ανθρωπίνων πόρων που διατίθενται (και όχι αναθέσεις σε “ημετέρους”), προϋποθέτουν γνώσεις (και όχι αντιπαράθεση με όποιον λέει κάτι διαφορετικό). Με λίγα λόγια προϋποθέτουν μιαν άλλη δημοτική αρχή και μια σύγχρονη λογική αντιμετώπισης των κρίσιμων ζητημάτων…

Τα Κύθηρα βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένα από την ύπαρξη, αλλά και τη διεθνή αναγνώριση του προγράμματος Terra Kytheria.
Καλούμε όλους τους Κυθηρίους (και ειδικά όσους έχουν ανάλογες γνώσεις και δεξιότητες), να συμβάλλουν προκειμένου το νησί μας να καταστεί πρωτοπόρο συνολικά σε μίαν άλλη αναπτυξιακή πορεία. Για να μείνουν στα Κύθηρα οι νέοι μας και να αποτελέσουμε πόλο έλξης και για άλλους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν σε μια σύγχρονη προοδευτική αναπτυξιακή πορεία.
Οι λύσεις είναι αποτέλεσμα της εργασίας των πολλών και όχι της “ψωνισμένης αυθεντίας” του ενός…

«Κύθηρα-Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × three =