Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Μένουμε Εδώ: Η ανάπλαση του Ποταμού και δύο θέματα δημοκρατίας

Μένουμε Εδώ: Η ανάπλαση του Ποταμού και δύο θέματα δημοκρατίας

Για έλλειμμα δημοκρατίας στην ρητορική και τις πρακτικές της, κατηγορεί την δημοτική αρχή, η ελάσσων μειοψηφία, με αφορμή την έγκριση της μελέτης, από την Οικονομική Επιτροπή, για την ανάπλαση του Ποταμού. Ποια ήταν η πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκε, τί πιστεύει η δημοτική παράταξη για την απευθείας ανάθεση του έργου και για ποια σημεία της διαδικασίας ψέγει την πλειοψηφία και τον δήμαρχο προσωπικά.

menoume-edo

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η δημοτική παράταξη «Κύθηρα – Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ», τοποθετείται στην έγκριση της μελέτης ανάπλασης του Ποταμού από την Οικονομική Επιτροπή, με βάση την πρόταση της δημοτικής αρχής. Μια πρόταση, την οποία ο συνδυασμός θεωρεί αποσπασματική, καθώς περιορίζεται σε «εκσυγχρονισμό των βασικών οδικών αρτηριών του εμπορικού κέντρου» και αποκλείει εμβληματικά κτίρια και υποδομές του οικισμού.

Καθίσταται επίσης σαφές, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση συντάχθηκε με την πρόταση του δημοτικού συμβούλου, Νικολάου Μαγουλά, την οποία και ψήφισε, και η οποία προκρίνει την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, και όχι απευθείας ανάθεσης του έργου, όπως υιοθέτησε η δημοτική πλειοψηφία και εν τέλει, υπερψήφισε η Οικονομική Επιτροπή.

Για την παράταξη «Κύθηρα – Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ», ο στόχος της ανάπλασης θα έπρεπε να εντάσσεται σε μια ευρύτερη συμμετοχική διαδικασία, στην οποία θα εμπλέκονται πολίτες και κοινωνικοί φορείς, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, έχουν εκφράσει ανησυχίες ανάλογες με της αντιπολίτευσης τον τελευταίο καιρό, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση.

Εδώ, εδράζεται και η πρώτη από τις δύο ενστάσεις της ελάσσονος μειοψηφίας, πάνω σε μια παρατηρούμενη – όπως αυτή υποστηρίζει – δημοκρατική ένδεια η οποία χαρακτηρίζει, τόσο την ρητορική όσο και τις πρακτικές που ακολούθησε εσχάτως (και) επί του θέματος η δημοτική αρχή. Και η οποία συγκεκριμενοποιείται με την «ακραία επίθεση» του Δήμου κατά των πρόσφατα διατυπωμένων θέσεων του Ανδρέα Μαριάτου.

Η δεύτερη ένσταση, αφορά στην επιλογή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως μέσο για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας πάνω στο θέμα, αντί της τηλεσυνεδρίασης, που η ελάσσων μειοψηφία προφανώς θεωρεί πιο δημοκρατική ως διαδικασία.

Η ανακοίνωση καταλήγει, με την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας στις αποφάσεις που την αφορούν, ενώ δεν παραλείπει  να ψέξει τον δήμαρχο, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, για τις επιθέσεις επί προσωπικού, που εξαπολύει μέσω διαδικτύου και για μια γενικότερη στάση «Λουδοβικισμού» που τον διακρίνει, όπως αναφέρει.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του δημοτικού συνδυασμού και η τοποθέτησή του στην Οικονομική Επιτροπή επί του θέματος της ανάπλασης στον Ποταμό.

Η ανάπλαση του Ποταμού και δύο θέματα δημοκρατίας…

Χρειάστηκαν 1248 λέξεις σε ένα Δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων για την αναγγελία έγκρισης των μελετών  ανάπλασης του Ποταμού από την Οικονομική Επιτροπή, από τις οποίες όμως οι 946 αναλώθηκαν στην επίθεση κατά ενός πολίτη…

1)  Σε ότι αφορά το ίδιο το ζήτημα της ανάπλασης:

Οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ως όφειλαν τις δικές τους τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες συνέτειναν στην πρόταση για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.  Για την ακρίβεια εμείς υπερψηφίσαμε την πρόταση του συναδέλφου Νικ. Μαγουλά  θεωρώντας την αρτιότερη από πλευράς σκοπού και θέλοντας να περιορίσουμε τις φασόν αποσπασματικές μελέτες που μετράνε ποσότητες παραβλέποντας το ποιοτικό αποτέλεσμα. Επισημάναμε ότι η εισήγηση του Προέδρου της οικονομικής επιτροπής παρουσιάζει, αντί για σχέδιο εκπόνησης μελέτης συνολικής ανάπλασης του οικισμού, μια αποσπασματική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των βασικών οδικών αρτηριών του εμπορικού κέντρου. Προτείναμε τη διερεύνηση της συνολικής ανάπλασης του οικισμού περιλαμβάνοντας εμβληματικά κτίρια όπως το Αστικό σχολείο, γειτονιές όπως το Κάτω χωρίο και η Αγία Τριάδα και υποδομές όπως τα γήπεδα και το ανοικτό θέατρο. Συμφωνήσαμε την διενέργεια αυτού του διαγωνισμού  να αναλάβει το Δίκτυο Νήσων που διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία σε αυτές τις διαδικασίες. Σημειώσαμε ότι το έργο ανάπλασης του Ποταμού είναι ασφαλώς απαραίτητο και χρήσιμο, υπό την προϋπόθεση της ένταξης σε συνολικό σχεδιασμό. Κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει στην πρόταση που υπερψήφισε η δημοτική  πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.

Η δημοτική μας παράταξη επισήμανε ότι “η πραγμάτωση τέτοιου στόχου (ανάπλασης ) επιδιώκεται με διαδικασίες συμμετοχής που, εκτός από τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνουν κατά το δυνατόν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη και των κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση των επιλογών, και στην παρακολούθηση της εφαρμογής τους “. Πολλοί ενεργοί πολίτες τοποθετήθηκαν με τον τρόπο που οι ίδιοι επέλεξαν για το ζήτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών εξέφραζαν ανησυχίες ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνονται στο δικό μας κείμενο, την δική μας πρόταση.

2) Κατά την άποψη μας όμως έχουν προκύψει και δύο ζητήματα δημοκρατίας μείζονος σημασίας:

-Το ένα είναι ότι επανήλθαμε στις ψηφοφορίες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (με τα γνωστά mail). Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν ακολουθείται η τεχνολογικά εύκολη λύση της ζωντανής τηλεσυνεδρίασης; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί την ίδια στιγμή μπορούμε να παρακολουθούμε την ελληνική Βουλή να συνεδριάζει με φυσική παρουσία βουλευτών, αλλά εμείς ούτε με zoom…

-Το δεύτερο είναι η οδυνηρή μας  έκπληξη όταν διαπιστώσαμε ότι το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων αναλωνόταν σε μια ακραία επίθεση κατά ενός πολίτη λόγω των απόψεων που εξέφρασε δημοσίως και ενυπογράφως!

Είναι σαφές ότι ο δημόσιος λόγος στα Κύθηρα, με ευθύνη προσωπικά του κ. Δημάρχου , απέχει πολύ από το να βοηθά την δημοκρατική διαβούλευση, την συμμετοχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα όσων έχουν ειδικές γνώσεις, προκειμένου να καταλήγουμε στις καλύτερες τελικές αποφάσεις. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η κοινωνία επιβάλλεται να συμμετέχει (πάντα με την προϋπόθεση των κόσμιων τοποθετήσεων) στις αποφάσεις για τα θέματα που την αφορούν. Οι προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύει συνεχώς ο Δήμαρχος μέσω του διαδικτύου δεν ταιριάζουν στον θεσμό που υπηρετεί, ούτε στο ύφος και ήθος εξουσίας που χρειάζεται ο τόπος. Κανένας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «Λουδοβίκος», όλοι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα οφείλουν να αποδέχονται το δικαίωμα των πολιτών στην κριτική. Ο αυταρχισμός παραπέμπει σε άλλες εποχές οι οποίες έχουν οριστικά παρέλθει.

“Κύθηρα Αντικύθηρα – Μένουμε εδώ “

Τοποθέτηση Εμμανουήλ Τριφύλλη  στην συνεδρίαση της 17/3/2021

Θέμα 2.
Η αδήριτη ανάγκη ανάπλασης του οικισμού του Ποταμού Κυθήρων, έχει εκφραστεί  εδώ και δεκαετίες.  Μιά τέτοια ανάπλαση  πρέπει να περιλαμβάνει συνολική πρόταση για όλο τον  οικισμό και ανάδειξη του δημόσιου χώρου, των αρχιτεκτονικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής.

Η πραγμάτωση τέτοιου στόχου  επιδιώκεται με διαδικασίες συμμετοχής  που, εκτός από τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνουν κατά το δυνατόν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη και των κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση των επιλογών, και στην παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Η σημερινή εισήγηση του Προέδρου της οικονομικής επιτροπής παρουσιάζει αντί για σχέδιο εκπόνησης μελέτης συνολικής ανάπλασης  του οικισμού  μια αποσπασματική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των βασικών  οδικών αρτηριών  του εμπορικού κέντρου.

Έργο ασφαλώς απαραίτητο και χρήσιμο ,  υπο την προϋπόθεση της ένταξης σε συνολικό σχεδιασμό που δεν υπάρχει.

Θεωρούμε αυτή την ιεράρχηση της δημοτικής αρχής προβληματική και αντίθετη με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Εχουμε ήδη  δεδομένη την αστοχία ανάλογων παρεμβάσεων σε άλλους οικισμούς του νησιού , και επιπλέον την ανυπαρξία λόγω της πανδημίας ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μελών της επιτροπής που θα επέτρεπε την τροποποίηση μιας τέτοιας πολιτικής.

Εμείς θεωρούμε  κρίσιμο στοιχείο την ανάγκη να αποκτήσουν τα δημόσια έργα  ποιότητα τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή  τους, Στοιχεία τέτοια δεν εμφανίζονται με επάρκεια στην σημερινή πρόταση παρά τις επιμέρους βελτιώσεις που μας γνωστοποιήθηκαν.

Η παράταξη μας για την αντιμετώπιση τέτοιων αποσπασματικών λύσεων θα καταθέσει πρόταση στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού 2022  διενέργειας αρχιτεκτονικού  διαγωνισμού ιδεών για την διερεύνηση της συνολικής ανάπλασης του οικισμού περιλαμβάνοντας εμβληματικά κτίρια όπως το Αστικό σχολείο, γειτονιές όπως το Κάτω χωρίο και η Αγία Τριάδα και υποδομές όπως τα γήπεδα και το ανοικτό θέατρο.

Την διενέργεια αυτού του διαγωνισμού μπορεί να αναλάβει το Δίκτυο Νήσων που διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία σε αυτές τις διαδικασίες.

Κατά συνέπεια επειδή  η πρόταση προγραμματικής σύμβασης που υπέβαλλε ο συνάδελφος Νικόλαος Μαγουλάς προσεγγίζει  καλύτερα την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος  μέσω  Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού τον οποίο θα οργανώσει το Δίκτυο Νήσων υπερψηφίζουμε την πρόταση του.

Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίζω υπέρ.

Μετά τιμής

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 4 =

Exit mobile version