Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κυθήρων

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κυθήρων

Δήμαρχος Κυθήρων: «Ανεφάρμοστος ο κανονισμός πυροπροστασίας για ακίνητα σε δασικές εκτάσεις». Υποστελεχωμένα τα σώματα ασφαλείας στα Κύθηρα. Πρόβλημα με τον καθαρισμό στο Γερακάρι από το INTENERO ΙΙ.

Πραγματοποίηθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Απριλίου 2024 η τακτική συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) στο Δημαρχείο Κυθήρων. Στα όσα καταγράφηκαν ξεχώρισε η προετοιμασία της Αντιπυρικής Περιόδου και οι αρμόδιοι αναφέρθηκαν ο καθένας από την πλευρά του στα θέματα ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα του Κανονισμού Πυροσπρστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων λέγοντας πως αυτός είναι παντελώς ανεφάρμοστος. Κατέθεσε δε εισήγηση στο συντονιστικό, σύμφωνα με την οποία υιοθετεί την σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ, την οποία και επισύναψε. Πιο αναλυτικά είπε: «Η άποψη της Δημοτικής Αρχής την οποία καταγράφω κιόλας μέσα είναι ότι εμείς ταυτιζόμαστε με την απόφαση της ΚΕΔΕ της 10ης Απριλίου 2024, θεωρούμε τον κανονισμό εντελώς ανεφάρμοστο, διότι ο Δήμος Κυθήρων δεν διαθέτει προσωπικό να συγκροτήσει τριμελείς επιτροπές και να πηγαίνει να κόβει πρόστιμα. Δεν διαθέτει ούτε καν τις ειδικότητες τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός. Ήδη έγιναν τροποποιήσεις και βγήκαν εκτός κανονισμού αρκετά πράγματα τα οποία είχαν αρχικώς. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς θα στηρίξουμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα κάνει η Κ.Ε.Δ.Ε γιατί ακόμα μία φορά το Κεντρικό Κράτος πετάει το μπαλάκι στους Δήμους, ρίχνει ευθύνες χωρίς να τις έχουμε και χωρίς να εξετάζει αν οι Δήμοι έχουνε προσωπικό και μέσα για να ασκήσουνε αυτές τις αρμοδιότητες. Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό σε καμία περίπτωση. Είμαι κάθετος δηλαδή στον θέμα αυτό και αυτή είναι και η απάντηση την οποία θα δίνουμε και δίνουμε ήδη σε όλους τους πολίτες οι οποίοι έρχονται στην Τεχνική Υπηρεσία και βομβαρδίζουνε με αιτήσεις ζητώντας να συγκροτήσουμε εμείς επιτροπές και να τρέχουμε να βρίσκουμε τα ακίνητα τα οποία δεν έχουνε κάνει τους καθαρισμούς. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει από το Δήμο Κυθήρων ούτε καν από μεγαλύτερους Δήμους και θα επισυναφθεί στο σημερινό πρακτικό το δελτίο τύπου της Κ.Ε.Δ.Ε με ημερομηνία 10 Απριλίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας ανέφεραν στη συνεδρίαση ότι οι υπηρεσίες τους είναι υποστελεχωμένες σε βαθμό που ακόμη και η εκτέλεση των υπηρεσιών να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ζητήματα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και οχήματα για το Πυροσβεσικό Κλιμάκιο, το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε απέναντί τους ότι θα προβεί σε έγγραφες αναφορές στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων.

Επίσης στη διάρκεια του συντονιστικού έγινε αναφορά από τον επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων Πυραγού Σπυρίδωνα Φουντουλάκη σχετικά με το έργο του AntineroII όπου στο Γερακάρι, παρά τον καθαρισμό της περιοχής, τα υπολλείματα όπως κλαδιά, έχουν αφεθεί στο πεδίο, αυξάνοντας την επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο Δήμαρχος Κυθηρων απάντησε σε αυτό λέγοντας ότι θα αποστείλει στο Δασαρχείο και στον εργολάβο που καθάρισε την περιοχή να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 − 8 =

Exit mobile version