manos-trifyllis

Τις θέσεις της παράταξης “Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ” αναφορικά με την ανάπλαση του Αυλέμονα, ανέπτυξε στην έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το μέλος της παράταξης, Μάνος Τριφύλλης.

Αφού κρίνει ως συγκεντρωτική και αδιαφανή την πρακτική της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει «μία και μοναδική πρόταση ανάπλασης του Αυλέμονα χωρίς εναλλακτικές προσεγγίσεις και χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό» και μέσω συνεδρίασης «με ανταλλαγή email χωρίς κανένα διάλογο», δηλώνει πως ψηφίζει υπέρ της εισήγησης. Επικεντρώνει, δε, το σκεπτικό αυτής του της απόφασης, στην τεχνική περιγραφή της μελέτης ανάπλασης, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να διαταραχθεί η τωρινή εικόνα του οικισμού που συνάδει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του «μικρού χωριού», αποκλείοντας, έτσι, την αλλοίωση που θα επέφερε στην φυσιογνωμία του μια οποιαδήποτε τύπου «άναρχη μεγέθυνσή του».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Τριφύλλη στην Οικονομική Επιτροπή.

Τοποθέτηση  στην Εκτακτη συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής της 06/04/2022

με θέμα “Εγκριση μελέτης συνολικής ανάπλασης Αυλαίμονα”

Αρχικά επισημαίνουμε ότι εκτός απο τον ΣΑΔΑΣ ( σύλλογο διπλωματούχων αρχιτεκτόνων) τη  “Λύπη για την ελληνική νομοθεσία που καταργεί ουσιαστικά τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για όλα τα έργα του Δημοσίου εκφράζει η Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων (UIA) , μιλώντας για απαράδεκτη τροπή που δεν ευνοεί τη διαφάνεια και την ανάδειξη νέων ταλέντων και ιδεών.”

Η δημοτική αρχή πιστή στο συγκεντρωτισμό και την αδιαφάνεια παρουσιάζει μία και μοναδική πρόταση ανάπλασης του Αυλαίμονα χωρίς εναλλακτικές προσεγγίσεις . Χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό .Και μάλιστα 48 ώρες πρίν την λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων στο ταμείο ανάκαμψης.

Απαραίτητο συμπλήρωμα φυσικά η συνεδρίαση με ανταλλαγή email χωρίς κανένα διάλογο.

Σε αυτό τον εκβιαστικό μονόδρομο έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την διαφωνία μας . Η δημοτική πλειοψηφία αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την ταύτιση με τις κομματικές επιλογές της παρούσας κυβέρνησης.

Οι παρατηρήσεις μας στην υπάρχουσα μελέτη :

Η τεχνική περιγραφή δείχνει οτι ο Αυλαίμονας σχεδιάζεται να παραμείνει ένα μικρό χωριό με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Κάτι για το οποίο συμφωνούμε,  δεδομένου οτι η άναρχη μεγέθυνση του του οικισμού θα οδηγήσει σε απαξίωση της  φυσιογνωμίας και φαινόμενα μαζικού υποβαθμισμένου τουρισμού .

Ελλείψει εναλλακτικής πρότασης, και με δεδομένη την παραπάνω “στρατηγική” (small and beautiful)  πιστεύουμε ότι είναι μια τίμια προσπάθεια.

Είναι επίσης σημαντικό ότι προβλέπει μια σειρά σημαντικών υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση , ηλεκτροφωτισμό,  διαχείριση απορριμάτων ).

Προτείνουμε συμπλήρωση στα εξής :

Α. Δίκτυο τηλεπικοινωνίας. Να υλοποιηθούν δίκτυα οπτικών ινών “μέχρι το σπίτι” στη φάση της εγκατάστασης και των υπολοίπων δικτύων..

Β.  Στις θέσεις στάθμευσης να προβλεφθούν σταθμοί / θέσεις φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Γ. Με κάποιο τρόπο να αναδειχτεί στους δημόσιους χώρους , η διάσταση της αλιείας (που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του Αυλαίμονα )    και του ναυαγίου Mentor . Να υπογραμμίζεται η ταυτότητα στα αρχιτεκτονικά διακοσμητικά στοιχεία …

Με δεδομένες αυτές τις απόψεις μας ψηφίζουμε υπέρ για το επείγον και υπέρ της εισήγησης.

Αναμένουμε δρομολόγηση της λύσης για τη διαχείριση των αποβλήτων του Αυλαίμονα με βάση το υπάρχον master plan.

Επιπλέον  στη βάση υπαρχόντων σχεδίων, να δούμε ανάλογες μελέτες και για τα άλλα χωριά (Χώρα ,Ποταμό, Αγία Πελαγια,  κλπ) σε εύλογο χρονικό διάστημα  με έγκαιρη ενημέρωση, διαβούλευση και ανοιχτή συζήτηση . Αν αυτό δεν γίνει τότε δημιουργούνται υπόνοιες οτι οι επιλογές δεν βασίζοντα στη πραγματικές ανάγκες του νησιού , αλλά είναι σπασμωδικές και χωρίς σχέδιο .

Μάνος Τριφύλλης

Μέλος της παράταξης  “Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ “

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 − nine =