Αρχική ΚΥΘΗΡΑ Μ. Τριφύλλης: Ο δήμαρχος υπαναχωρεί για το Παζάρι μετά την πίεσή μας

Μ. Τριφύλλης: Ο δήμαρχος υπαναχωρεί για το Παζάρι μετά την πίεσή μας

Για τον εκπρόσωπο της ελάσσονος μειοψηφίας, είναι πρωταρχικής σημασίας, να διατηρηθεί ο χαρακτήρας ενός θεσμού που επιβίωσε αιώνες, μεταφέροντας την ψυχή των ανθρώπων του τόπου και διαλαλώντας στον έξω κόσμο την πολιτισμική του κληρονομιά.

manos-trifyllis

Ύστερα από την ανακοίνωση – κατηγορώ κατά του δημάρχου του συνδυασμού «Κύθηρα – Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ» αναφορικά με το Παζάρι στον Ποταμό, ο εκπρόσωπος της παράταξης, Μάνος Τριφύλλης επανήλθε, μιλώντας στο Kythera.News για την μερική υπαναχώρηση του δημάρχου, τις νέες ενέργειες της ελάσσονος μειοψηφίας αλλά και για την γενικότερη θεώρηση ενός ζητήματος που επανέρχεται στην επικαιρότητα σταθερά εδώ και πάνω από 60 χρόνια, πάντα μέσω των ίδιων φορέων και με φόντο μια ατζέντα αναλλοίωτη στο χρόνο.

Ο κος Τριφύλλης μας γνωστοποίησε ότι χθες, Πέμπτη, 04/03, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενέδωσε εν μέρει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, στέλνοντας ένα αναθεωρημένο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του Παζαριού, στο οποίο ικανοποιείται η θέση της ελάσσονος μειοψηφίας για δυνατότητα πώλησης προϊόντων μικρής μεταποίησης (μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τουρσιά, χειροποίητα ζυμαρικά), καθώς και αυγών, εξαιρεί όμως την πώληση Σεμπρεβίβας από αυτό.

Ακολούθως ο συνδυασμός «Κύθηρα – Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ», απέστειλε προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, σχέδιο κανονισμού, που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απαλοιφή της ισχύουσας διάταξης του κανονισμού, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (εκτέλεση έργων κ.α.) δίνεται η δυνατότητα ως και οριστικής μεταφοράς του Παζαριού εντός ή εκτός Ποταμού. Η θέση της παράταξης είναι σαφής και μιλάει μόνο για προσωρινή μεταφορά σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
  • Ό,τι δεν ρυθμίζει ο κανονισμός, να ρυθμίζεται με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και όχι μέσω οικονομικής επιτροπής.
  • Να επιτραπεί η πώληση ειδών χειροτεχνίας και καλλιτεχνίας. Σε αυτό το σημείο, ο κος Τριφύλλης ήταν απολύτως ξεκάθαρος, τονίζοντας πως ο επισκέπτης αναζητά πρωτίστως επαφή με την ιδιαίτερη ψυχή ενός τόπου, δηλαδή τις παραδόσεις και τον πολιτισμό, κι αυτό του το εξασφαλίζουν αυθεντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες. «Αυτήν την συνέχεια, δεν είναι δυνατόν να την παρέχει ένα “κινέζικο προϊόν” μαζικής παραγωγής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τριφύλλης.

Αυτή η συνέχεια, για τον κο Τριφύλλη, διαπνέει τον συνολικό χαρακτήρα του Παζαριού. Συνέχεια, όχι μόνο των παραδόσεων αλλά και της φυσικής ροής της εβδομάδας, εξ ου και η καθιέρωσή του την ημέρα αργίας, την έβδομη ημέρα, την Κυριακή. Καθότι, είναι η Κυριακή που συνδέει το χριστεπώνυμο αίσθημα των ανθρώπων του τόπου, με την παράδοση, η οποία μεταφέρεται από την Θεία Λειτουργία στις ζυμώσεις που συντελούνται πέριξ των πάγκων του Παζαριού, που δεν αποτελούν απλά χωροθετημένα σημεία πώλησης αλλά και διαδραστικές κυψέλες πολιτισμικής ώσμωσης μεταξύ των μελών της κοινότητας. Διαδικασία, που ισχυροποιεί τους δεσμούς μεταξύ τους και αντανακλά στην αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες.

Γι αυτό και είναι ακατανόητο για τον Μάνο Τριφύλλη, το γεγονός ότι διαχρονικά οι ισχυρότερες φωνές που πιέζουν στο να μεταφερθεί το Παζάρι άλλη μέρα, προέρχονται από τον χώρο της Εκκλησίας. «Κάτι τέτοιο, δεν θα αλλοίωνε απλά τον χαρακτήρα του θεσμού, θα τον καταργούσε ολοκληρωτικά», διατείνεται ο κος Τριφύλλης, ο οποίος σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, της Διακήρυξης της «Επιτροπής Διαφυλάξεως της Παραδόσεως», που χρονολογείται από τις 17/05/61, υπογραμμίζει αυτόν ακριβώς τον ρόλο του Παζαριού του Ποταμού. Την συνέχεια και την συνέχιση ενός θεσμού, με «χαρακτήρα εορταστικό, χριστιανικό». Με χαρακτήρα, πάνω από όλα ανθρώπινο, θα προσθέταμε εμείς. Άλλωστε, η Κυριακή, είναι τόσο η μέρα του Θεού, όσο και του ανθρώπου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τελικά, δεν βλέπω να υπάρχει διαφωνία στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κανονισμού για το παζάρι, ούτε διάθεση «να μείνει ως έχει». Ίσως ο Κος Δήμαρχος δεν έχει καταλάβει σωστα τις αντιρρήσεις που εγείρονται. Σε αυτή την περίπτωση Εκ Τριφύλλη καλά θα κάνετε να ενεργήσετε όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν να του το εξηγήσετε

    Φαίνεται ότι έχει υπάρξει σύγκλιση ( σε σχέση με την αρχική πρόταση) και μπράβο, και η διαφωνία είναι στα 3 σημεία που αναπτύσσει ο Κος Τριφύλλης (απαλοιφή τοι ενδεχομένου μεταφοράς εκτός Ποταμού, αποφάσεις από το ΔΣ και ΤΟΠΙΚΗ χειροτεχνία). Εγώ προσωπικά τις βλέπω απόλυτα λογικές και χρήσιμες. Ειδικά το πρώτο σημείο , που και κατά το Κο Δήμαρχο δεν είναι στις προθέσεις του, θα είναι απλό να απαλειφθεί

    Αναρωτιέμαι. Πόσο δύσκολο είναι για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να συμφωνήσει σε αυτές τις 3 βασικές προτάσεις και να δείξει διάθεση σύνθεσης αντί για αντιπαλότητα και να προχωρήσουμε ενωμένοι στις (αρκετές) προκλήσεις που έχουμε έτσι και αλλιώς

    ΥΓ. Είναι θετική η γνωμοδότηση που απέσπασε η Δημοτική αρχή από το Υπ. Οικονομικών που επιτρέπει στη βάση της παραδοσιακής του βάσης, την εμπορία νωπών προϊόντων στο παζάρι. Της το αναγνωρίζουν όλοι, μπράβο. Ας κάνει το τελικό βήμα της σύγκλισης για το καλό του τόπου μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − 6 =

Exit mobile version