Τετ, 07 Μαΐ 2025
18.5 C
Cythera

Lockdown: Τι αλλάζει από το Σάββατο στις μετακινήσεις

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τι σχεδιάζεται για τα σχολεία.

Σε εφαρμογή τίθεται από το Σάββατο το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των περιορισμών, κάτι που, όπως έχει διαμηνυθεί από την κυβέρνηση, κρίθηκε επιβεβλημένο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία και την κόπωση των πολιτών από τα συνεχή μέτρα.

Από αύριο επιτρέπονται πιλοτικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις με όχημα, με τη χρήση του κωδικού 6 και μόνο για άσκηση σε υπαίθριο χώρο και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα εφαρμόζεται μόνο τα Σαββατοκύριακα, με τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να προειδοποιεί ότι εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού, η δυνατότητα μετακινήσεων από δήμο σε δήμο θα αρθεί.

Άνοιγμα λιανεμπορίου τη Δευτέρα

Στο νέο μείγμα μέτρων περιλαμβάνεται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως παραγγελίας των προϊόντων και παραλαβής τους εκτός καταστήματος (click away) ή με ραντεβού για την επίσκεψη στο κατάστημα (click in shop).

Συγκεκριμένα, θα ανοίξουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα –πλην των εμπορικών κέντρων– με τη μέθοδο του click away και του click in shop, και τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες στέλνοντας sms στο 13032 άπαξ με χρονικό περιορισμό τριών ωρών.

Στο κάθε κατάστημα θα επιτρέπεται η παρουσία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες. 

Ενδεχόμενη επαναλειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με προοπτική να «ανοίξουν» ορισμένες τάξεις από τις 12 Απριλίου και με τη χρήση των τεστ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί και το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων.

Όπως τονίζεται, στόχος αυτού του νέου μείγματος μέτρων είναι να δοθούν μικρές «ανάσες ελευθερίας» στους πολίτες που να οδηγήσουν σε καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.
Υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, κατατέθηκε τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας, από τη διάδοση του κορονοϊού, μπορεί να ορίζεται, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας, η προηγούμενη διαπίστωση μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Δημοφιλή Άρθρα

Οι βασικές διαφορές μεταξύ Χριστιανών Ορθοδόξων και Καθολικών

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ενωμένη με τους Καθολικούς μέχρι...
00:06:25

Open TV: Βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο Κυθήρων

Έρμαιο σοβαρών ανεπαρκειών το νοσοκομείο Κυθήρων, όπου η έλλειψη προσωπικού,...

Για να μην μας «τρελάνει» κανένας Ηλιόπουλος: Μαθήματα ακτοπλοϊκής συνέπειας στα Κύθηρα

Σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, ισχύει απαγορευτικό απόπλου λόγω...

Μήνυμα τιμής και αγώνα από την ΚΟ Κυθήρων του ΚΚ

Σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής μνήμης πραγματοποιήθηκε η κατάθεση...

Ευκαιρία εργασίας στον Αυλέμονα Κυθήρων

Αναζητούμε άτομο για εργασία στον τομέα καθαριότητας σε ενοικιαζόμενα...
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img