Pomegranate flower

Οι πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, οι συνεπακόλουθες καταστροφές και οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν είναι «κεραυνοί εν αιθρία». Είναι η λογική προέκταση και οι επιπτώσεις από την εν εξελίξει κλιματική αλλαγή. Είναι κάτι το οποίο θα κλιμακώνεται χρόνο με τον χρόνο (έως την-ελπίζουμε σύντομα-αντιμετώπιση του).

Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά σε τοπικό επίπεδο.

Η πολιτεία έχει βέβαια σχέδιο από το 2019 – μαθαίνοντας από την καταστροφή στην Αττική το 2018 – και μάλιστα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο – βλ. ΦΕΚ 2863/Β/2019, Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΓΔΔΔΠ/61420/447/3-7-2019: 1ο ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 2018-2038 (ΦΕΚ 2863/Β/2019) (geotee.gr),  με δαπάνη 140 Εκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο όμως έκτοτε φαίνεται να μην έχει υλοποιηθεί. Σίγουρα το θέμα θα αποτελέσει σημείο έντονης συζήτησης στην ελληνική πολιτική σκηνή και ελπίζουμε να δούμε ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίησή του

Όμως τοπικά μπορεί να ληφθούν μέτρα που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση η ομάδα του «Κυθηραϊκού New Deal», φιλοδοξεί να συμβάλλει με τις προτάσεις της πάνω σε 4 βασικούς άξονες, τις οποίες καταθέτουμε δημοσίως προς διαβούλευση:

Α. Προληπτική δράση αντιμετώπισης πυρκαγιών και αναδάσωση

Στα πλαίσια και των αξόνων που καθαρίστηκαν στο σχέδιο δράσης (βλ. ΦΕΚ παραπάνω)

  1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Δήμος, Περιφέρεια) να χρηματοδοτηθούν για να συντηρήσουν δασικούς δρόμους, να καθαρίσουν δασύλλια και άλλες δασικές εκτάσεις, να αποκτήσουν όλη την απαραίτητη υποδομή για την προστασία του περιβάλλοντος.
  2. Σε αυτά τα πλαίσια να γίνουν προσλήψεις το απαραίτητου προσωπικού είτε μόνιμου είτε εποχιακού
  3. Οι μεγάλες πυρκαγιές και οι συνεπακόλουθες καταστροφές, οφείλονται και στην σωρευμένη καύσιμη ύλη η οποία εύκολα αναφλέγεται και δύσκολα αντιμετωπίζεται. Επομένως είναι κρίσιμης σημασίας να περιοριστεί η καύσιμη ύλη που προέρχεται από βιομάζα. Απόλυτης προτεραιότητας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν τα χωράφια τους χωρίς να κινδυνεύουν από εξοντωτικά πρόστιμα.
  4. Με τρόπο συμβατό με τα χαρακτηριστικά των Κυθήρων πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα αναδάσωσης / ενίσχυσης του δασικού πλούτου των Κυθήρων στις εκτάσεις της Εγχωρίου Περιουσίας. Αποτελεί βέβαια ένα πολύ σύνθετο πρόγραμμα και χρειάζεται μελέτη. Ίσως η αρχή είναι η απαίτηση για μια τέτοια μελέτη άμεσα

Β. Βιώσιμη ανάπτυξη

1)   Η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής (όπως ήδη έχει παρουσιαστεί και στο «Κυθηραϊκό New Deal 2») αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος. Η στήριξη των συνεταιρισμών, η λήψη μέτρων για την βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, η τυποποίηση των προϊόντων και η κατοχύρωση ονομασίας προελεύσεως θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο καλύτερος υπερασπιστής του περιβάλλοντος είναι ο ενεργός αγρότης που ζει από το περιβάλλον αυτό.

Γ. Ενίσχυση των υποδομών

  1. Είναι αυτονόητο ότι ένα υγιές μεσογειακό περιβάλλον, δεν μπορεί να είναι ένα άνυδρο περιβάλλον. Επομένως η επάρκεια ποιοτικού νερού είναι σύμφυτη με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ανανεωθεί το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, να υλοποιηθούν έργα για τη συγκράτηση του νερού (πχ φράγματα μικρά και μεγαλύτερα), να αξιοποιηθούν όλες οι προσφερόμενες πηγές. Επίσης να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο της αφαλάτωσης. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ένα νέο έργο αξιοποίησης των ακαθάρτων υδάτων (μετά τον βιολογικό καθαρισμό τους) για την άρδευση.
  2. Παροχή κινήτρων / επιδοτήσεων (π.χ. κατά το μοντέλο του «Εξοικονομώ») για την δημιουργία υπόγειων δεξαμενών για την αποθήκευση του βρόχινου ύδατος σε υπάρχουσες οικοδομές και θεσμοθέτηση για τις νέες.
  3. Πολλά από αυτά τα έργα για να είναι βιώσιμα απαιτούν φθηνή ενέργεια, ενώ σίγουρα χρειάζεται φθηνή ενέργεια για την οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της κοινωνικής ζωής του τόπου. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα φαραωνικά έργα με ΑΠΕ στο σύνολο του νησιού. Αντιπροτείνουμε τη δημιουργία μικρής έκτασης Ενεργειακή Κοινότητα με τη συμμετοχή του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας και πολιτών του νησιού.
  4. Ανεξάρτητα με το παραπάνω, απαιτείται αναβάθμιση και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο στην διασύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ όσο και στο δίκτυο διανομής στα Κύθηρα (το οποίο σταδιακά πρέπει να διεκδικήσουμε να υπογειοποιηθεί στο σύνολό του – πέρα από την αισθητική, είναι κρίσιμο για την αποφυγή ξεσπάσματος πυρκαγιών από τις κολώνες)

Δ. Κινητοποίηση των κατοίκων / επισκεπτών 

Κατά την άποψη μας ζωτικής σημασίας είναι και η ενίσχυση του εθελοντισμού. Ομάδες πολιτών που ασχολούνται με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του νησιού, που ενημερώνουν για αυτήν και την αναδεικνύουν ως στοιχείο οικολογικής ισορροπίας αλλά και ως πόλο έλξης θεματικού τουρισμού, οφείλουν να ενισχυθούν με κάθε νόμιμο τρόπο.

Η ομάδα του «Κυθηραϊκού New Deal» δηλώνει ότι είναι «ανοικτή» σε κάθε νέα θετική πρόταση. Καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα Κύθηρα, είτε θεσμικούς εκπροσώπους, είτε πολίτες, να καταθέσουν τις προτάσεις και τις πιθανές αντιρρήσεις τους.

Για εμάς ο χειρότερος εχθρός είναι η αδράνεια, ακολουθούμενη από μια δραστηριότητα χωρίς αρχή, μέση και τέλος.  Χωρίς όραμα…

Αύγουστος 2021

 

Δημιουργός του άρθρου:

Δημοσιογράφος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × three =