Μετά τη Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε και στη Βουλή της Κύπρου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Αντιθέτως, η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε μία συγκλονιστική ομιλία – απάντηση στον πρόεδρο Ζελένσκι, ανέλυσε το τι βιώνει η Κύπρος από το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Πριν την ομιλία Ζελένσκι, που διεξήχθη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Τι είπε ο Ζελένσκι

Σύμφωνα με το Euronews, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε ένα συγκλονιστικό βίντεο με τις ρωσικές αγριότητες στην Ουκρανία, την εισβολή και τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών. «Να μην τα ζήσει αυτά κανένας άλλος λαός» είπε αμέσως μετά ο ουκρανός πρόεδρος.

Κατηγόρησε τους ρώσους στρατιώτες ότι διασκεδάζουν με το να σκοτώνουν αμάχους και να βομβαρδίζουν κατοικίες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για όλα αυτά» είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας και για την δραματική ιστορία ενός 6χρονου παιδιού που βρέθηκε νεκρό.

«Θέλουν να διαλύσουν τη χώρα μας και να την σπάσουν σε κομμάτια. Και ότι δεν καταφέρουν να κατακτήσουν οι Ρώσοι θέλουν να το αποδυναμώσουν και να το εξαθλιώσουν» είπε ο Ζελένσκι.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι αναρωτήθηκε αρκετές φορές «τι θέλει η Ρωσία, τι επιδιώκει να κάνει», ενώ σημείωσε πως η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει το 2014 με την Κριμαία.

«Είμαι ευγνώμων προς εσάς για την αντίδρασή σας και τη στάση σας απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή» είπε ο Ζελένσκι στην κυπριακή βουλή και συμπλήρωσε: «Κάνουμε έκκληση στην κυπριακή δημοκρατία να κλείσει τα λιμάνια για τα ρώσικα πλοία, να μην δίνει προνόμια διπλής υπηκοότητας σε Ρώσους που στηρίζουν την εισβολή».

Αννίτα: Είμαστε και εμείς θύματα εισβολής – Καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία Ζελένσκι: «Καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολης και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφορων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Η διεθνής ιστορία μας προσφέρει διδάγματα. Είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης που αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή.

Η Ουκρανία όπως και η Κύπρος έχει το δικαίωμα να ειναι ένα κανονικό κράτος», υπέδειξε.

Πρόσθεσε ότι η σταθερή προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για όλους μας. «Η λογική των δύο μέτρων και δυο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι στην Τουρκία, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής.

Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Η ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας υπήρξε πρωτοφανής. Η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες.

Η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στις θέσεις αρχών και αξιών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον φίλο ουκρανικό λαό. Ευχόμαστε ο διάλογος να πρυτανεύσει και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Δεν παρέστη το ΑΚΕΛ

Το μεσημέρι της Πέμπτης είχε απευθυνθεί και στην ελληνική Βουλή, λέγοντας πως και για τους Ουκρανούς το σύνθημα από την αρχή της εισβολής είναι «ελευθερία ή θάνατος».

Το ΑΚΕΛ δεν παρέστη στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς.

«Μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κουκουμάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + two =