Τετ, 17 Δεκ 2025
15.3 C
Cythera

Κορονοϊός: Σταδιακή άρση του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου

Δεν πρόκειται να υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις στο «άνοιγμα» της χώρας, υπό τον φόβο νέας υποτροπής.

Όλο και πιο απομακρυσμένο θα πρέπει να θεωρείται το αρχικό σενάριο «ανοίγματος» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου. Σε αυτό συντείνει η μη ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας με τους ρυθμούς των αρχικών προβλέψεων.

Η μεγάλη ποσότητα ιικού φορτίου που εξακολουθεί να ανιχνεύεται στα λύματα καθώς και τα νέα ρεκόρ σε θανάτους και διασωληνωμένους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι η χώρα θα μπορέσει με το τέλος του μήνα να απαλλαγεί εντελώς από τους περιορισμούς.

Υπό ασφυκτική πίεση το σύστημα Υγείας

Παρά την αχτίδα φωτός που αχνοφαίνεται στην άκρη του τούνελ λόγω των εμβολίων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτιμά πως το σύστημα υγείας θα συνεχίζει να πιέζεται και την επόμενη βδομάδα εξαιτίας της αποτύπωσης των επιδημιολογικών δεδομένων των προηγούμενων 15 ημερών στο υγειονομικό προφίλ της χώρας. Επισημαίνει δε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι ΜΕΘ, είτε από την ανακατανομή των υγειονομικών είτε από τη συνεισφορά ιδιωτών γιατρών.

Πώς αναμένεται να δράσει η κυβέρνηση

Αφού επιβεβαιωθεί με το τέλος αυτής της βδομάδας, η αναμενόμενη ανάσχεση της εισροής νέων κρουσμάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σταδιακή απεμπλοκή από τα «περιοριστικά δεσμά», με τα σχολεία να είναι οι πρώτοι χώροι που θα επαναλειτουργήσουν.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας», ανέφερε ο κύριος Πέτσας, προσθέτοντας πως, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, την σκυτάλη θα πάρει το λιανεμπόριο, που λογικά θα επανέρθει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Πρώτα το λιανεμπόριο, μετά η εστίαση

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την εμπειρία της άνοιξης όσον αφορά την σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς. Αυτό μεταφράζεται καταρχήν σε άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, για να ακολουθήσει μια βδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο βδομάδες η εστίαση και μετά από τρεις εβδομάδες οι εσωτερικοί χώροι.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Αισιοδοξία για Θεσσαλονίκη

Τα μηνύματα που εκπέμπει από χθες η συμπρωτεύουσα δείχνουν αισιόδοξα καθώς τα κρούσματα σταθεροποιούνται στην πόλη. Σύμφωνα μάλιστα με το ΑΠΘ, από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται επιπέδωση της καμπύλης στα λύματα.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συστήνουν προσοχή και εγρήγορση, με δεδομένο ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα τεράστια πίεση, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν υπερβεί σε πολλές περιπτώσεις τα όριά τους.

«Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης.

 

 

 

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Κονδύλια λιμνάζουν, λιμάνια καταρρέουν, αλλά «ευλογούν» τους λιμενίσκους

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τα ελληνικά λιμάνια...
01:06:56

Μητσοτάκης: Δίνουμε τη μάχη με την παλιά Ελλάδα

Το μήνυμα ότι ο «ΟΠΕΚΕΠΕ» είναι «από τις τελευταίες...

Η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση πριν και μετά από μια δασική πυρκαγιά: Μύθοι και πραγματικότητα

Επανέρχομαι μετά από οκτώ χρόνια.  Άραγε μάθαμε  κάτι από...

Ευχές στο νησί

Ήταν μια χρονιά μεγάλη και γεμάτη. Μια χρονιά που...

Γενική Συνέλευση Δημοτικής Κοινότητας Καραβά

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καραβά καλεί τους κατοίκους...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img