Σε ανάλυσή της, η Εθνική Τράπεζα προβλέπει νέα πτωτική πορεία του ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Υπογραμμίζει ωστόσο, πως αν κατορθωθεί η ανάσχεση της πορείας της πανδημίας προς τα τέλη του Νοεμβρίου, η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να καταγραφεί πιο ήπια από την αντίστοιχη του δευτέρου τριμήνου.

Όπως αναφέρει στην οικονομική της ανάλυση, η επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τρεις εβδομάδες, ξεκινώντας από την 7η Νοεμβρίου, στοχεύει στην εξάλειψη της πίεσης στο σύστημα υγείας, με την αναστολή λειτουργίας ενός σημαντικού εύρους δραστηριοτήτων, σε κλίμακα σχεδόν ανάλογη με αυτήν του Απριλίου.

Το νέο πακέτο υποστηρικτικών μέτρων της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανασχέσει ως ένα βαθμό, την καμπύλη της υφεσιακής πορείας. Παράλληλα, την οικονομία δύνανται να περιχαρακώσουν οι νέες “ειδικές συνθήκες” στις οποίες έχουν πλέον προσαρμοστεί οι επιχειρήσεις και για τις οποίες είχαν προετοιμαστεί με την εμπειρία του προηγούμενου lockdown (τηλεργασία, ηλεκτρονικές πωλήσεις).

Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται, κυρίως, με  τις περιορισμένες δυνατότητες των περισσότερο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν σε ένα δεύτερο γύρο επιβολής μέτρων περιορισμού, παρά τη δημοσιονομική στήριξη καθώς και  τη μη-επαναλαμβανόμενη αύξηση τμημάτων της εγχώριας δαπάνης τα προηγούμενα τρίμηνα, λόγω των εκτάκτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Επίσης από μια πιθανή εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης, κατόπιν βελτίωσής της το 3ο τρίμηνο.

Τα δεδομένα κινητικότητας από την Google για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου δείχνουν σαφή επιδείνωση, με τη μέση τάση κινητικότητας (σε χώρους λιανικού εμπορίου και κόμβους συγκοινωνιών) να σημειώνει ραγδαία υποχώρηση. Ειδικά στις 7-8 Νοεμβρίου – πρώτο διήμερο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων – οι δείκτες κινητικότητας υποχώρησαν στο -56% κατά μέσο όρο.

Για το υπόλοιπο του έτους, η Εθνική Τράπεζα αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,1% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση το 4ο τρίμηνο (-12,8% ετησίως το 4ο τρίμηνο), η οποία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,4% ετησίως το 2020. Η εκτίμηση αυτή προϋποθέτει ότι: (α) η επιδημική καμπύλη ομαλοποιείται έως τις αρχές Δεκεμβρίου, επιτρέποντας τη μερική άρση των περιορισμών στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες «χαμηλού υγειονομικού κινδύνου», (β) η εκτιμώμενη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε τομείς όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία τους είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου (ειδικά σε υπηρεσίες διαμονής και εστίασης, καθώς και τη βιομηχανία διύλισης καυσίμων), και (γ) η συρρίκνωση είναι ηπιότερη για την υπόλοιπη οικονομία, αντιστοιχώντας στα 2/3 περίπου του αντίστοιχου πλήγματος στο 2ο τρίμηνο, καθώς επιδρούν και οι ανασχετικοί παράγοντες που προαναφέρθηκαν.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 2 =