Συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη οι ιχνηλατήσεις σε επαφές των κρουσμάτων. Στο Τριφύλλειο Νοσοκομείο πραγματοποιούνται τεστ από το πρωί, ενώ αρκετοί πολίτες προσέρχονται προληπτικά για να εξεταστούν.
Debate για το θέμα των rapid test
Εν τω μεταξύ μετά τις διαρροές στον τύπο για διενέργεια rapid test σε οικισμούς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει ξεσπάσει… «debate» για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν και πότε. Να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία των rapid test εκτός νοσοκομείων αποτελεί μία τοπική πρωτοβουλία εθελοντισμού από υγειονομικούς του «Τριφυλλείου» Νοσοκομείου καθώς και πολίτες που σχετίζονται στις δομές της Πολιτικής Προστασίας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει υποστηριχθεί τόσο από την διοίκηση του νοσοκομείου όσο και από την δημοτική αρχή και δεν πρέπει να συγχέεται με τις «κεντρικές» αποφάσεις και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο η διαδικασία ελέγχων κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και η ανταπόκριση των πολιτών φαίνεται πως το επιβεβαιώνει. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει σχετικά με το θέμα.
Το θέμα των rapid test στις πύλες εισόδου
Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει στην τοπική κοινωνία, και δικαίως, σχετικά με τις πύλες εισόδου στις οποίες πραγματοποιούνται τα rapid test. Όλο αυτό το διάστημα το συνεργείο εθελοντών εξετάζει με rapid test μόνον τους αφικνούμενους εκ Πειραιώς στο λιμάνι του Διακοφτίου και κατά περίπτωση αυτούς που εισέρχονται στο νησί από το Γύθειο. Σε επικοινωνία μας με όλους τους εμπλεκόμενους, μας εκφράστηκε η άποψη ότι η διενέργεια rapid test σε όλες τις αφίξεις, είτε στο λιμάνι (από Γύθειο, Κρήτη, Νεάπολη, Πειραιά) είτε στον αερολιμένα είναι μία μαξιμαλιστική λύση που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί δεδομένης της υγειονομικής δύναμης και της εθελοντικής προσφοράς. Εξάλλου πουθενά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα οι υγειονομικές δομές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.
Θέμα με αντισυνταγματικότητα στην υποχρεωτική εξέταση rapid test
Ένα άλλο ζήτημα που έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία είναι η πρόθεση των αφικνούμενων να κάνουν ή να μην κάνουν το rapid test στο λιμάνι του Διακοφτίου. Όπως έχει υποστηρίξει ο ίδιος ο δήμαρχος δεν μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικός έλεγχος rapid test στις εντός του εσωτερικού μετακινήσεις πολιτών καθώς αυτό προσκρούει στις συνταγματικές διατάξεις. Γι αυτό και μόνο ως… «επικοινωνιακή έμμεση παρότρυνση» επαγρύπνησης προς τους πολίτες μπορεί να θεωρηθεί η απαίτηση του δημάρχου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κο Χαρδαλιά για υποχρεωτικότητα τεστ σε όσους μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας. (Η σχετική επιστολή έχει δημοσιευθεί προχθές στο Kythera.News)
«Φαγωμάρα» στα κοινωνικά δίκτυα για όσους φθάνουν στο Διακόφτι και αρνούνται το τεστ
Μόνο ψύχραιμοι δεν είναι ορισμένοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες έχουν πιάσει «στασίδι» κάτω από αναρτήσεις στο Facebook που αφορούν το θέμα των rapid test και εξαπολύουν επίθεση σε όσους πιθανώς αρνούνται να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους στο λιμάνι. Φαίνεται πως το φαινόμενο του κοινωνικού αυτοματισμού καλά κρατεί στο νησί μας, αφού πάντα πρέπει να βρεθεί «κάποιος που θα φταίει για όλα». Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι προ ολίγων μηνών στοχοποιήθηκε ένας νέος, κατηγορήθηκε για ανευθυνότητα, για «κουβάλημα κορωνοϊού» και άλλες «αμαρτίες». Νιώσαμε τότε την ανάγκη, εδώ στην αίθουσα σύνταξης, να βγούμε και να υποστηρίξουμε την ανάγκη για νηφαλιότητα και να προστατέψουμε το κρούσμα από τον «ηλεκτρονικό κανιβαλισμό». Δημοσιεύσαμε τότε το άρθρο: Aqua Jewel: Η τελευταία άφιξη και η ανίχνευση ενός θετικού.
Ανεμελιά ή πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων;
Ως απόρροια του γεγονότος ότι γινόταν έστω αυτός ο περιορισμένος έλεγχος rapid test στο Διακόφτι, με αρνητικά πάντα αποτελέσματα, υπήρξε μια σχετική χαλάρωση και διάθεση «ανεμελιάς» στο εσωτερικό του νησιού. Επικράτησε η άποψη ότι «είμαστε καθαροί ως νησί, είμαστε ασφαλείς, άρα δε φοβόμαστε τίποτα». Όλο το τελευταίο διάστημα, και μετά βέβαια από τη δικαιολογημένη κόπωση των «εγκλείστων» παρατηρήθηκε η χαλαρή τήρηση των μέτρων από χώρους όπως δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις έως και το τελευταίο καφέ του νησιού. Κατά συνέπεια η ευθύνη βαρύνει όλους μας, και δεν πρέπει να διαχωρίζεται με κριτήριο και μόνο την πρόθεση για τεστ, αλλά τη συνολική ευλαβική τήρηση των μέτρων όπου κι αν βρισκόμαστε. Οι λοιμωξιολόγοι από την αρχή της πανδημίας κάνουν λόγο για έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό που χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα Κύθηρα είναι ιδιαίτερα ωφελημένα από το γεγονός ότι το νοσοκομείο διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή διενέργειας τεστ με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR, που προσφέρει άμεση διάγνωση εντός ολίγων ωρών και συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της ιχνηλάτησης και των μέτρων αυτοπεριορισμού.