kafsima

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να έδωσε την πιο… γραφική εκδοχή της κυβερνητικής στάσης απέναντι στο αίτημα για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, με το επιχείρημα ότι οι φτωχοί δεν έχουν ή δεν κινούν τα αυτοκίνητά τους, ωστόσο ολόκληρη η κυβέρνηση και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν προβάλει κάποιο ορθολογικό επιχείρημα για την πεισματική άρνησή τους να πράξουν το αυτονόητο.

Το επιχείρημα ότι μια μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που είναι μακράν οι υψηλότεροι στην Ε.Ε. και στον ΦΠΑ των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών, θα οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμων φορολογικών εσόδων, δεν αντέχει στην κριτική.

Περίπου μισό δισ. τον μήνα βάζει το κράτος στα ταμεία του μόνο από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, αλλά αν η κατανάλωσή τους μειωθεί από τις τεράστιες ανατιμήσεις και το δυσβάστακτο μεταφορικό κόστος, τα έσοδα που υποτίθεται ότι σήμερα υπερασπίζεται, το κράτος θα τα χάσει από την πίσω πόρτα.

Οι φτωχότεροι πολίτες με τα παλιάς τεχνολογίας και ενεργοβόρα αυτοκίνητα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο και πάνω, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να τα παρατήσουν στα πάρκινγκ και στους δρόμους. Οι μετακινήσεις θα περιοριστούν, τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων θα μένουν άδεια και οι δεξαμενές των πρατηρίων γεμάτες.

Εχει συμβεί ξανά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ο συνδυασμός θηριώδους αύξησης των ειδικών φόρων και βίαιης μείωσης μισθών και εισοδημάτων, οδήγησε σε ακινητοποίηση εκατομμυρίων οχημάτων, ακόμα και σε κατάθεση πινακίδων. Ο ολέθριος συνδυασμός αποτυπώθηκε και σε μεγάλη μείωση των εσόδων.

Η κυβέρνηση διατρέχει τον κίνδυνο να είναι η τελευταία ανάμεσα στις 27 της Ε.Ε. που θα προβεί στην αυτονόητη κίνηση. Η Ισπανία το έχει κάνει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την ενεργειακή ακρίβεια σε όλο το φάσμα των καυσίμων και υπηρεσιών. Το Βέλγιο ήταν η τελευταία που κυριολεκτικά κατεδάφισε τον ΦΠΑ των καυσίμων από το 21% στο 6%, ενώ άλλες πέντε χώρες -Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία και Βουλγαρία- έχουν επιλέξει ένα ιδιαίτερο μείγμα παρεμβάσεων για να αποτρέψουν τη διάχυση της ενεργειακής κρίσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που απλώς περιμένει να μείνει το όχημα από καύσιμα. Μετά θα μας φωνάξει να σπρώξουμε…

Από efsyn.gr

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × five =