efialtes

Παρόλο που όλοι μας περιμένουμε το καλοκαίρι με ανυπομονησία –για τους περισσότερους, άλλωστε, συνδέεται με την περίοδο των διακοπών– για κάποιους συνεπάγεται διαταραχές και δυσκολία στον ύπνο.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο: Σύμφωνα με έρευνα, το καλοκαίρι το «βιολογικό ρολόι» του σώματός μας –γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός– μπορεί να αποσυντονιστεί καθώς οι συνήθειες μας μεταβάλλονται.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Πρώτη και βασικότερη αιτία –σύμφωνα με τους ειδικούς– είναι η παρατεταμένη διάρκεια της ημέρας και οι επιπτώσεις της στη φυσική παραγωγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα μας την κατάλληλη στιγμή για να υποστηρίξει τον ύπνο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο ήλιος ανατέλλει νωρίτερα στέλνοντας μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε, ενώ δύει επίσης αργότερα καθυστερώντας την απελευθέρωση μελατονίνης. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο μικρότερη διάρκεια αλλά και δυσκολίες στον ύπνο για κάποιους ανθρώπους.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην κακή ποιότητα ύπνου το καλοκαίρι. Σε κανονικές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται πριν τον ύπνο, σηματοδοτώντας στον εγκέφαλο ότι έφτασε η ώρα ξεκούρασης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη φυσική θερμορύθμιση του σώματός μας, διατηρώντας τη θερμοκρασία υψηλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δυσκολεύοντας τον ύπνο.

Τέλος, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνεπάγεται το καλοκαίρι, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Δεδομένου ότι κατά τους θερινούς μήνες τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να συμμετέχουμε σε περισσότερες δραστηριότητες, να τρώμε πιο αργά από το συνηθισμένο, αλλαγές όπως αυτές στην καθιερωμένη ρουτίνα σας, μπορεί να «μπερδέψουν» το βιολογικό ρολόι σας επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Ο καλός ύπνος αποτελεί θεμέλιο υγείας και ευεξίας, σας γεμίζει με ενέργεια και σας βοηθάει να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, πώς τα «βάζει» κανείς με τις μεγάλες ημέρες, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις αυξημένες κοινωνικές συναναστροφές που ενδέχεται να σας κρατούν περισσότερες ώρες ξύπνιους το καλοκαίρι;

  • Χαμηλώστε το φωτισμό στο υπνοδωμάτιο.
  • Απομακρύνετε τις οθόνες από το κρεβάτι σας.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
  • Υιοθετήστε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 5 =