Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει υπολογίσει σε περίπου 927 εκατ. ευρώ τα κέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με όσα είπε πρόεδρός της, Θανάσης Δαγούμας, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ενώ όπως επισήμανε η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει το ποσό το οποιο θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%.

Για τη ΔΕΗ, είπε ότι η ΡΑΕ διαπίστωσε, ότι παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού ύψους περίπου 335 εκατ. ευρώ και  ότι υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις (σταθερά τιμολόγια) για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ότι δεν την επιβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή, αλλά είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση της κάθε εταιρείας.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Αίτημα για την κλήση σε ακρόαση της ΡΑΕ είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών στην αγορά ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Δαγούμα

-Το διάστημα των έξι μηνών από τον Οκτώβριο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ανήλθαν σε 927 εκατ. ευρώ.

– Η ΔΕΗ μας έδωσε στοιχεία  για εκπτώσεις ύψους 335 εκατ. ευρώ.

-Η εξέλιξη της τιμής στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φαίνεται ότι υπάρχει σύζευξη τιμών. Αρκετούς μήνες είμαστε κοντά στο μέσο όρο, κάποιους μήνες όντως είμαστε πιο ψηλά.

-Ο Ευρωπαίος ρυθμιστής κλήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει ζητήματα χειραγώγησης και ανέφερε ότι δεν προέκυψε τίποτα σε κανένα από τα 27 κράτη-μέλη. Από το πόρισμα δεν προκύπτουν ζητήματα χειραγώγησης, προκύπτει όμως ότι από τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου δημιουργούνται επιπλέον κέρδη

-Τα υπερκέρδη επστρέφονται ήδη στους καταναλωτές με τις αποφάσεις των υπουργών

-Εξετάζουμε κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση των προμηθευτών με τον κώδικα προμήθειας και για αυτό το λόγο είναι σε ακρόαση 12 προμηθευτές για ζητήματα προγνωστοποίησης (ενημέρωσης καταναλωτών 60 ημέρες πριν τις αλλαγές) και για ζητήματα διαφάνειας όσον αφορά το πως ενημερώνουν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

-Οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου πέρασαν στη χώρα μας τον Οκτώβριο

-Τον Αύγουστο είχαμε αυξημένες τιμές, λόγω των πυρκαγιών, φτάσαμε στα όριά μας

-Δεν θα πρέπει ποτέ να είμαστε ευάλωτοι σε οποιαδήποτε κρίση, αυτή ειναι η επιτυχία της Αρχής

-Υπάρχει ραγαδία αύξηση των παραπόνων, φαίνεται ότι ο καταναλωτής βιώνει δύσκολα την ενεργειιακή κρίση

-Ο Κώδικας Προμήθειας είναι ο μόνος κώδικας που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ από το 2013. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενσωματωθεί σε εμάς. Εμείς ερμηνεύουμε την Κώδικα και στις αποφάσεις που βγάζει η αρχή, οι προμηθευτές πηγαίνουν στα δικαστήρια γιατί θεωρούν ότι η ερμηνεία μας δεν είναι ορθή Για παράδειγμα εμείς επιβάλλαμε όλες οι εταιρείες να έχουν σταθερά τιμολόγια. Οι εταιρείες έχουν προσφύγει επάνω σε αυτό.

-Πήραμε μια απόφαση και θα εφαρμοστεί από το επόμενο μήνα: Ένας καταναλωτής πριν υπογράψει, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αν έχει σταθερό τιμολόγια ή κυμανόμενο με όρια ή χωρίς όρια.

-Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση. Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κάποιον να τη βάλει. Η εταιρεία κρίνει. Ξεκάθαρα η ΡΑΕ δεν λέει σε εταιρείες τι να κάνουν. Προβλεπεπται από τον Κώδικα Προμήθειας από το 2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × two =