Μια μεγάλη γιορτή με μουσικούς από όλο το φάσμα της τζαζ που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια νέα καλλιτεχνική πρωτοβουλία του οργανισμού με εννιά συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου στις Αίθουσες Banquet και Δημήτρης Μητρόπουλος καθώς και στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη.
Ειδικότερα, το Σάββατο 5/11, ο Στέφανο ντι Μπαττίστα, αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του Έννιο Μορρικόνε, ζωντανεύει με το κουαρτέτο του συνθέσεις του κορυφαίου κινηματογραφικού συνθέτη που άφησαν εποχή. Την Κυριακή 6/11, μουσικοί που συμπορεύτηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο σε ξεχωριστές στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας ερμηνεύουν συνθέσεις του σε ύφος τζαζ και μπλουζ, αλλά και τραγούδια σε ποίηση Ελευθερίου, Καβάφη, Καββαδία, Μπρεχτ και Τριπολίτη. Τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος.
Τη Δευτέρα 7/11 η τζαζ συναντά την τεχνητή νοημοσύνη και το ρομπότ Σιμόν. Η έρευνα του Δημήτρη Βασιλάκη ονομάζεται jazz mapping, αφορά τη χαρτογράφηση της γλώσσας της τζαζ και έχει στόχο να αναδείξει τον αφηγηματικό της χαρακτήρα, προσφέροντας στην τεχνητή νοημοσύνη τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιληφθεί τη διαδικασία της μηχανικής μάθησης. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), όπου αναπτύσσεται το ρομπότ Σιμόν. H συναυλία-παρουσίαση στο Μέγαρο περιλαμβάνει συνθέσεις ειδικά γραμμένες για το ρομπότ Σιμόν από τον Γκιλ Γουάινμπεργκ, τον δημιουργό του, και τον Δημήτρη Βασιλάκη. Το σχήμα περιλαμβάνει σαξόφωνο, τρομπέτα, πιάνο, μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και laptop. Ως μέλος του τζαζ συνόλου, το ρομπότ Σίμον συνοδεύει και αυτοσχεδιάζει στη μαρίμπα και στη φωνή. Μάλιστα, με αφορμή τη συναυλία διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι την Τρίτη 8/11 (15:00-17:00) στο Υποσκήνιο Β΄ με ελεύθερη είσοδο, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις (6-8/11) για εφήβους 12+ και ενήλικες στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Shimon Robot and Friends», με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Ακολουθεί την Τρίτη 8/11, το βραβευμένο νορβηγικό Espen Berg Trio, ένα από τα σημαντικότερα τζαζ τρίο της εποχής μας, με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε τολμηρές μελωδικές εναλλαγές και ευφάνταστες πολυρυθμίες. Την Τετάρτη 9/11 ο πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου, που παρά τα 82 του χρόνια, παραμένει ένας θαλερός και δημιουργικός μουσικός μεταφέρει επί σκηνής ένα μοναδικό κράμα εμπειρίας και φρεσκάδας, νοσταλγίας και ορμής, υπηρετώντας την ουσία της τζαζ.
Μια βραδιά αφιερωμένη σε εμπνευσμένα έργα, στα οποία η αισθητική της κλασικής μουσικής συναντά την αυτοσχεδιαστική ζωντάνια της τζαζ έρχεται από τους Pappas and Friends την Πέμπτη 10/11. Με απρόσμενους μουσικούς διαλόγους ανάμεσα στον Τσικ Κορήα και τον Μότσαρτ, στον Ζακ Λουσιέ και τον Μπαχ, τον Τζωρτζ Γκέρσουιν και τους Queen.
Την Παρασκευή 11/11 θα δούμε στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, τον καταξιωμένο Κύπριο πιανίστα και συνθέτη Σταύρο Λάντσια (μαζί με τους Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Μιχάλη Καλκάνη, Μιχάλη Καπηλίδη), και το Σάββατο 12/11 το Kουαρτέτο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, όπου στο πρόγραμμά του στο Μέγαρο, συνδυάζει πρωτότυπες συνθέσεις και τραγούδια από τους δίσκους «Tora» και «Κύκλοι» με νέο ακυκλοφόρητο υλικό. Το Κουαρτέτο συμπράττει με την ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη, και μαζί εξερευνούν τη σχέση της τζαζ με την ελληνική παράδοση, την ποπ, τη ροκ, αλλά και την κλασική μουσική.
Τέλος, την Κυριακή 13/11 το Kουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή, μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες του αναγνώσεις πάνω στο έργο των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον Μισέλ Λεγκράν, εμπνευσμένο από τη μουσική του Γάλλου συνθέτη, ενός από τους σπουδαιότερους «κινηματογραφικούς» συνθέτες του 20ού αιώνα. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «It’s all jazz to me», ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας συνομιλεί με τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή στο πλαίσιο του «Jazz@Megaron» (9/11).