Νέα στοιχεία για την βίαιη αποκόλληση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την κλοπή τους από τον Λόρδο Έλγιν έφερε στο φως η 23η Σύνοδος της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών ή ICPRCP, η οποία διεξήχθη στο Παρίσι.

Το επιχείρημα του αναπληρωτή διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ Τζόναθαν Ουίλιαμς, ότι τα αντικείμενα που εκλάπησαν βρίσκονταν στο έδαφος, λέγοντας ότι «μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα αφαιρέθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», αντικρούστηκε κατά κράτος από επιστολές μεταξύ του Έλγιν και του ζωγράφο Τζιοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι.

Η χρήση ειδικών πριονιών για μάρμαρο και άλλων μηχανημάτων για την αφαίρεση των γλυπτών από τη ζωφόρο φαίνεται στην αλληλογραφία του Έλγιν και του Λουζιέρι, στον οποίο είχε ανατεθεί να επιβλέπει την αφαίρεση των αρχαιοτήτων το 1801.

Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα Guardian με τίτλο «Η Ελλάδα διαψεύδει το Βρετανικό Μουσείο»

Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα έτοιμη για ειλικρινή διάλογο με τη Βρετανία

Το βρετανικό δημοσίευμα φιλοξενεί και αποκλειστική δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία κατηγορεί τον Έλγιν για κλοπή.

«Εδώ και χρόνια, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν παρουσιάσει αδιάσειστα επιχειρήματα τα πραγματικά γεγονότα για την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να αρπάξει και να εξάγει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς πραγματική νομική άδεια για κάτι τέτοιο, σε μια κατάφωρη πράξη κατά συρροή κλοπής», αναφέρει η Ελληνίδα υπουργός.

Η κ. Μενδώνη επέμεινε ότι η καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα θα συνεχιστεί ειδικά τώρα, σε μια διεθνή συγκυρία κατά την οποία διάφοροι θησαυροί και μνημεία επαναπατρίζονται στις χώρες του.

Αναφερόμενη στην επερχόμενη συνάντηση που ζήτησε η βρετανική πλευρά με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε έναν ειλικρινή διάλογο με τη Βρετανία με βάση το νομικό και ηθικό πλαίσιο, καθώς και τις συστάσεις και τις αποφάσεις της UNESCO.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + 10 =