donald-trump

Η ήττα του Ντόναλντ Τράμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μας επέτρεψε ένα «ούφ, την γλυτώσαμε». Αυτή ήταν η πρώτη μας αντίδραση και ήταν μάλλον σωστή.

Υπάρχουν όμως και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοικτά και απαιτούν δεύτερες σκέψεις και προβληματισμό. Στην «χώρα της ελευθερίας» υπήρξαν περίπου 70 εκατομμύρια πολίτες που ψήφισαν τον Τραμπ.

Ψήφισαν δηλαδή και υπέρ ρατσιστικών απόψεων και συμπεριφορών, υπέρ της αδιαφορίας για φτωχούς και ανήμπορους, υπέρ αντιεπιστημονικών απόψεων (όπως για την πανδημία η την κλιματική αλλαγή ), υπέρ διχαστικών και επικίνδυνων απόψεων. Βεβαίως ο κ.Τραμπ το βασικό που έκανε είναι να τους υποσχεθεί απασχόληση και ανάπτυξη. Ειδικά το ζήτημα της ανάπτυξης είναι κάτι για το οποίο πολλοί στην χώρα μας αποφεύγουν να μιλήσουν λες και είναι «δεξιά» η ανάπτυξη.

Είναι απορίας άξιο πως ο ίδιος ο πλανητάρχης σήμερα εξακολουθεί να αμφισβητεί την εγκυρότητα των εκλογών στην χώρα που ο ίδιος την ημέρα των εκλογών ήταν ακόμη παντοκράτορας…

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα: Ο αντίπαλος του ο κύριος Μπάϊντεν, «κατάφερε» να κερδίσει οριακά έναν αντίπαλο που ήταν εμφανέστατα ευάλωτος και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα. Φαίνεται ότι δεν κέρδισε ο κύριος Μπάϊντεν, απλά έχασε ο κύριος Τραμπ. Όλα αυτά δεν μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς στον κόσμο…

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Μας ικανοποίησε αρχικά και αμέσως μετά μας προβλημάτισε η είδηση ότι τρία από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια (NBC News, ABC News και MSNBC) διέκοψαν την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ (έως τις 20 Ιανουάριου), ενώ το CNN αποφάσισε να μην διακόψει την απευθείας μετάδοση του διαγγέλματος, αλλά ο παρουσιαστής του δικτύου Τζέικ Τάπερ να σχολιάσει: «πόσο λυπηρή νύχτα για την Αμερική, όταν βλέπει τον πρόεδρό της να κατηγορεί ψευδώς ανθρώπους ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές, να επιτίθεται στη δημοκρατία μας με ψέματα».

Όσοι έχουμε εργαστεί σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ξέρουμε καλά ότι αυτή την απόφαση (να διακοπεί η ομιλία αρχηγού κράτους) δεν μπορεί να την λάβει ο παρουσιαστής ή ο αρχισυντάκτης ενός δελτίου.

Το πιο πιθανό είναι την απόφαση να την λάβει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του καναλιού η ο CEO. Τα συγκεκριμένα κανάλια εκφράζουν το «βαθύ σύστημα» των ΗΠΑ. Είναι σαφές λοιπόν ότι το ίδιο το σύστημα είχε αντιληφθεί πως ο τέως πλανητάρχης οδηγούσε σταδιακά σε απαξία και στο περιθώριο τις ΗΠΑ. Το διακύβευμα των εκλογών για αυτούς δεν ήταν Τραμπ ή Μπάϊντεν, αλλά η διατήρηση του παγκόσμιου ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ ο οποίος απειλείται με την σημερινή ηγεσία.

Η απόφαση να διακοπεί η ομιλία του ήταν η επισφράγιση της απόφασης να τον «τελειώσουν» γιατί απλά ήταν επικίνδυνος για τα βαθύτερα συμφέροντα τους… Όπως έλεγε και ο ίδιος σε εκπομπή που παρουσίαζε «κύριε απολύεστε» (you are fired)…

Εδώ πλέον είναι σαφής ο κυρίαρχος ρόλος των ΜΜΕ των ΗΠΑ, όπως και απανταχού της Γης. Όταν απειλείται το ίδιο το σύστημα δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, (ακόμα και αν αυτό μπορεί να συμβαδίζει με τις δικές μας επιλογές ως ψηφοφόροι). Απλά σκεφτείτε το ενδεχόμενο ταυτόχρονα ΣΚΑΙ, ΟΡΕΝ, ΑΝΤ1, MEGA κλπ να διέκοπταν τον πρωθυπουργό ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να σχολίαζαν ότι λέει ψέματα και είναι επικίνδυνος…

Ένα θέμα λοιπόν είναι ότι σωθήκαμε από τον επικίνδυνο κ.Τράμπ, ένα δεύτερο θέμα είναι ότι στα δικά μας μάτια οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον κυρίαρχο ρόλο τους σαν μια χώρα που «ανθούν» οι ατομικές ελευθερίες, που όλοι είναι ίσοι στην πράξη, που καινοτομεί και πρωτοπορεί σε μια σειρά ζητήματα.

Ανεπαρκείς ηγέτες πλέον (δυστυχώς έτσι εμφανίζεται και ο κύριος Μπάϊντεν) καθώς και έλλειψη πνευματικών ηγετών. Το μόνο θετικό είναι οι ελπίδες που γεννά η ύπαρξη της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις καθώς και η δημιουργία κάποιων κοινωνικών κινημάτων (όπως το «I can’t breath”) που για πρώτη φορά μετά από τις δεκαετίες του 60 και του 70, έχουν πλέον ευρεία στήριξη και αποδοχή.

Ο κ.Τράμπ για την πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν ένας τραγικός ηγέτης. Ο κ.Μπάϊντεν έχει κάνει πολλές διακηρύξεις, αλλά θα δούμε… Οι ΗΠΑ όμως είναι βαθύτατα τραυματισμένες, ως μια ηγέτιδα χώρα σε κρίση. Και όταν οι ΗΠΑ είναι κρυωμένες, όλος ο κόσμος βήχει…

Δημιουργός του άρθρου:

Δημοσιογράφος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 1 =