Στην αποβίβαση των 240 μεταναστών – προσφύγων αναφέρθηκε με άρθρο του στον αγγλόφωνο ενημερωτικό ιστότοπο Greek City Times o Κυθήριος ομογενής George Vardas. Ο George Vardas, μόνιμος αρθρογράφος στον ιστότοπο, μεταφέρει στους αναγνώστες την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί το τριήμερο 17 έως 19 Αυγούστου 2022 και αναφέρεται στα γεγονότα της διαχείρισης από τις αρχές και τους πολίτες.

Ο George Vardas είναι γραμματέας του Ελληνικού Συμβουλίου της Αυστραλίας, πρώην γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS) και αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι επίσης μέλος και πρώην πρόεδρος του Kythera Associaton of Australia (Syndeny). Αρθρογραφεί τακτικά σε μέσα ενημέρωσης της Ομογένειας.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του George Vardas.

Προσφυγική Κρίση: Επιβίβαση για τα Κύθηρα

Αυτή δεν ήταν η μυθική επιβίβαση για το ειδυλλιακό προσκύνημα στα «Κύθηρα», την γενέτειρα της Αφροδίτης, όπως απεικονίζεται στα έργα του Γάλλου ζωγράφου Jean-Antoine Watteau.

Τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου ένα ιστιοφόρο στο οποίο επιχειρούσαν Τούρκοι λαθρέμποροι και επέβαιναν 97 άτομα, εκ των οποίων τα 55 ήταν παιδιά, προσάραξε στον μικρό κόλπο πίσω από το Καψάλι στις νότιες ακτές των Κυθήρων. Μέσα σε λίγες ώρες έφτασε και δεύτερο σκάφος στην κεντρική προβλήτα του Καψαλίου, με 73 επιβαίνοντες. Και μετά το επόμενο πρωί ένα άλλο σκάφος προσάραζε στον όρμο του Λιμνιώνα στη δυτική πλευρά του νησιού, με 71 άτομα στριμωγμένα μέσα σε αυτό.

Τα Κύθηρα βίωσαν για άλλη μια φορά, όπως και άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τη βάναυση πραγματικότητα των άτυχων προσφύγων και εκτοπισμένων αιτούντων άσυλο που περνούν στη Μεσόγειο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις.

Μόνο που αυτή τη φορά περισσότεροι από 200 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, κατέληξαν στο νησί μέσα σε λίγες ώρες. Πώς αντέδρασαν οι νησιώτες σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται;

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα κράτη της ΕΕ έχουν σαφή ευθύνη να τους προσφέρουν προστασία και χρέος να διασώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση προσφύγων και μεταναστών που ακολουθούν τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία προς την Ελλάδα, καθώς το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να ενισχύσει τις προσφυγικές ροές με τις νεο-οθωμανικές επιθέσεις του εναντίον της Δύσης.

Δυστυχώς, αυτό έχει επίσης σημειώσει μια αύξηση της ξενοφοβίας και επιθετικότητας κατά των προσφύγων σε κάποιες περιπτώσεις, όταν πρέπει να επικρατήσουν ανθρωπιστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπρεπούς υποδοχής των απελπισμένων προσφύγων πριν μεταφερθούν για ταυτοποίηση.

Όταν διαδόθηκε στο νησί η είδηση ​​για την άφιξη αυτών των σκαφών – τα οποία πολλοί θεωρούν ως «παράτυπα» ή «παράνομες» θαλάσσιες αφίξεις – η αντίδραση πολλών ντόπιων, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών Ελλήνων που έκαναν διακοπές στο νησί και των τουριστών, ήταν γρήγορη, αποφασιστική και πάνω απ’ όλα συμπονετική.

Έγινε έκκληση για γυναικεία και ανδρικά ρούχα, παπούτσια, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμα και φαγητό για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Επίσης υπήρχε απεγνωσμένη ανάγκη για μικρά μπουκάλια με κρύο νερό επειδή η υπερβολική ζέστη ήταν αφόρητη.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έμειναν στο τσιμεντένιο έδαφος της προβλήτας στο Καψάλι εν μέσω απίστευτης ζεστής καλοκαιρινής μέρας, την ώρα που οι τουρίστες κολύμπησαν αρκετά μέτρα πιο δίπλα, στην κόλπο. Κάποιοι αγόρασαν ομπρέλες για να τους προσφέρουν σκιά γιατί η σκιά που υποσχέθηκαν οι τοπικές αρχές δεν έγινε πράξη. Σε πολλούς από τους πρόσφυγες παρασχέθηκε τελικά ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο σε ένα κοντινό κάμπινγκ, αφού οι εθελοντές είχαν αποψιλώσει την πυκνή ξερή βλάστηση, εξασφάλισαν την πυροπροστασία και καθάρισαν τις τουαλέτες.

Στον γραφικό όρμο του Λιμνιώνα, οι ντόπιοι συσπειρώθηκαν για να φέρουν στους πρόσφυγες φαγητό και νερό και τα μικρά παιδιά αφέθηκαν να κολυμπήσουν στη ζέστη ατμόσφαιρα της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, ο τοπικός δήμαρχος δήλωσε κατηγορηματικά ότι το νησί δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών» και επέμεινε ότι τα Κύθηρα δεν ήταν εξοπλισμένα για να στεγάσουν πρόσφυγες, έστω και σε προσωρινή βάση, και απέρριψε την ιδέα οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν προσωρινά σε τοπικά σχολεία μέχρι να απομακρυνθούν από το νησί για ταυτοποίηση από το Λιμενικό Σώμα. Επιτέθηκε ακόμη και σε μερικούς από τους εθελοντές που βγήκαν δημόσια για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τους ως «υποκριτές» που θα μπορούσαν να είχαν στεγάσει κάποιους από τους ανθρώπους στα σπίτια τους, αν ανησυχούσαν πραγματικά για την ευημερία τους.

Ένας από τους πιο γνωστούς πολίτες των Κυθήρων, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και τοπικός σύμβουλος, Μανώλης Χάρος, εξήρε την ανθρωπιστική προσπάθεια των απλών ανθρώπων και των πρόθυμων εθελοντών να αγοράσουν τρόφιμα και νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα για να βοηθήσουν τους ευάλωτους πρόσφυγες, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά, λόγω η ανεπαρκούς ανταπόκρισης των τοπικών αρχών.

Ένας ντόπιος σχολίασε ότι όσοι κοροϊδεύουν και βρίζουν μετανάστες και πρόσφυγες «φτύνουν την ίδια την ιστορία των Κυθήρων» και την ιστορία των παππούδων τους, θυμίζοντας το ιστορικό μεταναστευτικό κύμα των Κυθηρίων τον περασμένο αιώνα για την Αυστραλία και την Αμερική που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή. Για να μην αναφέρουμε τις αναγκαστικές ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα για ταυτοποίηση και ταξινόμηση ως προς το καθεστώς ασύλου τους, αφήνοντας τις αρχές του νησιού να επικεντρωθούν στην πολυάσχολη τουριστική περίοδο των Κυθήρων και στον εορτασμό των θρησκευτικών εορτών.

Αλλά όπως παρατήρησε η Κάθι Κυπριώτης, Ελληνο-Αυστραλή ομογενής που επισκέπτεται το νησί:

«Οι πρόσφυγες μπορεί να έφυγαν, αλλά είμαι τόσο περήφανη για τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από ντόπιους και τουρίστες. Καμία δεύτερη σκέψη… είδαν ένα πρόβλημα και το αντιμετώπισαν. Οι πρόγονοί μας θα ήταν περήφανοι γιατί πριν από εκατό χρόνια πολλοί Έλληνες έγιναν πρόσφυγες».

Κατά ειρωνικό τρόπο, η 19η Αυγούστου 2022 γιορτάστηκε και ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού.

Αυτά λοιπόν τα ολίγα από τα Κύθηρα.


Περισσότερα για τον George Vardas

greek-city-news

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × one =