gastrooisofagiki-palindromisi

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια πεπτική διαταραχή στην οποία τα οξέα του στομάχου, τα τρόφιμα και τα υγρά ρέουν πίσω στον οισοφάγο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να είναι μια κατάσταση προσωρινή ή μακροπρόθεσμη.

Η ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονή του οισοφάγου, η οποία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, υγρό στους πνεύμονες, συμφόρηση στο στήθος, συριγμό και πνευμονία.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να είναι τυπικά, όπως η καούρα που είναι πολύ κοινή και η επιστροφή άπεπτων τροφών στο στόμα. Όμως υπάρχουν και τα άτυπα συμπτώματα, όπως βήχας, κακή αναπνοή, φαρυγγίτιδα, βραχνάδα και το βρογχικό άσθμα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Φούσκωμα

Κόπρανα με μαύρο χρώμα

Έμετος με αίμα

Ρέψιμο

Δυσφαγία: Η στένωση του οισοφάγου, η οποία δημιουργεί την αίσθηση ότι το φαγητό “κόλλησε” στον λαιμό σας

Επίμονος λόξιγκας

Ναυτία

Απώλεια βάρους χωρίς προφανείς λόγους

Συριγμός, ξηρός βήχας, βραχνάδα, ή χρόνιος πονόλαιμος

Ποιες τροφές αυξάνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα

Εσπεριδοειδή. Έρευνες δείχνουν πως ο περιορισμός της πρόσληψης οξέων, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, όπως βήχα και βραχνάδα (ακόμη και σε ασθενείς που το φάρμακο δε βοηθά). Άρα καλό είναι να περιορίσετε τα εσπεριδοειδή, όπως, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ και αν έχετε λαχτάρα για ένα χρωματιστό και ζουμερό φρούτο προτιμείστε τον ανανά.

Ντομάτες. Η ντομάτα και τα προϊόντα της – συμπεριλαμβανομένων σάλτσα, σούπα, χυμοί, κ.λπ. – μπορεί να παράγουν στο στομάχι πάρα πολύ γαστρικό οξύ (μια χημική ουσία υπεύθυνη για τη διάσπαση των τροφίμων), με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, γιατί ακόμα και εάν μαγειρέψετε τις ντομάτες δεν θα μειωθεί αρκετά η οξύτητα ώστε να αποτρέψει την παλινδρόμηση οξέος. Όμως, αν θέλετε να κάνετε μια πίτσα ή ζυμαρικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο πέστο αντί για ντομάτα.

Κρεμμύδια. Μείνετε μακριά από τα κρεμμύδια. Η σχέση μεταξύ αυτών και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι σαφής. Όχι μόνο δεν μειώνουν την πίεση με την οποία ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) κλείνει, για να διαχωρίσει το στομάχι από τον οισοφάγο, αλλά επίσης, επιδεινώνουν την καούρα και το κάψιμο. Δυστυχώς, όπως και με τη ντομάτα, έτσι και με τα κρεμμύδια, το μαγείρεμα δεν έχει σημαντική επίδραση στην οξύτητά τους.

Αλκοόλ. Μπορεί ένα ποτό, να σας χαλαρώσει και να σας κάνει ευδιάθετους, όμως ταυτόχρονα χαλαρώνει και τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο γαστρικό οξύ να πάει προς τον οισοφάγο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως είναι το αίσθημα καύσου και καούρας.

Ανθρακούχα ποτά. Η ποσότητα των ανθρακούχων ποτών που πίνετε, είναι ένας τεράστιος παράγοντας πρόβλεψης της εμφάνισης της καούρας. Το αέριο που απελευθερώνεται από τα ανθρακούχα ποτά, αυξάνει την πίεση του στομάχου, αναγκάζοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα να παραμείνει ανοιχτός.

Λιπαρά τρόφιμα. Τα λίπη αφομοιώνονται αργά, που σημαίνει ό,τι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο να παραμένουν στο στομάχι σας, με αποτέλεσμα να παράγεται πολύ γαστρικό οξύ, δημιουργώντας δυσάρεστα συμπτώματα.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία προκαλεί δυσλειτουργίες του οισοφάγου, που συνδέονται με τα συμπτώματα παλινδρόμησης του οξέος.

Αν λοιπόν, πρόκειται να καταναλώσετε ένα λιπαρό γεύμα, προγραμματίστε το τουλάχιστον λίγες ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Διότι αν ξαπλώσετε αμέσως θα δυσκολέψετε τη πέψη και θα αυξηθούν οι πιθανότητες να έχετε όλο το βράδυ καούρες.

Σοκολάτα. Όσοι έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τρώτε σοκολάτα, τότε δημιουργείτε μια χαλάρωση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα να νιώσετε καούρες. Καλό είναι να αποφεύγετε κυρίως τις σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, διότι διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος.

Επιπλέον, καλό είναι να μη κάνετε μεγάλα γεύματα, αντ αυτού να επιλέγετε πιο μικρά και συχνά. Ένα τέχνασμα που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι να κρατάτε ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τι τρώτε και τι πίνετε όλη την ημέρα.

Τέλος, μείνετε σε επαφή με το γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας, ώστε να σας δώσουν τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five − 3 =