gastronomikos-tourismos

Με τίτλο «Μαγειρικές Περιπέτειες στην Ελλάδα: Γευσιγνωσία Πάρου», ο δημοσιογράφος Buzzy Gordon που φιλοξενήθηκε από τον Δήμο στο νησί, περιγράφει στο ισραηλινό Μέσο «Y Νet Νews» τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του και σημειώνει: «Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα, για την εγγύτητα, τη φιλικότητα, τις παραλίες, τη μουσική, τα ψώνια, την ιστορία – και, φυσικά, την κουζίνα της. Αυτό το άρθρο – το πρώτο από μια σειρά δύο μερών – επικεντρώνεται σε μια επίσκεψη στο νησί της Πάρου και τα πολλά αξιοθέατα της. Πολλά από τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην ομάδα που είναι γνωστή ως Κυκλάδες, και ένα συγκεκριμένα γίνεται πιο οικείο στους Ισραηλινούς: η Πάρος. Αυτός ο γείτονας της ελαφρώς μεγαλύτερης Νάξου βρίσκεται σε βολική τοποθεσία, μόλις τρεις ώρες από το αθηναϊκό λιμάνι του Πειραιά με απευθείας ταχύπλοο ή λιγότερο από μία ώρα με το αεροπλάνο».

Το άρθρο περιγράφει το νησί με την επισήμανση για τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε κάθε βαλάντιο είτε αφορά μεγάλες οικογένειες είτε ζευγάρια. Ειδική αναφορά γίνεται στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια του νησιού που προσέφεραν τη φιλοξενία τους στον δημοσιογράφο, ο οποίος με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία, χωρίς να παραλείπει περιγραφές για την Παναγία Εκατονταπυλιανή και τις δυνατότητες που παρέχει το νησί για επισκέψεις σε αξιοθέατα και σε θαλάσσιες δραστηριότητες.

Το ynetnews.com θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους ιστότοπους ειδήσεων στο Ισραήλ με 500.000 αναγνώστες παγκοσμίως.

Τι είναι ο γαστρονομικός τουρισμός

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μία νέα μορφή ενός καινοτόμου τρόπου διακοπών, στον οποίο κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας. Αποτελείται κυρίως από δραστηριότητες που προσφέρουν εμπειρίες δοκιμής και εκτίμησης φαγητών και ποτών, με γνώμονα τόσο την ικανοποίηση και την τέρψη των επισκεπτών, όσο και τον σεβασμό και την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος μίας περιοχής. Η γαστρονομία, ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής ταυτότητας και της πολιτισμικής κληρονομίας, αποτελεί το βασικό στοιχείο αυτού του νέου τουριστικού ταξιδιού.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται μία χώρα, με σκοπό να γνωρίσουν την τοπική κουζίνα, τις παραδοσιακές γεύσεις, την παρακολούθηση διαφόρων γαστρονομικών εκδηλώσεων, την επίσκεψη σε εκθέσεις μαγειρικής, τοπικές αγορές και εργαστήρια παραγωγής τροφίμων και πρώτων υλών, καθώς και την παρακολούθηση ή ακόμα και συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων. Από αυτή τη διαδικασία τούς δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από βιωματικές εμπειρίες την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της χώρας.

Εκτός από την ικανοποίηση των επισκεπτών, ο γαστρονομικός τουρισμός ευνοεί τη συνολική εικόνα και οικονομία της χώρας, καθώς ενισχύει διάφορους κλάδους, που αποτελούν ένα «ντόμινο» επιχειρήσεων. Σε περιόδους έντονων οικονομικών και κοινωνικών δυσχερειών –όπως συμβαίνει τώρα, που έχει πληγεί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων– τέτοιου είδους εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να δώσουν μία μικρή «πνοή», ώστε να ορθοποδήσουν ξανά οι επαγγελματίες.

Αναζητείται στην Ελλάδα ο γαστροτουρισμός

Ωστόσο, παρά το γεγονός, ότι η ελληνική μεσογειακή κουζίνα είναι ευρέως γνωστή, φαίνεται πως δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο για την προσέλκυση επισκεπτών μέσω του γαστροτουρισμού. Το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, δίνοντας σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας. Η πρόκληση για εναλλακτικές διακοπές, η επιθυμία διαφυγής από τις συνηθισμένες επιλογές και η αναζήτηση νέων μορφών βιώσιμου και ταυτοχρόνως ποιοτικού τουρισμού μπορούν να ενισχύσουν τον γαστρονομικό τουρισμό. Η Ελλάδα έχει σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τουριστικές αγορές, καθώς υπάρχει σημαντική περιβαλλοντική υποδομή και πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των νέων αυτών εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Υπάρχει –λανθασμένα– η αντίληψη ότι το καλό και ποιοτικό φαγητό πρέπει να είναι απαραίτητα ακριβό και πολυτελές. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς η βαθύτερη έννοια του γαστροτουρισμού έγκειται στη σύνδεση του επισκέπτη με τις γεύσεις και την παράδοση του τόπου. Αναπόσπαστο στοιχείο της απόλαυσης που προσφέρει αυτή η «έκρηξη» γεύσεων της ελληνικής κουζίνας είναι ο συνδυασμός της με τα γραφικά τοπία. Οι μεγάλες πλατείες, τα γραφικά σοκάκια, οι παραδοσιακές ταβέρνες, οι αμπελώνες, τα γαλακτοπωλεία και πολλά ακόμα σημεία παραγωγής και πώλησης εγχώριων προϊόντων αντικατοπτρίζουν την αυθεντικότητα του τόπου μας και ακτινοβολούν φιλοξενία και αγάπη. Πώς, λοιπόν, να αντισταθεί κανείς σε αυτή τη μαγική εμπειρία;

Η επιθυμία και η ανάγκη αυθεντικών διακοπών «με νόημα» φανερώνει πως ο γαστρονομικός τουρισμός είναι η νέα τάση στον χώρο των διακοπών. Η δημιουργία φιλικών δεσμών με ντόπιους, η δοκιμή νέων γεύσεων και προϊόντων και η επαφή με τον τόπο προέλευσής του είναι ικανές να δημιουργήσουν μία ιδανική συνθήκη προβολής και προώθησης της χώρας στο εξωτερικό. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι η δίοδος, μέσω της οποίας οι επιχειρηματίες κάθε περιοχής διοχετεύουν τα τοπικά προϊόντα τους και προβάλουν τον ξεχωριστό διατροφικό πολιτισμό. Η Ελλάδα δύναται να προσφέρει πολλά παραπάνω από ήλιο και θάλασσα. Μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και γνώσεων στον σύγχρονο απαιτητικό τουρίστα, που θα μετατρέψουν τη διαμονή του στον τόπο μας σε μία εμπειρία μοναδική και ανεκτίμητη, σε μία εμπειρία ζωής!

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − fifteen =