Έξι νύχτες βίαιης εξέγερσης στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικούς. Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία αναβιώνοντας τη βαθιά πολιτική σύγκρουση στη γαλλική κοινωνία με ρατιστικές, ξενοφοβικές και ακροδεξιές ρίζες. Περισσότεροι από 45.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να καταστείλουν τις ταραχές. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε πως οι δυνάμεις καταστολής πρέπει να διατηρηθούν παρά την χαλάρωση των ταραχών.

Τις ταραχές συνόδευσαν και πολλές λεηλασίες καταστημάτων και έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα τουλάχιστον 374 άτομα. Αυτές οι εξι μέρες επεισοδίων προκάλεσαν ζημιές περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Παρισιού.

Αυτό περιλαμβάνει «καμένα λεωφορεία, ένα καμένο αυτοκίνητο, δύο κατεστραμμένα τραμ και αστική υποδομή που καταστράφηκε», ανέφερε η αρχή για το περιφερειακό δίκτυο μεταφορών Ile-de-France σε δήλωσή της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της πρώτης γαλλικής εργοδοτικής οργάνωσης εκτίμησε τη ζημιά στις επιχειρήσεις που προκλήθηκαν από τις ταραχές σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε συνέντευξή του στη Le Parisien που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό, αλλά βρισκόμαστε σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τη ζημιά στον τουρισμό. Τα βίντεο των ταραχών, που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο, υποβαθμίζουν την εικόνα της Γαλλίας» , δήλωσε ο Geoffroy Roux de Bézieux. Το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Le Point επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο του τουρισμού που εκτιμά ότι έως και το 25% των κρατήσεων ξενοδοχείων στο Παρίσι είχαν ήδη ακυρωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, «περισσότερα από διακόσια καταστήματα λεηλατήθηκαν ολοσχερώς, τριακόσια υποκαταστήματα τραπεζών καταστράφηκαν, διακόσια πενήντα καπνοπωλεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Τα πάντα κλάπηκαν, ακόμα και ταμειακές μηχανές, πριν βάλουν φωτιά για να καταστραφούν».

Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων που αφορά πολλές εταιρείες και ιδιαίτερα τις μικρότερες, ο κ. Roux de Bézieux διαβεβαιώνει ότι «οι ασφαλιστές κινητοποιούνται για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε αστυνομικό τμήμα στο 17ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας, «διαβεβαιώνοντάς τους για την υποστήριξή του» στην πρώτη του δημόσια εμφάνισή του από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Twitter τα ξημερώματα της Τρίτης (4/7) ευχαρίστησε τις αρχές για την κινητοποίηση τους τις τελευταίες νύχτες.

«Αστυνομία, χωροφύλακες, πυροσβέστες, σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική κινητοποίησή σας τις τελευταίες νύχτες. Ξέρω πόσο δύσκολα ήταν αυτά για εσάς και τις οικογένειές σας. Έχετε την υποστήριξή μου», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Οι αρχές ανέφεραν απότομη μείωση των επεισοδίων σε εθνικό επίπεδο, με μόλις 11 συλλήψεις στο Παρίσι και τα προάστια του έως τις 22:00 (2000 GMT) το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε το αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Παρασκευή έχουν συλληφθεί 3.915 άτομα, εκ των οποίων 1.244 ανήλικοι. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε πως «το 60%» των συλληφθέντων δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες» και «ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου».

Η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλη λέξη, 12-13 ετών, που έγιναν εμπρηστές ή επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης ή σε αιρετούς αξιωματούχους», υπογράμμισε επίσης.

Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο».

Ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύκτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε».

Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε εκστρατεία στην πλατφόρμα Go Fund Me για τον Γάλλο αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ, πυροδοτώντας το κύμα βίας που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία.

Η εκστρατεία οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιά, έναν πρώην πολιτικό που υποστήριξε τον Ερίκ Ζεμούρ, ακροδεξιό υποψήφιο για την προεδρία, στις γαλλικές εκλογές. Η σελίδα της εκστρατείας αναφέρει ότι ο αξιωματικός «έκανε τη δουλειά του και τώρα πληρώνει υψηλό τίμημα». Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο Ναέλ προφυλακίστηκε και διεξάγεται σε βάρος του έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Μιλώντας νωρίτερα την Κυριακή στο BFM TV, η γιαγιά του Ναέλ είπε ότι «ραγίζει η καρδιά της» για τα χρήματα που δωρήθηκαν για τον αξιωματικό.

Δήλωσε επίσης ότι «αγανακτεί» με τους άνδρες που σταμάτησαν και σκότωσαν τον εγγονό της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μισεί όλους τους άλλους αστυνομικούς. «Ευτυχώς είναι εκεί», είπε, τονίζοντας ότι «πιστεύει στη δικαιοσύνη».

Σήμερα, Τρίτη (4/7) ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντήσει δημάρχους από περισσότερες από 200 πόλεις και πόλεις που έχουν πληγεί από τη βία. Ο στόχος της συνάντησης είναι να καταγραφούν τα αποτελέσματα των ταραχών να βρεθούν λύσεις και να ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τους τοπικούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος θέλει να ακούσει», ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος.

Αφού διέκοψε την επίσκεψή του σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν προσπάθησε να δείξει ότι βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, καλώντας τακτικά συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου κρίσης και δίνοντας εντολές στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

Το Σάββατο, ακύρωσε μια από καιρό προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γερμανία λόγω της έντασης που ξέσπασε στην χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να αποδείξει ότι συνεχίζει να κρατάει στιβαρά το τιμόνι της χώρας του.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − 7 =