elia-akarpia

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αποζημίωσης για τους πληγέντες -λόγω ακαρπίας σε ελιές και εσπεριδοειδή-  αγρότες, με έγγραφή του απάντηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας την 1η Οκτωβρίου 2021 σε ερώτηση του Απόστολου Αβδελά, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης με θέμα: «Ζημιές από ακαρπία σε ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας», σημειώνει τα ακόλουθα: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ., βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή».

Όπως ανέφερε ο Απόστολος Αβδελάς στην ερώτησή του, σύμφωνα με παραγωγούς ελιάς της περιοχής του Αγρινίου αλλά και με παραγωγούς – συνεταιριστές εσπεριδοειδών, η κατάσταση της φετινής σοδιάς για τα προηγούμενα αγροτικά προιόντα δεν είναι καθόλου καλή φέτος και απαιτείται παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς οι απώλειες είναι της τάξης του 90%. Τεράστιο είναι το πρόβλημα στη φετινή παραγωγή κυρίως βρώσιμης ελιάς (καλαμών και χονδροελιάς), λόγω ακαρπίας, σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα. Οι απώλειες στο εισόδημα αναμένονται δραματικές, φέρνοντας σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς. Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον τρέχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και συνεπώς, δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να τις δηλώσουν αναλόγως οι αγροτοπαραγωγοί.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της απάντησης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + 4 =