facebook-vlavi

«Facebook, Instagram, Whatsapp και Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την σημερινή αναστάτωση. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε».

Με αυτό το μήνυμα, ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ απολογήθηκε στο Facebook για το πολύωρο κρασάρισμα σε τρεις από τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που έκανε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται για το πότε – ακόμη και αν – θα επιστρέψουν, αλλά και για τα αίτια του άνευ προηγουμένου blackout.

Τα σενάρια «έδιναν και έπαιρναν» τις 7 περίπου ώρες που Facebook, Instagram και Whatsapp παρέμεναν «πεσμένα», ενώ ήδη κυκλοφορούν οι πρώτες εκτιμήσεις ειδικών του χώρου.

Ποια είναι, όμως, τα επικρατέστερα από αυτά τα σενάρια;

Οι αποκαλύψεις της Φράνσις Χόγκεν

Το βράδυ της Δευτέρας, πολλοί ήταν εκείνοι που συνέδεσαν το κρασάρισμα με τις αποκαλύψεις που έγιναν μια ημέρα νωρίτερα από την πρώην υπάλληλο της Facebook, Φράνσις Χόγκεν.

Η 37χρονη γυναίκα διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα στη Wall Street Journal, ενώ κατηγόρησε τον όμιλο ότι αδιαφορεί για την ασφάλεια των χρηστών του σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS. Η Φράνσις Χόγκεν, η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook, άλλωστε, είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές, ενώ όπως είπε, ενήργησε για να βοηθήσει να αλλάξει ο γίγαντας των social media.

Σημειώνεται πως η πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook, Χόγκεν, αναμένεται να καταθέσει σήμερα, Τρίτη, στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Το χακάρισμα

Συναγερμός σήμανε, όμως, το βράδυ της Δευτέρας και έπειτα από δημοσίευμα, που ανέφερε πως τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση σε φόρουμ χάκερ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sputnik, αναφορές έκαναν λόγο για πώληση των δεδομένων 1,5 δισ. χρηστών σε γνωστό φόρουμ χάκερ, ενώ ένας υποψήφιος αγοραστής φερόταν να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, έναντι 7,5 εκατ. δολαρίων.

Η βλάβη

Η αιτία, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το παγκόσμιο κρασάρισμα, φαίνεται πως ήταν μία βλάβη που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ενός update.

Πιο συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ερευνητής, Μπράιαν Κερμπς, επικαλούμενος αξιόπιστη πηγή από πρόσωπο που συμμετείχε στην διαδικασία επαναλειτουργίας του Facebook, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι η βλάβη είχε να κάνει με το «Border Gateway Protocol»:

Από αξιόπιστη πηγή: Πρόσωπο από την προσπάθεια επαναφοράς λειτουργίας, είπε ότι η διακοπή προήλθε από μία συνηθισμένη ενημέρωση «BGP» που πήγε στραβά. Αλλά, η ενημέρωση απέκλεισε τους απομακρυσμένους χρήστες από την επαναφορά των αλλαγών και τα άτομα με φυσική πρόσβαση δεν είχαν δίκτυο/πρόσβαση. Οπότε, μπλοκαρίστηκαν αμφότεροι από την αναστροφή.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ – που δεν θέλησαν να κατονομαστούν – φέρονται να εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο Reuters πως το blackout προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − 5 =