Ραντεβού τον Σεπτέμβρη στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί για πολιτικές και ποινικές ευθύνες ύστερα από την υπερψήφιση μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές της ρύθμισης, η οποία παρακάμπτει τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στόχο έχει τη λεηλάτηση των αποθεματικών της εταιρίας καθώς με την ψήφιση της ρύθμισης ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους απομειώνοντας περαιτέρω τα αποθεματικά της εταιρίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, στις 29 Ιουλίου, απεστάλη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας για τη διανομή μερίσματος κερδών χρήσης 2021 που θα καταβληθεί στη χρήση 2022 και ανέρχεται στο ποσό των 29.820.000 ευρώ, δηλαδή μέρισμα 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αναφέρεται, η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος είναι η 5η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η πληρωμή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 12η Σεπτεμβρίου 2022. Παράλληλα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με το ίδιο έγγραφο εισηγείται «την συνέχιση της εξέτασης της δυνατότητας περαιτέρω διανομής μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων».
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζονται στο έγγραφο, η διαμόρφωση της ταμειακής θέσης της Εταιρείας ανέρχεται σε ποσό 240 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, την ώρα που οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση και διοίκηση ανέλαβαν την εταιρία με αποθεματικά ύψους 430 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη μειωθεί στο μισό.
«Η ΕΥΔΑΠ είναι κερδοφόρα, έχει να δανειστεί 10 χρόνια και με το ρυθμό αυτό θα εξαναγκαστεί να επιστρέψει στον δανεισμό. Στόχος τους είναι η αφαίμαξη των αποθεματικών της εταιρίας και όχι η κοινωνική πολιτική που η εταιρία θα έπρεπε να υπηρετεί», επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρίας, Γιώργος Αλεξανδράκης.
Προσφυγή στη δικαιοσύνη, προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο στόχαστρο και η προσωπική περιουσία όποιων εμπλακούν
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αντισυνταγματική διοίκηση της ΕΥΔΑΠ λεηλατούν την εταιρία», επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης.
Υπογραμμίζουν ότι «η αντισυνταγματική διοίκηση της ΕΥΔΑΠ διάλεξε έναν επικίνδυνο δρόμο. Με την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκίνησε τη λεηλασία των διαθεσίμων της εταιρείας και ετοιμάζεται να μοιράσει μέρισμα, ενώ έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι η ΕΥΔΑΠ πρέπει να φύγει από το Υπερταμείο, το οποίο και διόρισε τα μέλη του Δ.Σ.
Οι φανατικοί των ιδιωτικοποιήσεων συμπεριφέρονται ως άρπαγες» υπογραμμίζουν κάνοντας λόγο για «σχεδιαζόμενη κλοπή» και προσθέτοντας πως: «Αν προχωρήσουν θα έχουν επιλέξει να τεθούν όχι μόνο στην κρίση του ελληνικού αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης».
Δύο ημέρες νωρίτερα κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος που την υποστήριξε, είχε σαφώς προειδοποιήσει για σοβαρότατες ευθύνες όσων βάλουν την υπογραφή τους ακόμα και αναφορικά με την περιουσία τους σε ό,τι αφορά τη βλάβη του Δημοσίου.
Αφού επεσήμανε ότι δεν μπορεί ένας τυπικός νόμος να ερμηνεύσει το Σύνταγμα σε αντισυνταγματική κατεύθυνση, όταν υπάρχει ήδη μία σαφής νομολογιακή δέσμευση της νομοθετικής λειτουργίας από το ΣτΕ, τόνισε: «Εδώ η κριτική μας δεν είναι, όμως, μόνο πολιτική. Εδώ παραβιάζεται ευθέως το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Και σας προειδοποιώ όποιος δημόσιος λειτουργός από τον Υπουργό έως οποιοδήποτε στέλεχος του δημοσίου με την υπογραφή του συντελέσει σε αυτή την ευθεία παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας δεν παραβιάζει μόνο τον Ποινικό Κώδικα, διαπράττει παράβαση καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 και είναι υπεύθυνος και με την περιουσία του. Είναι η μοναδική περίπτωση που δημόσιος υπάλληλος, δημόσιος λειτουργός ευθύνεται και με την περιουσία του για βλάβη του δημοσίου. Και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα περάσει έτσι αυτό», είχε επισημάνει.
Βάσει της ανάλυσης που είχε κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, το ΣτΕ με τις εν λόγω αποφάσεις του έθετε δύο προϋποθέσεις υπογραμμίζοντας ότι:
- Πρώτον, δεν αρκεί η εποπτεία. Χρειάζεται έλεγχος. Και κατά το Συμβούλιο Επικρατείας, έλεγχος σημαίνει ότι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να ανήκει στο δημόσιο.
- Δεύτερον, ότι ο διορισμός των οργάνων διοίκησης πρέπει πάλι να ελέγχεται απολύτως από το κράτος.
Οι αποφάσεις δεν αρκούνταν στο οργανωτικό κριτήριο, αλλά προσέθεταν και ένα λειτουργικό, ότι η εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται τη δημόσια υπηρεσία δεν πρέπει να έχει χρηματοοικονομικά κριτήρια.
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται και από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι δύο εταιρίες βρέθηκαν στο Υπερταμείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι πράγματι ο νόμος, ο οποίος οδήγησε στις δύο αποφάσεις αυτές, την 190 και την 191 του 2022, είναι νόμος του 2016.
Αιτιολόγησε την απόφαση αυτή ως εξής: «Είναι νόμος που ψηφίστηκε από τη δική μας κυβέρνηση στο γνωστό πλαίσιο εκβιασμών και μειωμένης κυριαρχίας των μνημονίων με το «πιστόλι στον κρόταφο». Τώρα όμως, ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και αποκατέστησε πλήρως τη νομοθετική κυριαρχία της χώρας μας, δεν έχετε λόγο να επαναλάβετε μία ρύθμιση η οποία μόνο εκβιαστικά είχε ψηφιστεί τότε από το Κοινοβούλιο. Είναι επιλογή σας ιδεολογική, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», τόνισε.