erevna-mikros-kindinos-molinsis-apo-koronoio

Κάθε ρεκόρ του τρέχοντος προγράμματος φαίνεται ότι έσπασε σήμερα η Δυτική Ελλάδα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, η πλατφόρμα του οποίου έκλεισε σήμερα μόλις 16 λεπτά (σύμφωνα με το υπουργείο, αλλά λιγότερο από 15 όπως λένε μηχανικοί) αφότου άνοιξε αφήνοντας για ακόμα μία φορά χιλιάδες αιτήσεις εκτός συστήματος καθώς σε ελάχιστα λεπτά είχαν δεσμευτεί τα 51,4 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια.

Το ζήτημα έφερε πρώτος στην επιφάνεια ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χαρζηδάκη:

«κ. Υπουργέ, σε λιγότερο από 15 λεπτά εξαντλήθηκαν οι πόροι 57.000.000 € του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” στην Δυτική Ελλάδα!!!! Άντε να δούμε τί θα ακούσουμε σήμερα… ότι πήγαν όλα καλά;;;

Αυτό που ζούμε απλά δεν υπάρχει!!! Δεν καταλαβαίνετε ότι μας προσβάλετε ως μηχανικούς;;;

Και αφού φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνετε από λόγια, μήπως θα πρέπει κεντρικό ΤΕΕ να λάβει μέτρα;;; Καλά εκεί δεν ακούει κανείς;;;;» έγραψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.16 και συνολικά υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.356, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (51,4 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.800 ευρώ.

Αν και στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρετα τίποτα για προβλήματα στη διεξαγωγή της διαδικασίας, πολλές είναι οι διαμαρτυρίες από δεκάδες μηχανικούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς στο σύστημα ούτε μία αίτηση με αρκετούς εξ αυτών μάλιστα να λένε ότι μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν όσοι είχαν έδρα στη δυτική Ελλάδα.

Οι ίδιοι επαναλαμβάνουν το αίτημά τους να παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για ένα χρονικό διάστημα ώστε να καταγράφονται και οι υπόλοιπες αιτήσεις ως επιλαχούσες στο πρόγραμμα ή να εξυπηρετούνται ορισμένες, εφόσον οι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση του συνόλου του ποσού, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ώστε να μη χρειάζεται – όπως λένε – να παριστάνουν τους ταχυδακτυλουργούς.

Τονίζουν μάλιστα ότι η εξαγγελία του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» εντός του α΄ εξαμήνου του 2021 με προυπολογισμό περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα εάν ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο.

Τα παράπονα, πάντως, δεν εστιάζονται μόνο στην Δυτική Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των Περιφερειών, στις οποίες έχει ανοίξει έως τώρα η πλατφόρμα και βεβαίως στην Αττική.

Για αποτυχία του νέου «Εξοικονομώ» κάνει λόγο στο «ethnos.gr» και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα περίπου το 50% των αιτούντων φαίνεται να μην μπαίνει στο πρόγραμμα.

Στους βασικούς λόγους της αποτυχίας, ο ίδιος θεωρεί κρίσιμο το ότι δεν άλλαξε το κριτήριο της ταχύτητας: «Στην Αττική εγκρίθηκαν 8.700 αιτήσεις, όταν το πρώτο 5λεπτο είχε ξεκινήσει η επεξεργασία 10.000 αιτήσεων. Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι εξαντλήθηκαν οι πόροι σε 51 λεπτά, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προβληματική λειτουργία του συστήματος. Αν λειτουργούσε αδιάκοπα σήμερα η είδηση θα ήταν ότι οι πόροι εξαντλήθηκαν σε 10 λεπτά» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλογιαννάκης επαναλαμβάνει την πρόταση που έχει υποβάλει η πλειονότητα των μηχανικών και αφορά στην ανάγκη να παραμένει το πρόγραμμα συνεχώς, ανοικτό, ώστε και περισσότεροι ιδιοκτήτες να κάνουν χρήση του και να είναι δικαιότερο. Παράλληλα τονίζει ότι ο αριθμός των δηλώσεων που εγκρίνονται είναι αρκετά μικρότερος από τον αναμενόμενο:

«Ενώ ο προϋπολογισμός για φέτος τριπλασιάστηκε, οι αιτήσεις φαίνεται ότι θα αυξηθούν μόνο 60%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός Αττικής όπου στο προηγούμενο πρόγραμμα εγκρίθηκαν 5.500 αιτήσεις και φέτος μόνο 8.700. Αναλογικά θα έπρεπε να μπουν τουλάχιστον διπλάσιες, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ποσοστού επιδότησης».

Ο πρόεδρος των τοπογράφων υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής, που λαμβάνει το 18% του συνολικού προϋπολογισμού, παρά το ότι σε αυτή την περιοχή κατοικεί το 35% των κατοίκων της χώρας μας φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος χαμένος του προγράμματος.

«Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Αττική υπάρχουν 600.000 κατοικίες, που έχουν την ανάγκη να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Για φέτος, εγκρίθηκε περίπου το 1% από αυτές. Με τον ρυθμό αυτό θα χρειαστούν 100 χρόνια για να αναβαθμιστούν όλες. Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός του υπουργείου οφείλει να βάλει υψηλότερους στόχους και να ακούσει τους ειδικούς».

Επόμενη …στάση του προγράμματος θα είναι οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες μένει να φανεί για πόσο χρόνο θα καταφέρει να παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα δεχόμενη αιτήσεις.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × three =