Το δικαίωμα να αποσυνδέεται από τον υπολογιστή ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε τηλεργασία, μόλις λήξει το ωράριό του ρυθμίζει με σαφή διάταξη το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του imerisia.gr.
Στόχος της ρύθμισης είναι να εξασφαλιστεί πως ο εργαζόμενος δεν θα είναι αιχμάλωτος μπροστά στον υπολογιστή του για 24 ώρες. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε ότι η τηλεργασία είναι μία σύγχρονη μορφή απασχόλησης που ήρθε για να μείνει, ωστόσο, πρέπει να υπάρξει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr, το κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στην τηλεργασία εμπλουτίστηκε με νέα διάταξη, που θα ρυθμίσει το δικαίωμα της αποσύνδεσης, ώστε ο τηλεργαζόμενος να μην είναι υποχρεωμένος να απαντά σε τηλέφωνα και email εκτός ωραρίου και να είναι καλυμμένος από τον νόμο. «Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης», αναφέρεται ρητά.
Το ωράριο σπαστό ή συνεχόμενο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, επομένως το εργασιακό πλαίσιο πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Το ωράριο εργασίας αναμένεται να συμφωνείται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς περιορισμούς για την κατανομή του 8ώρου μέσα στην ημέρα (μπορεί να είναι συνεχόμενο ή σπαστό, χωρίς «πλαφόν» για τη διάρκεια των διαλειμμάτων κ.λπ.). Η τήρηση του ωραρίου αναμένεται να ελέγχεται online με ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «Εργάνη ΙΙ» και θα εφαρμοστεί και στην τηλεργασία.
Η ίδια διάταξη προβλέπει και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις, όπως την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το γεγονός ότι ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του αλλά και πως η τηλεργασία παρέχεται με μορφή πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης.