kokkina-daneia

Ανησυχία προκαλεί το αποτύπωμα που φαίνεται να αφήνουν στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών τόσο το μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών, λόγω ακρίβειας, όσο και το αυξημένο κόστος λειτουργίας  των επιχειρήσεων, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Οι ενδείξεις για νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων προκαλούν προβληματισμό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, την ώρα που ο δείκτης των ΜΕΔ στην Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

«Από κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές ΜΕΔ και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων», υπογράμμισε η υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία της στο 4th NPL Summit με τίτλο «The Future of the Greek NPL Market».

Η ίδια επισήμανε ότι η ταχεία και πλήρης αποτύπωση των νέων ΜΕΔ στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την εξυγίανση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του υφιστάμενου αποθέματος ΜΕΔ.

Κόκκινα δάνεια και πτωχευτική νομοθεσία

Σημαντική συνδρομή στην πορεία των κόκκινων δανείων, θα διαδραματίσει και η αποτελεσματική εφαρμογή της νέας πτωχευτικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την κ. Παπακωνσταντίνου.

«Κρίνονται επιβεβλημένες η εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών για την πτώχευση και απαλλαγή των οφειλετών καθώς και η αξιοποίηση των βασικών εργαλείων σε πρώιμο/προπτωχευτικό στάδιο», τόνισε.

Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν:
–    ηλεκτρονικούς μηχανισμούς ειδοποίησης του οφειλέτη και συμβουλευτικές υπηρεσίες από ειδικά κέντρα και φορείς,
–    νέο εξωδικαστικό συμβιβασμό και
–    προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης

Επιτάχυνση ρευστοποίησης πτωχευτικής περιουσίας

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης της υπερχρέωσης, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα, μη βιώσιμα, χρέη, ενώ κατά την ομιλία της εστίασε και «στην διατήρηση της βιωσιμότητας επιχειρήσεων, των οποίων η αφερεγγυότητα μπορεί να αποφευχθεί εφόσον αναδιαρθρωθούν. Είναι αυτονόητο ότι, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η προληπτική αναδιάρθρωση οφειλών, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας πτώχευσης, μέσα από την οποία πλέον επιταχύνεται η ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας».

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την εφαρμογή της νέας πτωχευτικής νομοθεσίας είναι θετική, αλλά όχι ικανοποιητική, επισημαίνεται.
Στόχος είναι «να στηριχθούν οι οφειλέτες που έχουν προοπτικές βιωσιμότητας, ώστε να καταστούν στο μέλλον ενήμεροι, συμβάλλοντας έτσι τόσο στην βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όσο και στην συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Δευτερογενής αγορά ΜΕΔ

Αναφορικά με τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των μη κόκκινων δανείων, στον τομέα δραστηριοποιούνται 23 Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι οποίες έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

H πλειοψηφία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων έχει ανατεθεί στις εταιρείες διαχείρισης τα τελευταία δύο έτη στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών των τραπεζών για τη μείωση των ΜΕΔ και αφορά ανοίγματα τα οποία προήλθαν από την από-αναγνώριση των τιτλοποιημένων δανείων από τις τράπεζες και τη μεταφορά τους στις εταιρείες διαχείρισης.

«Αναδεικνύεται η σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των ανοιγμάτων από τις εταιρείες αυτές, προκειμένου να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα ενέχυρα αλλά και να προσφέρουν λύσεις αναδιάρθρωσης. Με βάση τις εκτιμήσεις των επιχειρηματικών πλάνων για τα τιτλοποιημένα ανοίγματα, αναμένεται το μεγαλύτερο τμήμα των εισπράξεων, σχεδόν 60%, να προέλθει από διενέργεια ρυθμίσεων  και το υπόλοιπο, να προέλθει κυρίως από ρευστοποιήσεις και εύρεση συναινετικής λύσης [36%], ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό [5,5%] θα αφορά απλές εισπράξεις», ανέφερε η κ. Παπακωνσταντίνου.

Είσοδος επενδυτών

«Δάνεια που έχουν εξυγιανθεί ή εξυγιαίνονται από τις ήδη υπάρχουσες εταιρίες, καθώς και δάνεια που είναι ακόμη κόκκινα αλλά μπορούν να ρυθμιστούν σε βιώσιμη βάση, εφόσον παρασχεθεί νέα ρευστότητα ή, όπου απαιτείται, και κεφάλαιο, εκτιμώ ότι θα προσελκύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον νέων επενδυτών. Όπως παρατηρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τάση είναι να δραστηριοποιηθούν στην αγορά μικρότεροι επενδυτές με εξειδίκευση σε ορισμένους τομείς ή κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, διαδραματίζοντας σημαντικό μάλιστα ρόλο, καθώς η αγορά θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες και στην διαχείριση μικρότερων χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, επέκταση αναμένεται και στην αγορά της ακίνητης περιουσίας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε συναλλαγές δανείων με εξασφαλίσεις κατοικιών από εξειδικευμένες εταιρίες», υπογράμμισε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − six =