Τρί, 17 Φεβ 2026
14.1 C
Kythera

Τα «καλά» νέα της ημέρας: Ακριβότερα έως 100% από σήμερα εκατοντάδες φάρμακα

Αναλυτικά η λίστα με όλα τα φάρμακα

Αυξήσεις στις τιμές φθηνών φαρμάκων, οι οποίες ανακοινώθηκαν στο τέλος Ιουλίου, τίθενται σε ισχύ από σήμερα, με τους ασφαλισμένους να καλούνται για ακόμη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Ειδικότερα, για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570.

Σε περίπου 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100% ενώ σε ένα σκεύασμα το ποσοστό αύξησης φτάνει το 448%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά και πρόκειται για σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό), το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική επιβάρυνση της δαπάνης από τις νέες τιμές των φαρμάκων διαμορφώνεται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, τα 60 εκατ. ευρώ από τα οποία θα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσχημα για τις αυξήσεις στα 570 φάρμακα αποτέλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δημιουργούσε κίνδυνο να αποσυρθούν τα εν λόγω σκευάσματα και να προκληθεί τεχνητή έλλειψη ή να αντικατασταθούν με νεότερα και πολύ πιο ακριβά.

Μερικά παραδείγματα:

  • Stedon: 9,95 ευρώ από 2,28 ευρώ
  • Amoxil: 4,81 ευρώ από 3,58 ευρώ
  • Augmentin: 7,48 ευρώ από 5,94 ευρώ
  • Zovirax: 8,45 ευρώ από 6,43 ευρώ
  • Ceclor: 7,06 ευρώ από 4,49 ευρώ
  • Voltaren: 3,32 ευρώ από 1,51 ευρώ
  • Tavor: 2,19 ευρώ από 1 ευρώ
  • Lasix: 2,7 ευρώ από 1,96 ευρώ
  • Apotel: 5,61 ευρώ από 3,85 ευρώ
  • Salospir: 2,08 ευρώ από 1,17 ευρώ

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Όταν ταξιδεύαμε από τα Κύθηρα στη Σμύρνη με ατμόπλοιο

Η πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οπληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2,5% τον Ιανουάριο φέτος,...

Καιρός – Νέο έκτακτο δελτίο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού της ΕΜΥ, σχετικά με...
00:00:28

Βαρύ πένθος για τον Παναγιώτη Στάθη – «Πριν βγούμε στον αέρα έμαθα ότι έχασα τη μητέρα μου»

Βαρύ πένθος για τον Παναγιώτη Στάθη καθώς πέθανε η μητέρα του. O παρουσιαστής...

Πέθανε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, εμβληματική μορφή της ελληνικής και ευρωπαϊκής...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img