Πέμ, 25 Δεκ 2025
15.3 C
Kythera

Wind turbines in Kythira: Heliopoulos speaks out, Tsafos remains silent

Καμία ουσιαστική απάντηση από τον Υφυπουργό στην ερώτηση για το αιολικό έργο μέσα σε περιοχή Natura – «Να ρωτήσουμε την ΤΕΡΝΑ;»

Χωρίς ουσιαστική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση στη Βουλή (22/06/2025) για την εγκατάσταση 30 ανεμογεννητριών στα Κύθηρα εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς  Nassos Iliopoulos κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Τσάφο, εστιάζοντας στην καθυστέρηση της υπογραφής της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) 7Α, η οποία απαγορεύει ρητά το έργο.

«Απαντά η κυβέρνηση ή η ΤΕΡΝΑ;»

Ο Ηλιόπουλος ανέδειξε με στοιχεία το θεσμικό και περιβαλλοντικό έλλειμμα της υπόθεσης, τονίζοντας πως:

  • Η μελέτη βρίσκεται σε διαβούλευση από το 2023 και έχει παραδοθεί με ενσωματωμένες αλλαγές ήδη από τον Απρίλιο.

  • Η περιοχή των Κυθήρων αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες μεταναστευτικές διαδρομές για τα πουλιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με διεθνείς φορείς.

  • Υπάρχει ρητή απαγόρευση τέτοιων έργων στη ζώνη προστασίας, ακόμη και με βάση το νομοθετικό πλαίσιο του 2020 (Ν. 4685/20).

  • Εκκρεμούν προσφυγές και έχει υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Με έντονη ειρωνεία και σαφή πολιτική αιχμή, ο Ηλιόπουλος αναρωτήθηκε αν:

«Απαντάτε ως κυβέρνηση ή ως εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ; Μήπως να στείλω την ερώτηση στο γραφείο τύπου της εταιρείας για να μάθουμε τι θα κάνει τελικά το υπουργείο;»

Ο Τσάφος δεν απάντησε – ούτε για την ΕΠΜ, ούτε για τη στάση του υπουργείου

Ο υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί καν στην ουσία της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, λέγοντας αόριστα ότι η διαδικασία «βρίσκεται υπό αξιολόγηση», όπως και η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Δεν απάντησε:

  • Ούτε γιατί δεν έχει υπογραφεί η μελέτη που απαγορεύει το έργο,

  • Ούτε αν η καθυστέρηση είναι πολιτική επιλογή για να προλάβει η εταιρεία να αδειοδοτηθεί,

  • Ούτε αν αληθεύουν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΝ, κ. Βαρελίδη, περί υπογραφής της ΕΠΜ «μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Η αμηχανία ήταν εμφανής, ενώ η μοναδική του αναφορά στην ουσία ήταν:

«Δεν μπορώ να σας πω πού θα καταλήξει η αξιολόγηση…»

Η χθεσινή συζήτηση επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική πρόθεση να θωρακίσει θεσμικά τα Κύθηρα απέναντι στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε περιοχή Natura. Η σιωπή του υπουργείου είναι ηχηρή – και όπως φάνηκε, ίσως πιο ηχηρή και από τις ανεμογεννήτριες που κάποιοι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν πάνω στα βουνά του νησιού.

Το Kythera.News θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Το τοπικό κίνημα υπεράσπισης του νησιού καλείται πλέον να εντείνει τις πιέσεις του – πριν χαθεί οριστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Κυθήρων.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

Ζελένσκι: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα με ευχή να πεθάνει ο Πούτιν

Σε ένα φορτισμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας...

Χριστούγεννα στον κόσμο

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για...

Στις 39.074 θέσεις η χωρητικότητα στον Βοτανικό

Τα έργα για τη δημιουργία του νέου ποδοσφαιρικού «σπιτιού»...
00:06:33

Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες σε όλο τον κόσμο

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο ακριβούς συλλόγους...

Η εκεχειρία στη Γάζα επαναφέρει διστακτικά το πνεύμα των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ

Υπό τους ήχους γκάιντας και τυμπάνων, Παλαιστίνιοι πρόσκοποι παρέλασαν...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img