Παρ, 05 Δεκ 2025
16.2 C
Kythera

Υπέγραψαν Exxon Mobil με Helleniq Energy και Energean για τους υδρογονάνθρακες

Συμφωνία για συμμετοχή της ExxonMobil με μερίδιο 60 % στην Κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy που έχει τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο, με επόμενο βήμα την υλοποίηση ερευνητικής γεώτρησης, υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης (6/11) στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-TEC).

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία των υπουργών Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, Εσωτερικών (και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Νταγκ Μπέργκαμ, Περιβάλλοντος – Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, από τους Δρ. Τζον Αρντιλ, αντιπρόεδρο για τις διεθνείς ερευνητικές δραστηριότητες (Global Exploration) της ExxonMobil, Ανδρέα Σιάμισιη, διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Energy και Μαθιό Ρήγα Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Energean.

«Εχουμε ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την επεκτείνουμε στην Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αρντιλ ο οποίος στάθηκε επίσης στη σημασία της εκμετάλλευσης εγχώριων πηγών ενέργειας για τη μείωση του κόστους την ασφάλεια εφοδιασμού, την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη.

Ο κ. Μαθιός δήλωσε υπερήφανος για τη συμμετοχή της αμερικανικής πολυεθνικής στο «οικόπεδο 2» στο οποίο όπως σημείωσε, «εργαζόμαστε από το 2020 και έχει την προοπτική να κάνει την Ελλάδα ανεξάρτητη. Με την στήριξη των ΗΠΑ θα κάνουμε την πρώτη γεώτρηση μετά από 40 χρόνια, είναι καιρός η Ελλάδα να βρει τις δικές της πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο». Προσδιόρισε χρονικά τη γεώτρηση στο 2026-2027.

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι το «οικόπεδο 2» είναι το πιο ώριμο και περνά στην επόμενη φάση εξερεύνησης, ενώ έκανε λόγο για μεγάλο βήμα τόσο για την Κοινοπραξία αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά.

Παπασταύρου: Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα

Για ιστορική ευκαιρία έκανε λόγο νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Διατλαντικής Συνεργασίας, αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε «δουλεύουμε σκληρά για τις απαραίτητες υποδομές», επισημαίνοντας ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τον ιδιωτικό τομέα, και ειδικότερα από τις Exxon Mobil, Helleniq Energy και Energean, που ήδη δραστηριοποιούνται ερευνητικά στη χώρα.

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι «να υποστηρίξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζοντας ότι η παρουσία μεγάλων διεθνών εταιρειών όπως οι Exxon Mobil και Chevron «ενισχύει τις ελληνικές θέσεις» σε ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα παραχωρήσεων της Λιβύης έχει προσαρμοστεί στη μέση γραμμή, εξέλιξη που – όπως σημείωσε – επιβεβαιώνει την ορθότητα της ελληνικής στρατηγικής στη Μεσόγειο.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

00:08:23

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισε η Λακωνία

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι της Λακωνίας τις τελευταίες ώρες,...

«Ελεύθερα Κύθηρα»: Καυστική παρέμβαση για την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής

Η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» επανέρχεται με σκληρή κριτική, κάνοντας...

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης...

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

Ακολουθεί ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων:Μετά την Κόκκινη Προειδοποίηση που...

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών σε Νίκαια και Ε65

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια, με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img