ΚΚΕ Κυθήρων: Παρέμβαση για το σοβαρό περιστατικό φθοράς στο Λύκειο Κυθήρων

The σοβαρό πρόβλημα φθοράς στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων, με πτώση σοβάδων και αποκόλληση τμήματος μπαλκονιού, έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα ανησυχητικών περιστατικών που καταγράφονται καθημερινά σε σχολικά κτίρια ανά την Ελλάδα. Η Party Organization of Kythira of the Communist Party of Greece παρενέβη με δημόσια τοποθέτησή της, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική και θέτοντας ευρύτερα ερωτήματα για την κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνεται στη δήλωση, το περιστατικό στο σχολικό συγκρότημα των Κυθήρων είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας και της λογικής “κόστους-οφέλους” που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Παρά τις διακηρύξεις για «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης, η πραγματικότητα στα σχολικά κτίρια είναι εντελώς διαφορετική: ασυντήρητα, παλαιά και ακατάλληλα κτίρια, που καθιστούν επικίνδυνη την καθημερινή παραμονή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η ΚΟ Κυθήρων υπογραμμίζει ότι «από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός», ενώ τονίζει πως «ζητάμε τα αυτονόητα: σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό». Στηλίτευσε παράλληλα την πολιτική «αυτονομίας» των σχολικών μονάδων που προωθεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το κράτος αποσύρεται σταδιακά από τη βασική του υποχρέωση για δημόσια, καθολική και ποιοτική εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για την ανάγκη σταθερών ελέγχων, αντισεισμικής και ηλεκτρολογικής ασφάλειας, επαρκούς καθαριότητας, σίτισης και συντήρησης, καθώς και για την ανάγκη ισότιμης παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

«Οι γονείς έχουν ήδη φορολογηθεί για να έχουν τέτοια σχολεία. Τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο», καταλήγει η τοποθέτηση της ΚΟ Κυθήρων, η οποία ζητά άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση των φθορών και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων του νησιού.

Ακουλουθεί η ανακοίνωση αυτούσια:

ΚΟ Κυθήρων

Η τραγική κατάσταση στη σχολική στέγη έρχεται να αναδείξει την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής, που μιλά για «αναβάθμιση» του σχολείου μέσω των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθούν την κατηγοριοποίηση και την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που με τη λογική «κόστους – οφέλους» οδηγούν σε χειροτέρευση της κατάστασης στην Παιδεία σε όλα τα επίπεδα.

Η πτώση σοβάδων  με την αποκόλληση τμημάτων σήμερα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των καθημερινών τέτοιων περιστατικών σε όλη τη χώρα απόρροια των ακατάλληλων κτιρίων πανελλαδικά με σχολεία παλαιά και ασυντήρητα με διαχρονικές ευθύνες.

Από καθαρή τύχη δεν συνέβη κάποιο ατύχημα μαθητή -καθηγητή. Ζητάμε τα αυτονόητα. Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέσα και υποδομές για μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη παιδαγωγική διαδικασία, με παροχές που θα παρέχονται ισότιμα σε ΟΛΑ τα παιδιά. Σχολεία που θα ελέγχονται σταθερά (αντισεισμικός, ηλεκτρολογικός έλεγχος κ.λπ.), θα βάφονται και θα συντηρούνται, που δεν θα αποτελεί καθημερινή πιθανότητα να πέφτουν σοβάδες, να πλημμυρίζουν αίθουσες όταν βρέχει ή να υπερθερμαίνονται σε συνθήκες καύσωνα. Με το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, σίτισης, γενικών καθηκόντων.

Οι γονείς έχουμε ήδη πληρώσει και φορολογηθεί για να έχουμε τέτοια σχολεία. Σχολεία που αντιστοιχούν στις δυνατότητες που υπάρχουν το 2025.

20/05/2025

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

About the reopening of the Livadi Stadium and the surrounding area

In our effort to reopen the football field but...
00:01:29

Trump announces disclosure of «important» documents on UFOs

«We found many, very interesting documents, I must say, and...

All Together: What is being installed next to our homes? Questions about pumping stations

Under the microscope of the municipal faction «All Together, Kythera -...

Hania.News of «our» George Georgakis celebrates ten years

Today (18 April 2026) is an important day for the...

The tender for the four-year barren lines in the ferry sector is in the final stretch

The tender for the four-year contracts is now on track for implementation...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img