megas-alexandros

Τα πρόσωπα γνωστών αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων καταφέρνει να αναπαράξει Ιταλός καλλιτέχνης, με τη βοήθεια σύγχρονου λογισμικού ανακατασκευής φωτογραφιών. Ο 20χρονος καλλιτέχνης και φοιτητής, Αλεσάντρο Τομάσι, με καταγωγή από την Ιταλία και το Λίβανο δημιουργεί φωτορεαλιστικά πορτρέτα του Αριστοτέλη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Ιουλίου Καίσαρα και άλλων προσωπικοτήτων.

Ήδη έχει φτιάξει δεκάδες πορτρέτα, χρησιμοποιώντας ως “μοντέλα” προτομές και αγάλματα, από τον Αριστοτέλη, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο και πλήθος ακόμα αρχαίων Ελλήνων, και τα αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδέα του βασίστηκε στο ενδιαφέρον του για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία.

Περικλής

 

Θουκυδίδης

 

«Είδα διάφορες αναπαραστάσεις στο διαδίκτυο που προφανώς έγιναν από ανθρώπους που δεν είχαν γνώσεις ιστορίας ή γενετικής. Πέρα από το γεγονός ότι βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να ζωντανεύω προτομές, ένας βασικός λόγος που τις φτιάχνω είναι και ως απάντηση στις ιστορικά ανακριβείς αναπαραγωγές που είδα», αναφέρει ο Τομάσι στον ιστότοπο Boredpanda.

Μέγας Αλέξανδρος

 

Πλάτων

 

Όπως εξήγησε, για τις δημιουργίες του χρησιμοποιεί κυρίως δύο προγράμματα. Το Photoshop, για την επεξεργασία φωτογραφίας και το Artbreeder, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης για να καθοδηγήσει τη δημιουργία της βάσης του πορτρέτου. Η διαδικασία χρειάζεται προσοχή, αφού πρέπει να επιλέξει τα σωστά χρώματα, για παράδειγμα για το δέρμα και τα μάτια, τα οποία επιλέγει με βάση μελέτες της γενετικής των πληθυσμών και πληροφορίες για τη γενεαλογία της εκάστοτε ιστορικής προσωπικότητας στην οποία εργάζεται.

Θαλής ο Μιλήσιος

 

Ηρόδοτος

 

Επίσης, ο Τομάσι βασίζεται σε περιγραφές των χαρακτηριστικών αυτών των προσώπων, όπως έχουν γραφτεί από συγγραφείς και ιστορικούς όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (1ος αιώνας μΧ) και ο Σουητώνιος.«Έχω κατά νου, βέβαια, ότι αρκετές από αυτές τις περιγραφές στα αρχαία κείμενα δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστες, καθώς δεν γράφτηκαν όλες την εποχή που έζησαν οι άνθρωποι στους οποίους αναφέρονται», τονίζει ο Τομάσι.

Αριστοτέλης

 

Μάρκος Αυρήλιος

 

Το ίδιο ισχύει και για τα αγάλματα και τις προτομές που υπάρχουν σήμερα εκτεθειμένες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρά το γεγονός ότι συχνά σώζονται ίχνη από τα χρώματα με τα οποία ήταν ζωγραφισμένα. Όμως, το πιο δύσκολο πράγμα για τον 20χρονο είναι «να βρω τη σωστή προτομή να εργαστώ. Προσπαθώ να βρω προτομές που έγιναν κατά την εποχή που έζησε το άτομο του οποίου το πρόσωπο αναπαράγω, για να πετύχω όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια».

Κλεοπάτρα

 

Δημοσθένης

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 + 10 =