Το κράτος, λειτουργώντας ως εντεταλμένος μεγάλων συμφερόντων, καταπατά περιουσίες με σκοπό την παραχώρηση για μεγάλες και καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις. Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει σε όλη την χώρα σχετικά με το θέμα της κύρωσης των νέων δασικών χαρτών.
Στην Τήνο π.χ., όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη Κοινό Τηνίων, οι εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν δασικές αφενός δεν έχουν καμία σχέση με δάση και αφετέρου βρίσκονται σε περιοχές όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν ΒΑΠΕ ή να γίνουν τουριστικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες και υπάρχουν πολλές ιδιωτικές ή δημοτικές εκτάσεις. Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:
Πολλοί νόμιμοι ιδιοκτήτες γης, προκειμένου να αντιταχθούν στην καταπάτηση, οφείλουν να πληρώσουν “χαράτσι” για να κάνουν ένσταση, τη στιγμή που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, δεν θα έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν την γη τους όπως επιθυμούν μέχρι να εξεταστούν οι ενστάσεις. Σε περίπτωση που δεν αντιδράσουν, το Δημόσιο θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας.
Η διαδικασία αυτή αφορά ΟΛΗ τη χώρα, όχι μόνο την Τήνο. Πρόκειται για μια επίθεση στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο δημοκρατικό καθεστώς.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του “Κοινού Τηνίων”:
Η Τήνος ΔΕΝ είναι δημόσια και ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ!
Με την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Τήνου και της διαδικασίας αντιρρήσεων επ αυτού, γίνονται εύκολα αντιληπτά τα εξής:
– ή θα πληρώσουμε “χαράτσι” για να κάνουμε ένσταση και να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ιδιοκτησία μας, μας ανήκει
– ή αν δεν κάνουμε εγκαίρως ένσταση, το Δημόσιο θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας, με αποτέλεσμα την παντελή απαξίωση της ιδιοκτησίας μας
Όσες εκτάσεις χαρακτηριστούν τελικά δασικές:
α. σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θεωρούνται ΔΗΜΟΣΙΕΣ και διαχειρίζονται από το κράτος!
β. δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν ή να αξιοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο από τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες!
γ. θα μπορούν να πουληθούν ή να παραχωρηθούν από το Δημόσιο, σε οποιονδήποτε, για οποιαδήποτε χρήση!
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι επιλεγμένες “πράσινες” περιοχές του νησιού είναι
– το βόρειο τμήμα του νησιού και όλες οι κορυφογραμμές του (ισχυρό αιολικό δυναμικό για ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ και υψηλή ηλιοφάνεια για ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ)
– κάποιες περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού (περιοχές με όλα τα χαρακτηριστικά για ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ)
Το συμπέρασμα είναι ότι αυτοί οι χάρτες ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος!
Πρόκειται για ΧΑΡΑΤΣΙ και ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ στις ιδιωτικές αλλά και στις δημοτικές εκτάσεις του νησιού!
Αυτό που υλοποιείται σήμερα, σχεδιάζεται εδώ και χρόνια και οι ευθύνες βαραίνουν τόσο την σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και λύνεται μόνο με ΑΜΕΣΗ νομοθετική ρυθμίση η οποία θα προβλέπει:
– κατάργηση του δασικού χάρτη όπως αναρτήθηκε, καθώς και διακοπή της όλης διαδικασίας αντιρρήσεων
– πρώτα ολοκλήρωση του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ στο νησί μας, προκειμένου οι πολίτες να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους και εν συνεχεία σύνταξη του ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ
– μοναδικό κριτήριο επιλογής των πράσινων περιοχών να είναι η προστασία του περιβάλλοντος
– σεβασμό στα δικαιώματα κυριότητας των ιδιοκτητών!
Καλούμε τους Τηνιακούς να διαδώσουμε αυτό το σημαντικό γεγονός, να αντιδράσουμε και να πιέσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε προκειμένου να σταματήσουμε την κατάφωρη αδικία!
#save_tinos #Tinos
Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου
Οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος