world-press-freedom

Χθες δημοσιεύθηκε από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου για το 2022. Δυστυχώς η χώρα μας υποχώρησε κατά 38 θέσεις σε σχέση με το 2021 «πέφτοντας» στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πίσω ακόμη και χώρες που έχουν καταδικαστεί από την ΕΕ για θέματα ελευθεροτυπίας, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Ο Pavol Szalai (επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια) αναφέρθηκε στους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην περαιτέρω υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα: Είναι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, οι απειλές σε δημοσιογράφους από οργανωμένο έγκλημα, η παρακολούθηση δημοσιογράφων, οι ποινικές διώξεις δημοσιογράφων, η αδιαφανής και άδικη διανομή δημόσιων κονδυλίων στα ΜΜΕ, η έλλειψη ανεξαρτησίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης κλπ.). Όπως είπε «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου».

Είναι γνωστό ότι οι κάθε είδους «ηγέτες» δεν θέλουν να ελέγχονται από τα ΜΜΕ. Ορισμένοι μάλιστα με «Λουδοβίκεια» συμπεριφορά, επιτίθενται σε κάθε ΜΜΕ που επιδιώκει να ελέγξει τα πεπραγμένα τους. Ορισμένοι απλά απειλούν, άλλοι κινούνται και δικαστικά, υπάρχουν και λίγοι που προσπαθούν να εξοντώσουν τα «αντιπολιτευόμενα» ΜΜΕ είτε με οικονομικό στραγγαλισμό (ζητώντας από τους «φίλους» τους να μην δίνουν διαφήμιση στα «άτακτα» ΜΜΕ), είτε εφαρμόζοντας μεθόδους SLAPP (σύμφωνα με τη Wikipedia ο όρος «Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού» αποτελεί απόδοση του αγγλικού Strategic lawsuits against public participation (SLAPP) και αναφέρεται στις αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς, που εκφράζουν κριτική απέναντί τους, σχετικά με κάποιο ζήτημα κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος. Σκοπός τέτοιων αγωγών δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους).

Υπάρχουν και ορισμένοι που θα μπορούσαν να ονομαστούν «κλαρινογαμπροί της ενημέρωσης». Αυτοί ενοχλούνται από κάθε είδους κριτική, είτε αυτή ασκείται από ΜΜΕ, είτε από μεμονωμένους πολίτες στα social media. Τους επιτίθενται με απρεπείς εκφράσεις και προσπαθούν να τους εκφοβίσουν. Παθαίνουν κυριολεκτικά «επικοινωνιακή αλλεργία» κάθε φορά που ασκείται κριτική στο έργο τους και αντί να αντιτείνουν την δική τους αλήθεια και να πείσουν τους πολίτες, προτιμούν να συμπεριφέρονται σαν ψευτόμαγκες.

Η ελευθερία του Τύπου είναι κάτι που μας αφορά όλους. Είναι δείκτης δημοκρατίας. Γι’ αυτό κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης γνώμης, άποψης, κριτικής, μας βρίσκει αποφασιστικά απέναντι. Είτε αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε αφορά τοπικές κοινωνίες όπως τα Κύθηρα…

Δημιουργός του άρθρου:

Δημοσιογράφος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − 3 =