Έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα και γιος του Φιλίππου Δραγούμη.
Η Ελένη Χάρου έγραψε για τον Δραγούμη:
«Με πολλή λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του σπουδαίου μουσικολόγου Μάρκου Δραγούμη, τον οποίο είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά και να συνεργαστώ μαζί του. Ο αείμνηστος ήταν γόνος της ιστορικής οικογένειας Δραγούμη, ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη και της Ναταλίας Δραγούμη, συζύγου του Παύλου Μελά. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βυζαντινολόγος, ασχολήθηκε με τη δημοτική και με τη δυτική μουσική και διηύθυνε το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο. Δίδαξε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου συνδέθηκε με τον Κυθήριο χαράκτη Βασίλη Χάρο. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί του και να του στείλω μερικές πρόχειρες ηχογραφήσεις με Κυθηραϊκή ψαλτική. Μόλις τα έλαβε στα χέρια του, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εξεδήλωσε την επιθυμία να έρθει στα Κύθηρα. Πράγματι σε λίγο διάστημα κατέβηκε στο νησί, τον φιλοξένησα, τα είπαμε, έκανε ηχογραφήσεις και συγκέντρωσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν. Καρπός της έρευνάς του στα Κύθηρα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία του με τίτλο «Μουσικές ιδιαιτερότητες στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στα Κύθηρα» Το συμπέρασμά του ήταν, πως οι μελωδίες αυτές στην Κυθηραϊκή ψαλτική ανήκουν στο λεγόμενο Κρητοεπτανησιακό μέλος. Οι Κυθήριοι θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Ένας σεμνός ευπατρίδης έγινε αιτία να καταγραφεί και να διασωθεί η μουσική παράδοση των Κυθήρων».
Ποιος ήταν ο Μάρκος Δραγούμης
Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Ήταν γιος του Φίλιππου Δραγούμη, βουλευτή και υπουργού, και της Έλενας Βαλαωρίτη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την παλιά οικογένεια Δραγούμη και ήταν εγγονός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη. Από την πλευρά της μητέρας του είναι εγγονός του Ιωάννη Βαλαωρίτη, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη Ι. Α. Παπαϊωάννου, βυζαντινή μουσική με τον Ι. Μαργαζιώτη και παρακολούθησε για δύο χρόνια τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Σίμωνα Καρά (1958-60). Μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα το 1962, πήγε με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Egon Wellesz.
Επιστρέφοντας το 1964 από την Αγγλία διορίστηκε καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του Γυμνασίου-Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, θέση από την οποία αποχώρησε το 1988. Από το 1970 έως το 2003 δίδαξε Γενική Ιστορία της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών κι από το 1975 είναι υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, που ίδρυσε η Μέλπω Μερλιέ το 1930.
Έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις μουσικολογικού περιεχομένου (βιβλία, δίσκοι, άρθρα), έχει λάβει μέρος σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια –δίνοντας διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό– και είναι μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας. Για την προσφορά του στη μουσική ζωή του τόπου, βραβεύτηκε το 1991 από την Ακαδημία Αθηνών.
Ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η γνωστή ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη, ηθοποιό, και τον Φίλιππο Δραγούμη, δημοτικό σύμβουλος Αθήνας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η κόρη του, Ναταλία Δραγούμη μέσω instagram.