elegxos-gonimotitas

Όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν, τα ωάριά τους μειώνονται, η ποιότητα των ωαρίων φθίνει και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αυξάνονται. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Κι ενώ η ικανότητα απόκτησης παιδιού μειώνεται σε όλες τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, η ακριβής ηλικία που μια γυναίκα δεν μπορεί πλέον να συλλάβει, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% περίπου των γυναικών περνούν την εμμηνόπαυση 10 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο. Γι’ αυτό κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος στο μέλλον θα πρέπει να ελέγχει σε τακτά διαστήματα το απόθεμα των ωοθηκών της. Δεδομένου ότι περίπου 1 στα 3 ζευγάρια θα αντιμετωπίσει δυσκολία να κάνει παιδί όταν η γυναίκα φτάσει τα 35 έτη, η κατάλληλη ηλικία για να ελέγξετε την ωοθηκική σας επάρκεια είναι τα 30 έτη.

ΑΜΗ: Η ορμόνη της γονιμότητας

Ενώ υπάρχουν πολλές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να διερευνήσουν την ωοθηκική τους επάρκεια και την πιθανότητα πρόωρης απώλειας της γονιμότητάς τους, η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη.

Η ΑΜΗ είναι μια εξέταση αίματος που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μπορεί να εντοπίσει τις γυναίκες που ενδέχεται να περάσουν πρώιμη εμμηνόπαυση κι επομένως να χάσουν τη γονιμότητά τους νωρίτερα από το μέσο όρο. Ωστόσο, δεν μπορεί να δείξει ποιος είναι πιο γόνιμος από τον μέσο όρο, ούτε προβλέπει το απόθεμα των ωοθηκών σε γυναίκες με Πολυκυστικές Ωοθήκες.

Η ΑΜΗ είναι, επίσης, μπορεί επίσης να προβλέψει πόσα ωάρια είναι πιθανό να αποκτήσει μια γυναίκα σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εάν είστε κάτω των 35 ετών και μετά από ένα χρόνο συνεχών προσπαθειών να πιάσετε παιδί δεν τα καταφέρνετε, κάντε την εξέταση. Εάν είστε 36 ετών και άνω, κάντε την εξέταση μετά από έξι μήνες συνεχών προσπαθειών.

Πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα της ΑΜΗ

Σε μία γόνιμη γυναίκα, τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης τυπικά κυμαίνονται από 1 έως 4 ng/ml. Σε γενικές γραμμές, ένα χαμηλό επίπεδο AMH υποδηλώνει:

  • Χαμηλό αριθμό ωαρίων
  • Υψηλότερα ποσοστά μη φυσιολογικής γονιμοποίησης
  • Υψηλότερο κίνδυνο ακύρωσης του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ακόμη, ένα χαμηλό επίπεδο ΑΜΗ μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλη ορμονική διαταραχή που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Αλλά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τεστ γονιμότητας, η εξέταση AMH δεν δίνει ασπρόμαυρη απάντηση. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η τιμή της ΑΜΗ δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο για τη γονιμότητα της γυναίκας, ένα αποτέλεσμα εκτός φυσιολογικών τιμών, πρέπει να συνδυάζεται με τον έλεγχο και άλλων ορμονών (FSH, LH, E2) καθώς και με την κλινική εικόνα στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα (όγκος των ωοθηκών, μέτρηση αριθμού ωοθυλακίων κλπ). Μόνο τότε ο γιατρός μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση AMH, ωστόσο προτείνουμε ένα ραντεβού με έναν ειδικό γονιμότητας για να αναλύσει τα αποτελέσματα και να εξηγήσει τι σημαίνουν για εσάς. Η ερμηνεία του αποτελέσματος AMH θα εξαρτηθεί από το ιατρικό ιστορικό σας, το ιστορικό γονιμότητας της οικογένειάς σας, τον τρόπο ζωής που έχετε και άλλες εξετάσεις σχετικά με τη γονιμότητά σας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − ten =