Ελεύθερα Κύθηρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Κ

ΚΥΘΗΡΑ 11/03/2024

Υπέπεσε στην αντίληψη μας κάτι που προβληματίζει. Το ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Ποταμού (με πρόεδρο τον Σκλάβο Γεώργιο, κουμπάρο του Δημάρχου μας), δίχως να ρωτήσει τους γονείς, αποφάσισε να προτείνει στο Δήμο τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Ποταμού να παρελάσουν στην Χώρα Κυθήρων για την 25η Μαρτίου. Η ένστασή μας αρχικά αφορά 3 ζητήματα, τα οποία προφανώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

  1. Λειτουργία των φορέων. Ως υποστηρικτές της αμεσοδημοκρατίας θεωρούμε ότι η συμμετοχή στα ΔΣ των διαφόρων φορέων είναι λειτούργημα κι όχι ανάθεση άνευ όρων και αφορμή να αποφασίζουν λίγοι για τους πολλούς. Οι γονείς ερωτήθηκαν; Ο σύλλογος διδασκόντων; Θεωρούμε απαράδεκτο να είναι το ΔΣ του συλλόγου γονέων αυτό που ερμηνεύει τον παιδαγωγικό ρόλο της παρέλασης ως εισαγωγής και πρώτης έκθεσης των παιδιών στον δημόσιο χώρο και να προτείνει τους όρους διεξαγωγής της.  Οι υπόλοιποι γονείς ερωτήθηκαν ή για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα το ΔΣ πήρε την απόφαση τελευταία στιγμή χωρίς καν να τους το ανακοινώσει; Εξάλλου, δεν νοείται ένα κοινοτικό συμβούλιο να έχει γνωμοδοτικό ρόλο αλλά ένας σύλλογος γονέων(και μάλιστα για ένα ευρύτερο, τοπικό ζήτημα) αποφασιστικό.
  2. Η έννοια της παρέλασης. Η παρέλαση δεν αφορά μόνο το σχολείο και τους γονείς και τον τρόπο που τα παιδιά αποκτούν σιγά σιγά αντίληψη της συμμετοχής τους στη δημόσια σφαίρα, αλλά και την τοπική κοινωνία, ως τακτική δημόσια συνάθροιση που συσφίγγει τους κοινωνικούς δεσμούς, κάτι εντελώς αντίθετο με τις στρατιωτικού τύπου παρελάσεις των καθεστώτων (που φοβόμαστε ότι κάποιοι θαυμάζουν κρυφά). Δεν επιτρέπεται λοιπόν να καταργηθούν –ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία- οι 2 ετήσιες παρελάσεις στον Ποταμό διότι είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας ζωής. Και εν τέλει, μήπως ο κ. Σκλάβος θα πληρώσει λεωφορεία να πάνε τον κόσμο (ηλικιωμένους κλπ.) στην Χώρα;
  3. Η διαρκής- και όπως διαρκώς επιβεβαιώνεται συστηματική-υποβάθμιση του βόρειου νησιού με την αποξήλωση όχι μόνο των πραγματικών οικονομικών πόρων αλλά και των συμβολικών θεσμών. Οι καιροί αλλάζουν, άλλα χωριά φθίνουν, άλλα αναπτύσσονται: μας θλίβει η ερήμωση του Καραβά, του Μυλοποτάμου, του Ποταμού, των Μητάτων κλπ, μας χαροποιεί η (όποια) ανάπτυξη της Αγίας Πελαγίας, του Διακοφτιού, του Αυλαίμωνα, του Λιβαδίου, του Καλάμου. Προκύπτει όμως ένα πολιτικό ζήτημα, όταν διαφαίνεται βούληση και σχεδιασμός για την ερήμωση. Ερωτούμε (για 2η φόρα μέσα σε 2 μήνες, μετά την κατάργηση των κονδυλίων για δημόσια έργα στα χωριά στα οποία δεν ήρθε πρώτος ο συνδυασμός του δημάρχου): υπάρχει μνησικακία επειδή οι κάτοικοι του βορείου νησιού αντέδρασαν στην χρόνια εγκατάλειψή του κατά τις πρόσφατες εκλογές;

Το δημοτικό σχολείο του Ποταμού , δυστυχώς έχει ακόμα  προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα. Ως προτεραιότητα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και κατά συνέπεια του Δήμου, θα πρέπει να είναι η σκεπή του βασικού κτιρίου η οποία στάζει κάθε φορά που βρέχει , με κίνδυνο να βρεθεί στα παιδικά κεφάλια! Λόγος γίνεται ακόμα για τα σπασμένα πλακάκια και για τα παράθυρα που δεν κλείνουν. Συνεχίζοντας, απαραίτητη κρίνεται η ανακατασκευή  του ανισόπεδου προαυλίου όπου ελλοχεύει καθημερινά ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού. Τέλος, και δυστυχώς όχι τελευταίο πρόβλημα, αποτελεί και το θέμα του σχολικού τροχονόμου. Το ότι οι ευθύνες για κάθε ζήτημα μετατίθενται αλλού από το Δήμο δε σημαίνει ότι λύθηκαν κιόλας.

Σε κάθε περίπτωση τέτοια θέματα συζητούνται και αποφασίζονται από όλους τους ενδιαφερόμενους και φυσικά δεν βγαίνουν πρόχειρες αποφάσεις την τελευταία στιγμή. Περιμένουμε την άμεση απάντηση του Δημάρχου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 3 =