george-balafas

Του Γιώργου Μπαλάφα* 

Ο τελευταίος προϋπολογισμός που ψήφισε η δεξιά Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε δύο χαρακτηριστικά – αρνητικά για τους πολίτες και την περιουσία τους, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, το περιβάλλον.

Αποτυπώνει συγκεκριμένα την διάλυση και την χρεωκοπία που έχει φέρει η διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια μετά από 3,5 χρόνια. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και το έλλειμμα που προκύπτει από το τεχνικό πρόγραμμα  έχει εκτοξευθεί στα 156 εκατ. ευρώ. Μετά από 3,5 χρόνια δεξιάς διοίκησης, το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων ανέρχεται σε 290 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 134 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται λοιπόν έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν εκτελείται το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής. Έχουμε 18 διαλύσεις Συμβάσεων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 157 εκατ.ευρώ με 9 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα να έχουν σταματήσει, 7 έργα και 5 κρίσιμες μελέτες να καρκινοβατούν και ενώ υπάρχουν έτοιμες μελέτες και έργα σε περιοχές που υφίστανται πλημμυρικά φαινόμενα χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη στις δημοπρατήσεις των έργων.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα έργων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, όπως ακόμα και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης ομολόγησε στην ομιλία της. Συγκεκριμένα:

  1. Έργο ομβρίων στα Βριλήσσια, με έτοιμη τη μελέτη δεν έχει δημοπρατηθεί.
  2. Το κολυμβητήριο στο τρίγωνο Φραγκοπούλου στην Κηφισιά αν και είναι έτοιμο, δεν έχει δημοπρατηθεί.
  3. Το υπόγειο πάρκινγκ στη Νέα Ιωνία, σταμάτησε.
  4. Το Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής σταμάτησε.
  5. Το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Περισσού σταμάτησε.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Η πλειοψηφία των έργων στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής είτε απλά έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό χωρίς να έχουν συμβασιοποιηθεί και δημοπρατηθεί (εμφανίζονται με το συμβολικό ποσό των 1000 ευρώ) είτε έχουν βαλτώσει.

Κανείς και καμία δεν έπεσε από τα σύννεφα. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η προχειρότητα και η ανευθυνότητα. Η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να έχει εισπράξει 339 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής έτσι ώστε να μην φτάσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό. Και όμως έχει εισπράξει μόλις 162 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς η διοίκηση “νέα αρχή” αποδεικνύεται στην πραγματικότητα η αρχή του τέλους για το τεχνικό πρόγραμμα, για τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης των τοπικών κοινωνιών, για την οικονομική επάρκεια της Περιφέρειας Αττικής.

Στον αντίποδα της διάλυσης και της χρεοκοπίας που χαρακτηρίζουν τη Διοίκηση Πατούλη, η Δύναμη Ζωής, και φέτος, κατέθεσε πλήρως τεκμηριωμένο αξιόπιστο εναλλακτικό προϋπολογισμό για το έτος 2023. Μια συγκεκριμένη πρόταση που απαντάει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής σε ένα σύνθετο και πολλαπλά απαιτητικό περιβάλλον.

Τον  ερχόμενο Οκτώβριο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πολίτες της Αττικής καλούνται να επιλέξουν το μέλλον της περιφέρειάς τους. Να επιλέξουν δηλαδή μια νέα  δημοκρατική, προοδευτική Διοίκηση που θα είναι ο καταλύτης ευημερίας, δημοκρατίας, αποτελεσματικότητας, κοινωνικής πολιτικής, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Δημιουργώντας νέες προοπτικές ελπίδας για την καθημερινότητα των πολιτών. Όλων μας!

**Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two + 15 =